Fire nordmenn er tiltalt for bedrageri og hvitvasking etter å ha svindlet over 900 millioner kroner fra tusenvis av personer i utlandet. Gjennom et pyramidespill ble ofrene lokket til å investere i fiktive prosjekter innen gass, gruvedrift og eiendom.
Pengene ble hvitvasket via et norsk advokatfirma og selskaper i Asia, noe som vanskeliggjorde sporingen.
Økokrim understreker at investeringsbedragerier er et økende problem, og advarer mot at kriminelle i større grad bruker profesjonelle tilretteleggere for å skjule sine spor.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Fire menn er tiltalt for å ha svindlet investorer for 963 millioner kroner gjennom et falskt kryptovalutaprosjekt. Ifølge Økokrim ble pengene samlet inn fra tusenvis av personer i inn- og utland via presentasjoner og store arrangementer. Investorene ble villedet til å tro at de investerte i gassfelt, gruvedrift og eiendom. Økokrim hevder at det ikke ble foretatt reelle investeringer, og at midlene ble hvitvasket gjennom kompliserte strukturer, inkludert klientkontoer i et advokatfirma og selskaper i Asia. Økokrim fremhever at denne saken illustrerer et økende problem med investeringsbedragerier og bruk av tilretteleggere for å skjule kriminalitet.
2 måneder siden
Fire menn i begynnelsen av 20-årene er tiltalt for grovt bedrageri etter å ha svindlet eldre kvinner for rundt 10 millioner kroner. Svindlerne utga seg for å være fra banken eller politiet for å lure til seg passord og koder. En 83 år gammel kvinne fra Grimstad ble svindlet for over to millioner kroner etter å ha blitt kontaktet av en person som utga seg for å være fra Økokrim. Pengene ble overført til såkalte «muldyr» som investerte i bitcoin og andre lettomsettelige varer. Bankene har refundert alle de svindlede kvinnene, men vil kreve pengene tilbake fra de tiltalte. Saken behandles i Oslo tingrett.
2 måneder siden
Kunsthandler Terje Hvidsten er tiltalt sammen med tre andre for omfattende bedrageri og hvitvasking. De skal ha lurt tusenvis av investorer i utlandet for over 900 millioner kroner ved å tilby falske investeringer i kryptovaluta. Pengene ble hvitvasket via et norsk advokatfirma og videre til Asia. Hvidsten er også tiltalt for å ha unnlatt å møte til soning og for å ha flyktet fra landet. Han nekter straffskyld og hevder tiltalen ikke reflekterer hans oppfatning av saken.
3 måneder siden
En kvinne mistet sparepenger og tok opp lån etter å ha blitt svindlet. Svindelen skjedde via en falsk nettartikkel og en falsk finansrådgiver.
3 måneder siden
44 investorer har anmeldt Geir Skoug for grovt bedrageri i forbindelse med investeringsprosjektet The Gate Index. Investorene hevder å ha blitt villedet av Skoug gjennom falsk markedsføring og luftige verdivurderinger, og at det er umulig å få ut pengene sine. De mener Skoug har hentet inn mellom 50 og 80 millioner kroner. Det kommer også frem at myndighetene ble varslet om Skougs virksomhet allerede i 2021 og 2022, men at disse varslene ikke førte til etterforskning. Skoug har en lang historikk med konkurser og anmeldelser, men har også blitt frifunnet i retten. Flere tidligere samarbeidspartnere beskylder ham for å ha lurt dem og tappet selskaper for penger.
4 måneder siden
Jan Helge Furu er dømt til fengsel i 3 år og 10 måneder for bedrageri og heleri i investeringsprosjektet «Millioneventyret», som ble avslørt av NRK Brennpunkt. Over 20 investorer satset over 40 millioner kroner i prosjektet, uten å se noe avkastning. Furu er også dømt til å betale 4,4 millioner kroner i erstatning og inndragning av verdier for nesten 19 millioner kroner. Økokrim mener Furu bevisst lurte sine investorer gjennom sosial manipulasjon, mens Furus forsvarere hevder han selv ble lurt og ikke hadde til hensikt å bedra. Totalt fem personer ble utsatt for bedrageri, hvorav en tidligere venn tapte over 3 millioner kroner.
11 dager siden
DNBs sikkerhetsekspert advarer mot en betydelig økning i investeringsbedragerier, spesielt knyttet til kryptovaluta og svindel på bruktmarkeder. Kriminelle utnytter folks interesse for investering og kjøp/salg på nett for å lure dem. De lokker brukere bort fra trygge plattformer som Finn.no, og får dem til å overføre penger via utrygge kanaler. DNB har sett en økning i antall investeringsbedragerier i første kvartal 2025 og understreker viktigheten av å være forsiktig og å snakke med eksperter før man investerer i kryptovaluta. Banken oppfordrer kunder til å kontakte dem umiddelbart hvis de mistenker svindel, da de har rutiner for å spore og forsøke å tilbakeføre tapte midler. Kriminelle er nå fysisk til stede i Norge, noe som gjør situasjonen mer utfordrende.
1 måned siden
Georgiske myndigheter har startet etterforskning av et svindelsenter i Tbilisi, etter avsløringer om omfattende svindel mot over 6100 personer globalt, inkludert mange nordmenn. Senteret, drevet av A.K. Group, har lurt ofrene for investeringer gjennom falske annonser og løfter om høy avkastning. Ofrene har tapt sparepenger og tatt opp lån. Avsløringen kommer fra et samarbeidsprosjekt mellom flere mediehus, som har avdekket hvordan svindlerne opererte med falske identiteter og manipulerte sine ofre. Lekkasjer viser at Norge er et av landene som er ringt mest til.
1 måned siden
Politiets trusselvurdering for 2025 viser en markant økning i økonomisk kriminalitet i Norge, med 12 prosent flere anmeldelser det siste året. Bedrageri utgjør nå 85 prosent av alle økonomiske lovbrudd, særlig digitale svindler. Kriminelle bruker kunstig intelligens og anonymiseringsteknologi for å forfalske identiteter. Korrupsjon blant kommunalt ansatte og hvitvasking av penger er også økende problemer. Politiet advarer også om ulovlig handel med sanksjonerte varer, spesielt innen shipping- og fiskerinæringen.
1 måned siden
Georgiske myndigheter har aksjonert mot et omfattende nettverk som har svindlet nordmenn over flere år. Verdier som leiligheter og luksusbiler tilhørende sentrale personer i et svindelsenter er fryst. Senteret, avslørt i mars, har lurt over 6100 ofre verden over for rundt 350 millioner kroner siden 2022. Lekkasjer viser at hundrevis av nordmenn er berørt, med sensitive data på avveie. Økokrim oppfordrer alle som er rammet til å anmelde forholdet og legger ved en liste over informasjon politiet ønsker i anmeldelsen.