Marie (23) lever med ME og ADHD, en kombinasjon som gir en krevende hverdag med utmattelse og hyperaktivitet. Hun ble syk som 13-åring, og opplevde en lang periode med isolasjon og ensomhet.
Etter hvert fant hun en lidenskap for mote og startet sitt eget klesmerke, Murby Designs. Gjennom sin Instagram-konto deler hun både de fargerike og de grå sidene av livet sitt, og ønsker å være et forbilde for andre med kronisk sykdom.
Hun understreker viktigheten av kunnskap om kronisk sykdom og utfordrer oppfatningen om at ME er en psykisk lidelse. Hun håper å finne en balanse som gjør at hun kan leve mer som normalt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Influencer Marit Bakkli (29) bruker sine sosiale mediekanaler til å dele ærlige og humoristiske skildringer av mammalivet. Hun ønsker å bryte ned fasaden om det perfekte morskapet. Bakkli opplevde selv fødselsdepresjon som 18-åring, og motivasjonen hennes er å skape åpenhet rundt de vanskelige sidene ved mammatilværelsen. Hun ønsker å lette presset mange mødre føler om å ha full kontroll. I tillegg til å være influencer, er Bakkli delvis ufør på grunn av utviklingsmessige språkforstyrrelser (DLD), noe hun også er åpen om.
2 måneder siden
En ny britisk studie viser at personer med ADHD kan forvente å leve 7-9 år kortere enn personer uten diagnosen. Dette knyttes til økt risiko for ulykker, selvskading og livsstilssykdommer. Geir Kåre Nyland, som fikk diagnosen i voksen alder, deler sine erfaringer. Professor Josh Stott mener at et helsevesen tilpasset personer med ADHD, samt mer psykologisk hjelp, kan bidra til å øke levealderen. Nyland understreker også viktigheten av å finne positive utløp for stimuli gjennom for eksempel trening eller kunst.
3 måneder siden
Maren Søfferud (23) ble grovt mobbet gjennom hele barndommen i Søndre Land kommune. Hun forsøkte å varsle om mobbingen, men ble ikke hørt av de voksne på skolen. Mobbingen fortsatte og forverret seg, med frykt, slag og baksnakking som en del av hverdagen. Etter en lang rettsprosess er kommunen dømt til å betale millionerstatning for manglende oppfølging. Kommunen har ikke beklaget offentlig, men har avtalt et møte med familien. Søfferud er diagnostisert med PTSD som følge av mobbingen, men ser fremover og ønsker å hjelpe andre ved å dele sin historie.
4 måneder siden
Det er en markant økning i antall unge gründere i Norge, med en økning på 14 prosent i aldersgruppen 16-24 år fra 2022 til 2023. Guro Berntzen-Haziri (27) er en av disse, som etter å ha opplevd fødselsdepresjoner, startet nettbutikken Lykkesjel og en fysisk smykkebutikk i Sarpsborg. Hun selger «evighetsarmbånd», en trend hun har hentet fra utlandet. Innovasjon Norge ser positivt på denne utviklingen, da Norge har hatt færre unge gründere enn andre sammenlignbare land. Sosiale medier spiller en viktig rolle i å forenkle prosessen for unge gründere, ved å dele tips og triks.
3 måneder siden
Marte Lian Øines (39) har siden barndommen slitt med en rekke psykiske utfordringer, inkludert ADHD, bipolar lidelse, stressangst og OCD. Hun opplever også søvnparalyse og har hatt tilbakevendende mareritt med en skremmende skikkelse. Til tross for dette har hun funnet en mestringsstrategi i trening, spesielt bodyfitness, hvor hun har oppnådd suksess. Hun har etablert et liv med rutiner og struktur, støttet av sin ektemann, som også gir henne økonomisk frihet. Marte har tatt et vanskelig valg om at sønnen bor hos sin far, da hun ikke føler seg psykisk sterk nok til å være like engasjert som faren. Hun er åpen om sine utfordringer og mener trening er hennes medisin, og hun har funnet en god balanse i livet med støtte fra sin ektemann.
1 måned siden
Christina Markhus (23) satser på en karriere som influenser og deler en ufiltrert hverdag fra kjelleren i foreldrenes hus i Bergen. Med 79.500 følgere på TikTok og 33.000 på Snapchat, har hun funnet en nisje ved å være seg selv og dele vanlige ting uten filter. Markhus' humor og uhøytidelighet er en rød tråd i innholdet hennes, og hun tror følgerne setter pris på hennes ekthet. Hun drømmer om å komme på TV og ser på influenser-karrieren som et springbrett. Katinka Sletten fra Synlig påpeker at folk er lei av det glattpolerte og søker innhold de kan relatere til, noe som kan forklare Markhus' suksess.
1 måned siden
Artikkelen handler om 15 år gamle Pia Hasund Vareberg, som har cerebral parese, og hennes vanskeligheter med å finne seg til rette i idretten. Hun forteller om følelsen av å stå utenfor og om manglende tilpasning til hennes behov. Deltakelsen i NRK-serien «Team Pølsa» har gitt henne en ny opplevelse av inkludering, mestring og fellesskap. Møtet med Birgit Skarstein, som selv har overvunnet funksjonsnedsettelser, har vært en stor inspirasjon. Foreldrene håper Pia kan finne et lag eller en idrett hvor hun føler seg inkludert, og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon etterlyser bedre tilrettelegging i idretten for barn og unge med funksjonsnedsettelser.
2 måneder siden
Skuespiller og influencer Tale Torp Torjussen (19) deler sin historie om spiseforstyrrelser i tenårene i en podkast. Hun forteller at sykdommen startet da hun var 14 år og spilte i NRK-serien «Klassen», og at det var en vanskelig periode som påvirket både henne og hennes familie. Torjussen understreker at spiseforstyrrelser er en alvorlig sykdom som tar over både kropp og sinn. I dag beskriver hun seg selv som frisk og fokuserer på å leve et normalt liv. Ved siden av skuespillerkarrieren er Torjussen også en aktiv influencer og er nå aktuell i «Kompani Lauritzen».
2 måneder siden
Influenser Amund Pettersen (23) deler sine erfaringer med OCD, en lidelse han har hatt siden ungdomsskolen. Han beskriver hvordan tvangstankene påvirker ham i hverdagen, fra dusjing til leggetid, og at symptomene kan forverres om vinteren. Professor Bjarne Hansen forklarer at typiske symptomer inkluderer tanker knyttet til smitte og sjekketvang, og understreker at mange skjuler lidelsen. Eksponeringsterapi er en effektiv behandling. Amund har lært seg å håndtere OCD og delte nylig sin historie på TikTok, noe som resulterte i positiv respons og en følelse av fellesskap.
3 måneder siden
Ida Fladen, kjent fra «Spårtsklubben» og «Boksen», åpner seg i sistnevnte program om sin kroniske krystallsyke som hun har hatt i 20 år. Hun beskriver sykdommen som en usynlig kamp med svimmelhet, hodepine og kvalme, og forteller at hun har møtt mange fordommer. Fladen har vært sykmeldt siden august og borte fra rampelyset og sosiale medier, noe som har bekymret følgerne hennes. Mads Hansen, hennes kollega, bekrefter at hun er på bedringens vei og forventes å delta i den kommende «Spårtsklubben»-podkasten. Fladen understreker at hun ikke lar sykdommen definere henne og er stolt over hva hun har oppnådd.