Glenn Andre Hanssen (46), som lider av muskelsykdom og er lam, står i fare for å bli tvangsflyttet til sykehjem av Sortland kommune. Kommunen begrunner dette med vanskeligheter med å rekruttere assistenter og påstander om et dårlig arbeidsmiljø i Hanssens hjem, anklager Hanssen selv benekter.
Hans advokat kritiserer kommunen for manglende dialog og for ikke å vurdere alternative løsninger, spesielt med tanke på at Hanssen har en spesialtilpasset bolig. Saken er nå under behandling hos Statsforvalteren, og familien vurderer å ta saken til retten.
Hanssen uttrykker at situasjonen har redusert hans livsglede.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler Trond Vesterås (68), en ALS-pasient som opplevde å bli tvangsflyttet av Gjøvik kommune til en skjermet avdeling for demente. Flyttingen skjedde etter at Vesterås hadde klaget på forholdene ved sitt tidligere omsorgssenter. Kommunen begrunnet først flyttingen med at Vesterås manglet samtykkekompetanse, men trakk vedtaket tilbake dagen etter. Vesterås selv opplever oppholdet på den skjermede avdelingen som svært negativt, preget av hyling og skriking, og han savner muligheten til å spise middag sammen med andre beboere. Pasient- og brukerombudet har klaget på tvangsvedtaket, og stiller spørsmål ved vurderingen av Vesterås' samtykkekompetanse. Vesterås har søkt om overflytting til en lindrende avdeling, men har fått avslag. Statsforvalteren og Pasient- og brukerombudet er uenige om klagen er gyldig eller ikke.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler tvangsflytting av funksjonshemmede i Norge, hvor minst 107 personer har blitt tvangsflyttet de siste fem årene. Mange opplever mangel på reelt valg når de tilbys institusjonsplass istedenfor tilstrekkelig BPA, noe som strider mot FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. Helseministeren anerkjenner problemet, men det kreves politiske tiltak for å sikre funksjonshemmedes rett til selvbestemmelse. Det er store forskjeller i kommunenes BPA-ordninger, og økonomi prioriteres ofte over menneskerettigheter, noe som fører til at mange funksjonshemmede lever med frykt for å miste friheten og kontrollen over egne liv.
2 måneder siden
Helsetilsynet undersøker vedtaket om å flytte utviklingshemmede Marita til Ålesund, samtidig som Herøy kommune planlegger å avslutte tjenestene i hennes nåværende hjem, noe som forutsetter at hun flyttes. Familien og deres advokat kritiserer kommunen for å forsere flyttingen før Helsetilsynet har tatt en avgjørelse. Helsetilsynet vurderer å omgjøre vedtaket og vil vurdere å utsette iverksettelsen. Statsforvalteren støtter kommunens beslutning, men Helsetilsynet vil overstyre deres vurdering. Saken omhandler også spørsmål rundt fjerning av Maritas bror som verge, samtykkekompetanse og taushetsplikt.
3 måneder siden
Trond Muggerud, en 56 år gammel fengselsbetjent, utviklet lungefibrose etter å ha blitt smittet av korona på jobb i 2020. Han har fått beskjed om at han har tre til fem år igjen å leve. Muggerud kjemper nå mot Statens pensjonskasse for erstatning, da han mener sykdommen er en yrkesskade. Han har fått avslag og går nå rettens vei. Til tross for den alvorlige diagnosen, har Muggerud valgt å fokusere på livskvalitet og har blant annet vært på cruise. Det er motstridende spesialisterklæringer om hvorvidt korona er årsaken til lungefibrosen, men Muggeruds advokat mener det er sannsynlig at sykdommen er forverret av koronasmitte. Saken skal nå behandles i Oslo tingrett.
15 dager siden
Fastleger i Vestre Toten har varslet om uholdbare arbeidsforhold, manglende utstyr og lange ventelister, som de mener setter pasienters liv i fare. En pasient forteller om feilbehandling og alvorlig hjertesykdom som følge av mangelfull oppfølging. Kommunedirektøren avviser at det er fare for liv og helse, men innbyggere har samlet over 650 underskrifter i protest mot situasjonen. En tidligere ansatt i hjemmetjenesten forteller om kritikkverdige arbeidsforhold og høy turnover blant de ansatte. En av legene som varslet har trukket sitt varsel grunnet psykisk belastning.
1 måned siden
Lars Erik Andersen (57) er uføretrygdet og savner arbeidslivet, men føler seg hindret av systemet som begrenser mulighetene hans. Han opplever skam knyttet til sin situasjon og mener dagens arbeidsliv er for krevende for mange som trenger tilpasninger. Andersen engasjerer seg i frivillig arbeid, men inntektsgrensen for uføre gjør det vanskelig å øke arbeidsmengden. En forsker kritiserer trygdesystemet for å være passiviserende og etterlyser reformer, mens arbeidsministeren understreker arbeidsgivernes ansvar for å inkludere uføre og fremhever nye tiltak for å lette overgangen til arbeidslivet. Artikkelen belyser den økende andelen uføre i Norge, og potensialet for at mange kan bidra i arbeidslivet med riktig tilrettelegging.
3 måneder siden
Inge Harald Fridtun (54) ble lam etter en feiloperasjon. Han kjempet seg tilbake med hard trening, men kommunen trakk støtten til personlig trening og tilbød hjemmesykepleie. Dette førte til tilbakegang, og Statsforvalteren har to ganger opphevet kommunens vedtak. Inge og kona betaler nå for treningen selv, men frykter for fremtiden. Kommunen hevder de følger lovverk og retningslinjer, men kan ikke kommentere enkeltsaker.
2 måneder siden
Glenn Dahl, som lider av Crohns sykdom, nektes å kjøre bil selv om fire leger mener han er skikket. Han bruker medisinsk cannabis fra Bedrocan for å lindre smerter, men dagens regelverk forbyr bilkjøring for de som bruker dette legemidlet. Sunnaas sykehus har testet Dahl og funnet at medisinen ikke påvirker kjøreevnen. Helsedirektoratet begrunner avslaget med at Bedrocan ikke har markedsføringstillatelse og at det er usikkerhet knyttet til virkningen på kjøreevnen. Dahl er avhengig av kona for transport og har store begrensninger i hverdagen. Helsedirektoratet vurderer endringer i regelverket, men prioriterer andre områder.
3 måneder siden
Flere kommuner har flyttet utviklingshemmede personer mot deres eller deres familiers vilje, ved å bruke en lov som egentlig er ment for å gi helsehjelp til personer uten samtykkekompetanse. Helseminister Jan Christian Vestre kaller dette uakseptabelt og sier at alle steiner skal snus i saken. En kartlegging viser at 107 utviklingshemmede er flyttet mot sin vilje, hvorav 53 uten tvangsvedtak. Helseministeren har bedt tilsynsmyndighetene om å se på saken og vurdere tiltak. Eksperter kritiserer statsforvalterne for uklar forståelse av tvangsregelverket, og sammenligner saken med NAV-skandalen.
2 måneder siden
Ein huseigar i Sunnfjord står i ein vanskeleg situasjon der huset hans er omringa av ein europaveg og eit sandtak. Huseigaren har forsøkt å få kommunen til å overta eigedommen, men kommunen avviser dette og peikar på Firda Billag som ansvarleg. Firda Billag meiner på si side at det er kommunen som må løyse saka. Huseigaren er bekymra for støy og ulemper frå anleggsarbeidet med Hafstadtunnelen. Juridiske ekspertar meiner at huseigaren kan ha rett til innløysing av eigedommen etter oreigningslova eller grannelova.