Live Farstad Elgenes ble svindlet for over 160 000 kroner etter å ha klikket på en falsk investeringsannonse på Facebook. Hun trodde hun snakket med en finansrådgiver som skulle hjelpe henne med å investere penger, men i stedet mistet hun alle sparepengene sine og tok opp lån.
Svindlerne brukte falske nettsider og identiteter, og pengene ble overført til kontoer som nå disponerer 35 millioner kroner fra flere ofre. Politiet henla saken raskt på grunn av manglende opplysninger om gjerningspersonene.
Svindel på nett er et økende problem, og politiet oppfordrer alle til å anmelde, selv om saken kan bli henlagt. Elgenes forteller at saken har påvirket henne psykisk, men hun ønsker å dele sin historie for å hjelpe andre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En kvinne mistet sparepenger og tok opp lån etter å ha blitt svindlet. Svindelen skjedde via en falsk nettartikkel og en falsk finansrådgiver.
4 måneder siden
Kristin Grebstad ble svindlet for 102.000 kroner etter å ha klikket på en falsk lenke i forbindelse med et salg på nett. Svindlerne fikk tilgang til hennes private og grendehusets konto via BankID. Politiet ser en økning i digitale bedragerier og oppfordrer folk til å snakke åpent om svindel for å redusere skam og forebygge nye tilfeller. I Møre og Romsdal har bedragerisakene nesten doblet seg fra 2022 til 2024. Politiet understreker viktigheten av å kontakte bank og politi raskt ved svindel. Grebstad fikk tilbake pengene, men opplevelsen har vært lærerik.
3 måneder siden
Fredrik Skavlan er en av minst 50 norske kjendiser som har blitt misbrukt i svindelannonser på Facebook. Disse annonsene lover raske penger, men fører til økonomisk tap for de som klikker på dem. Skavlan har engasjert advokater og hatt møter med Meta, som eier Facebook, men føler ikke at de tar ansvar for problemet. Han understreker at det er de som blir svindlet som er de virkelige ofrene. Meta hevder de fjerner slike annonser og har systemer for å oppdage dem, men Skavlan mener de har kontroll over innholdet som publiseres på plattformen. Faktisk.no og NRK har kartlagt rundt 400 svindelannonser med kjendiser det siste året, men dette er trolig bare en liten del av det totale omfanget. Skavlan vet om folk som har tapt millionbeløp på å klikke på annonser med hans ansikt.
13 dager siden
Ragna fra Oslo ble svindlet for 100 000 kroner av en person som utga seg for å være politi. Svindleren kontaktet henne via telefon og lurte henne til å overføre penger til en «sikker konto». Anmeldelsen ble henlagt. Svindel anmeldelser har økt kraftig i Norge, men politiets oppklaringsprosent har sunket til 15,2%. Økokrim ser en økning i svindel der eldre kontaktes både via telefon og ved personlig oppmøte. Riksadvokaten er bekymret for at den lave oppklaringsprosenten kan skade tilliten til politiet. Ragna ønsker å advare andre, spesielt eldre, mot å bli ofre for lignende svindel.
2 måneder siden
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl avslører på Instagram at hun ble forsøkt svindlet i forbindelse med en planlagt livesending med selvhjelpsforfatter Mel Robbins. Sandmæl fattet mistanke etter flere samtaler med det hun trodde var Robbins' management, og livesendingen ble avlyst i siste sekund. Hun advarer nå andre mot lignende svindelforsøk, og beklager til de som hadde gledet seg til livesendingen. Sandmæl opplyser at svindlerne ikke lyktes med å stjele penger fra henne.
2 måneder siden
Siv Jensens Facebook-konto er hacket, og uvedkommende har publisert innlegg som fremstiller henne som positiv til bitcoin-investeringer. Ett av innleggene inneholder et manipulert bilde som viser en påstått fortjeneste på 90 millioner kroner. Jensen har mistet kontrollen over kontoen og har varslet Facebook om hendelsen, men er usikker på hvor lang tid det vil ta før hun får hjelp.
3 måneder siden
Reindriftsutøver Valde Ranttila opplevde at alle pengene hans forsvant fra kontoen etter en svindel. Da han skulle overføre penger, oppdaget han at kontoen var tom. Sparebank 1 bekreftet at pengene var overført til utlandet, noe som gjør det vanskelig å spore og stoppe transaksjonen. Banken forklarer at slike transaksjoner ofte går via en norsk bank før de sendes videre til utlandet, og at det er vanskelig å oppdage svindelen før pengene er borte. Ranttila er svært forsiktig med kortet sitt og oppfordrer andre til å være årvåkne. Han har delt sin historie på Facebook og skal ordne seg et nytt kort, men det er lite sannsynlig at han får pengene tilbake.
3 måneder siden
En fransk kvinne ble svindlet for 10 millioner kroner av en person som utga seg for å være Brad Pitt på Instagram. Svindleren lurte kvinnen til å tro at de var kjærester over en periode på halvannet år, og overbeviste henne om å sende penger ved å hevde at han var syk og hadde problemer med tilgang til egne midler. Kvinnen oppdaget svindelen da hun så et bilde av den ekte Brad Pitt med sin partner. Brad Pitts representanter advarer nå mot falske kontoer og oppfordrer folk til å være forsiktige med uoppfordret kontakt på nett, spesielt fra kjendiser som ikke er aktive i sosiale medier.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hva man bør gjøre hvis man blir svindlet på nett, basert på innspill fra Økokrim og DNB. Det er viktig å kontakte banken raskt, gjerne ved mistanke om svindel. Deretter bør man søke hjelp fra en venn for å få oversikt over situasjonen. Det anbefales også å endre passord, dokumentere svindelen med bilder, og anmelde forholdet til politiet. I tillegg oppfordres man til å snakke med familie og venner om svindelen for å øke bevisstheten rundt problemet. Telenor stoppet 500 millioner forsøk på digital kriminalitet i andre kvartal 2024, og 1 av 4 nordmenn har blitt svindlet på nett.
2 måneder siden
En undersøkelse avdekker hvordan svindlere skjuler spor på Facebook. Falske annonser misbruker kjendiser og lurer nordmenn for store summer.