Reindriftsutøver Valde Ranttila opplevde at alle pengene hans forsvant fra kontoen etter en svindel. Da han skulle overføre penger, oppdaget han at kontoen var tom.
Sparebank 1 bekreftet at pengene var overført til utlandet, noe som gjør det vanskelig å spore og stoppe transaksjonen. Banken forklarer at slike transaksjoner ofte går via en norsk bank før de sendes videre til utlandet, og at det er vanskelig å oppdage svindelen før pengene er borte.
Ranttila er svært forsiktig med kortet sitt og oppfordrer andre til å være årvåkne. Han har delt sin historie på Facebook og skal ordne seg et nytt kort, men det er lite sannsynlig at han får pengene tilbake.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Live Farstad Elgenes ble svindlet for over 160 000 kroner etter å ha klikket på en falsk investeringsannonse på Facebook. Hun trodde hun snakket med en finansrådgiver som skulle hjelpe henne med å investere penger, men i stedet mistet hun alle sparepengene sine og tok opp lån. Svindlerne brukte falske nettsider og identiteter, og pengene ble overført til kontoer som nå disponerer 35 millioner kroner fra flere ofre. Politiet henla saken raskt på grunn av manglende opplysninger om gjerningspersonene. Svindel på nett er et økende problem, og politiet oppfordrer alle til å anmelde, selv om saken kan bli henlagt. Elgenes forteller at saken har påvirket henne psykisk, men hun ønsker å dele sin historie for å hjelpe andre.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hva man bør gjøre hvis man blir svindlet på nett, basert på innspill fra Økokrim og DNB. Det er viktig å kontakte banken raskt, gjerne ved mistanke om svindel. Deretter bør man søke hjelp fra en venn for å få oversikt over situasjonen. Det anbefales også å endre passord, dokumentere svindelen med bilder, og anmelde forholdet til politiet. I tillegg oppfordres man til å snakke med familie og venner om svindelen for å øke bevisstheten rundt problemet. Telenor stoppet 500 millioner forsøk på digital kriminalitet i andre kvartal 2024, og 1 av 4 nordmenn har blitt svindlet på nett.
3 måneder siden
En kvinne mistet sparepenger og tok opp lån etter å ha blitt svindlet. Svindelen skjedde via en falsk nettartikkel og en falsk finansrådgiver.
4 måneder siden
Kristin Grebstad ble svindlet for 102.000 kroner etter å ha klikket på en falsk lenke i forbindelse med et salg på nett. Svindlerne fikk tilgang til hennes private og grendehusets konto via BankID. Politiet ser en økning i digitale bedragerier og oppfordrer folk til å snakke åpent om svindel for å redusere skam og forebygge nye tilfeller. I Møre og Romsdal har bedragerisakene nesten doblet seg fra 2022 til 2024. Politiet understreker viktigheten av å kontakte bank og politi raskt ved svindel. Grebstad fikk tilbake pengene, men opplevelsen har vært lærerik.
2 måneder siden
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl avslører på Instagram at hun ble forsøkt svindlet i forbindelse med en planlagt livesending med selvhjelpsforfatter Mel Robbins. Sandmæl fattet mistanke etter flere samtaler med det hun trodde var Robbins' management, og livesendingen ble avlyst i siste sekund. Hun advarer nå andre mot lignende svindelforsøk, og beklager til de som hadde gledet seg til livesendingen. Sandmæl opplyser at svindlerne ikke lyktes med å stjele penger fra henne.
2 måneder siden
Finn.no varsler om en økning i svindel gjennom falske e-poster som ser ut til å komme fra Finn.no. Svindlerne utnytter «Fiks ferdig»-tjenesten for å lure brukere til å avsløre sensitiv informasjon som kredittkortdata og BankID, noe som kan føre til at kontoen blir tømt. Finn.no presiserer at de aldri vil be om slik informasjon via e-post, og oppfordrer brukere til å være forsiktige og melde fra om mistenkelige henvendelser til Finn.no, politiet og banken.
3 måneder siden
Sparebank 1 advarer mot en økende trend med «sikker konto»-svindel, der svindlere utgir seg for å være bankansatte. De kontakter kunder og påstår at kontoen deres er hacket, og ber dem overføre penger til en «sikker konto». Banken understreker at de aldri vil be kunder om å flytte penger på denne måten, og oppfordrer alle til å legge på røret ved slike henvendelser. I tillegg advarer banken mot svindel via e-post og SMS, der svindlerne utgir seg for å være andre aktører. Kunder oppfordres til å være kritiske og bruke huskeregelen «stopp, tenk, sjekk» for å unngå å bli lurt.
4 måneder siden
Tromsø Turnforening tapte over 47.000 kroner etter å ha blitt lurt av en falsk faktura som utga seg for å være fra et tysk turnutstyrsselskap. Fakturaen ble betalt i fellesferien, og klubben oppdaget svindelen i etterkant. Til tross for anmeldelse, valgte politiet å henlegge saken, da gjerningspersonene opererte fra utlandet og var vanskelige å identifisere. Dette er en del av en økende trend med bedragerisaker, og politiet i Troms har henlagt langt flere saker i 2024 enn i fjor. Turnforeningen ser nå på tiltak for å forhindre lignende hendelser i fremtiden, inkludert bruk av ekstern regnskapsfører og strengere kontrollrutiner.
2 måneder siden
Investeringsplattformen Nordnet opplever et omfattende sikkerhetsbrudd som påvirker kunder i flere nordiske land. Kunder har meldt om at de har fått tilgang til andres kontoopplysninger, noe som har ført til at Nordnet har stengt ned sine digitale plattformer. En kunde rapporterer å ha fått tilgang til en fremmed konto med mulighet for å utføre transaksjoner. Selskapet jobber med å løse problemet, men kunder kan fortsatt bruke telefon for å få tilgang til sine kontoer.
2 måneder siden
En tidligere PST-topp advarer om nye svindelmetoder, inkludert økning i svindel med kontooverføringer. Ice har oppdaget «Nina-svindel», der svindlere målretter seg mot personer med navnet Nina, i tillegg til den kjente «mamma/pappa-svindelen». Erik Haugland, med bakgrunn fra PST, advarer spesielt mot investeringssvindel og oppfordrer folk til å være ekstra oppmerksomme i ferieperioder. Han understreker viktigheten av å begrense personlig informasjon på sosiale medier for å unngå å bli lurt.