En kvinne mistet sparepenger og tok opp lån etter å ha blitt svindlet. Svindelen skjedde via en falsk nettartikkel og en falsk finansrådgiver.
Artikkelen handler om Live Farstad Elgenes som ble svindlet for over 160 000 kroner etter å ha klikket på en falsk annonse om investering i kryptovaluta. Hun ble kontaktet av en person som utga seg for å være finansrådgiver fra selskapet VRC Markets i London. Etter å ha investert mindre beløp ble hun overtalt til å ta opp lån og overføre mer penger. Da hun ønsket å ta ut penger krevde svindleren mer penger og svindelen ble avslørt.
Økokrim omtaler bedrageri som et samfunnsproblem og ser en stor økning i svindelsaker. Finanstilsynet rapporterer at nordmenn ble svindlet for 607 millioner kroner første halvår 2024. Svindlerne bruker falske nettartikler og misbruker kjendiser som lokkemiddel. Etterforskning er vanskelig da svindlerne opererer internasjonalt og bruker avanserte metoder.
Elgenes anmeldte saken men den ble henlagt grunnet mangel på opplysninger om gjerningspersonen. Økokrim har opprettet en ny enhet for å se sakene i sammenheng og ta bakmennene. Utbyttet fra bedragerier finansierer organisert kriminalitet.
Live Farstad Elgenes
Daniel Woods
Jon Andre Hvoslef-Eide
Marianne Uppman
Sebastian Claydon Takle
Johanne Andresen
Sander Brink
Faktisk.no
NRK
Nettavisen
VG
Aftenposten
Økokrim
Finanstilsynet
Finansklagenemnda
VRC Markets
DNB
KPMG
Meta
Stortinget
London
Kristiansund
Canary Wharf
Gjøvik
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Live Farstad Elgenes ble svindlet for over 160 000 kroner etter å ha klikket på en falsk investeringsannonse på Facebook. Hun trodde hun snakket med en finansrådgiver som skulle hjelpe henne med å investere penger, men i stedet mistet hun alle sparepengene sine og tok opp lån. Svindlerne brukte falske nettsider og identiteter, og pengene ble overført til kontoer som nå disponerer 35 millioner kroner fra flere ofre. Politiet henla saken raskt på grunn av manglende opplysninger om gjerningspersonene. Svindel på nett er et økende problem, og politiet oppfordrer alle til å anmelde, selv om saken kan bli henlagt. Elgenes forteller at saken har påvirket henne psykisk, men hun ønsker å dele sin historie for å hjelpe andre.
11 dager siden
DNBs sikkerhetsekspert advarer mot en betydelig økning i investeringsbedragerier, spesielt knyttet til kryptovaluta og svindel på bruktmarkeder. Kriminelle utnytter folks interesse for investering og kjøp/salg på nett for å lure dem. De lokker brukere bort fra trygge plattformer som Finn.no, og får dem til å overføre penger via utrygge kanaler. DNB har sett en økning i antall investeringsbedragerier i første kvartal 2025 og understreker viktigheten av å være forsiktig og å snakke med eksperter før man investerer i kryptovaluta. Banken oppfordrer kunder til å kontakte dem umiddelbart hvis de mistenker svindel, da de har rutiner for å spore og forsøke å tilbakeføre tapte midler. Kriminelle er nå fysisk til stede i Norge, noe som gjør situasjonen mer utfordrende.
4 måneder siden
Kristin Grebstad ble svindlet for 102.000 kroner etter å ha klikket på en falsk lenke i forbindelse med et salg på nett. Svindlerne fikk tilgang til hennes private og grendehusets konto via BankID. Politiet ser en økning i digitale bedragerier og oppfordrer folk til å snakke åpent om svindel for å redusere skam og forebygge nye tilfeller. I Møre og Romsdal har bedragerisakene nesten doblet seg fra 2022 til 2024. Politiet understreker viktigheten av å kontakte bank og politi raskt ved svindel. Grebstad fikk tilbake pengene, men opplevelsen har vært lærerik.
2 måneder siden
En undersøkelse avdekker hvordan svindlere skjuler spor på Facebook. Falske annonser misbruker kjendiser og lurer nordmenn for store summer.
1 måned siden
Georgiske myndigheter har startet etterforskning av et svindelsenter i Tbilisi, etter avsløringer om omfattende svindel mot over 6100 personer globalt, inkludert mange nordmenn. Senteret, drevet av A.K. Group, har lurt ofrene for investeringer gjennom falske annonser og løfter om høy avkastning. Ofrene har tapt sparepenger og tatt opp lån. Avsløringen kommer fra et samarbeidsprosjekt mellom flere mediehus, som har avdekket hvordan svindlerne opererte med falske identiteter og manipulerte sine ofre. Lekkasjer viser at Norge er et av landene som er ringt mest til.
2 måneder siden
Fire nordmenn er tiltalt for bedrageri og hvitvasking etter å ha svindlet over 900 millioner kroner fra tusenvis av personer i utlandet. Gjennom et pyramidespill ble ofrene lokket til å investere i fiktive prosjekter innen gass, gruvedrift og eiendom. Pengene ble hvitvasket via et norsk advokatfirma og selskaper i Asia, noe som vanskeliggjorde sporingen. Økokrim understreker at investeringsbedragerier er et økende problem, og advarer mot at kriminelle i større grad bruker profesjonelle tilretteleggere for å skjule sine spor.
2 måneder siden
Fire menn er tiltalt for å ha svindlet investorer for 963 millioner kroner gjennom et falskt kryptovalutaprosjekt. Ifølge Økokrim ble pengene samlet inn fra tusenvis av personer i inn- og utland via presentasjoner og store arrangementer. Investorene ble villedet til å tro at de investerte i gassfelt, gruvedrift og eiendom. Økokrim hevder at det ikke ble foretatt reelle investeringer, og at midlene ble hvitvasket gjennom kompliserte strukturer, inkludert klientkontoer i et advokatfirma og selskaper i Asia. Økokrim fremhever at denne saken illustrerer et økende problem med investeringsbedragerier og bruk av tilretteleggere for å skjule kriminalitet.
12 dager siden
Ragna fra Oslo ble svindlet for 100 000 kroner av en person som utga seg for å være politi. Svindleren kontaktet henne via telefon og lurte henne til å overføre penger til en «sikker konto». Anmeldelsen ble henlagt. Svindel anmeldelser har økt kraftig i Norge, men politiets oppklaringsprosent har sunket til 15,2%. Økokrim ser en økning i svindel der eldre kontaktes både via telefon og ved personlig oppmøte. Riksadvokaten er bekymret for at den lave oppklaringsprosenten kan skade tilliten til politiet. Ragna ønsker å advare andre, spesielt eldre, mot å bli ofre for lignende svindel.
3 måneder siden
Fredrik Skavlan er en av minst 50 norske kjendiser som har blitt misbrukt i svindelannonser på Facebook. Disse annonsene lover raske penger, men fører til økonomisk tap for de som klikker på dem. Skavlan har engasjert advokater og hatt møter med Meta, som eier Facebook, men føler ikke at de tar ansvar for problemet. Han understreker at det er de som blir svindlet som er de virkelige ofrene. Meta hevder de fjerner slike annonser og har systemer for å oppdage dem, men Skavlan mener de har kontroll over innholdet som publiseres på plattformen. Faktisk.no og NRK har kartlagt rundt 400 svindelannonser med kjendiser det siste året, men dette er trolig bare en liten del av det totale omfanget. Skavlan vet om folk som har tapt millionbeløp på å klikke på annonser med hans ansikt.
1 dag siden
Politiet advarer mot en ny bølge av svindel hvor gjerningspersoner utgir seg for å være fra politiet. Flere personer har mottatt meldinger eller anrop fra svindlere som forsøker å skaffe seg sensitiv informasjon.