Fastleger i Vestre Toten har varslet om uholdbare arbeidsforhold, manglende utstyr og lange ventelister, som de mener setter pasienters liv i fare. En pasient forteller om feilbehandling og alvorlig hjertesykdom som følge av mangelfull oppfølging.
Kommunedirektøren avviser at det er fare for liv og helse, men innbyggere har samlet over 650 underskrifter i protest mot situasjonen. En tidligere ansatt i hjemmetjenesten forteller om kritikkverdige arbeidsforhold og høy turnover blant de ansatte.
En av legene som varslet har trukket sitt varsel grunnet psykisk belastning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En lege i Bodø har sagt opp sin stilling i protest mot at hjertesenteret i Bodø skal styres fra Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i Tromsø. Legen mener at dette vil føre til et dårligere tilbud for pasienter i Nordland, og at ledelsen i Tromsø ønsker å legge ned senteret i Bodø. Han reagerer også på at pasienter risikerer å bli sendt forbi Bodø til Tromsø, selv om det er tidsbesparende å behandle dem i Bodø. Helse Nord har tidligere fått kritikk for brudd på spesialisthelsetjenesteloven i forbindelse med denne saken. Klinikksjefen i Tromsø avviser at de vil legge ned avdelingen i Bodø, og sier de ønsker å videreutvikle tilbudet.
4 måneder siden
Fastleger i Ålesund slår alarm om kritisk mangel på leger som fører til overbelastning og fare for kollaps i legevakten. Mange leger har fritak fra legevakt på grunn av høyt arbeidspress, og de gjenværende legene må ta flere vakter. Dette skjer samtidig som over 160 000 nordmenn står uten fastlege. Kommunen har økt antall vakter per lege, noe som forverrer situasjonen. Legene beskriver uforsvarlige arbeidsforhold med lange vakter og lite hvile. Allmennlegeforeningen erkjenner utfordringene, men mener situasjonen er stabilisert. Kommuneoverlegen oppfordrer til solidaritet blant legene, men legene mener det er behov for flere fastleger og faste leger på legevakten.
3 måneder siden
En alvorlig bemanningskrise ved akuttavdelingen på Oslo universitetssykehus (OUS) truer den nasjonale krise- og katastrofeberedskapen. Ansatte har i flere år varslet om en uholdbar situasjon, men opplever at lite har blitt gjort. Avdelingen, som er førstelinje for 3,2 millioner nordmenn, mangler overleger og sliter med å rekruttere. Dette fører til stor belastning for de ansatte og frykt for at liv kan gå tapt. Tre departementer er varslet om krisen, men situasjonen vedvarer. Personskadeforbundet har også varslet om den alvorlige situasjonen. Helse- og omsorgsdepartementet bekrefter å ha mottatt bekymringsmeldinger og følger utviklingen.
23 dager siden
En 23 år gammel sykepleier har sluttet etter bare syv måneder i yrket, frustrert over lav bemanning og mangel på tid til pasientene. Hun beskriver konstant dårlig samvittighet og følelsen av utilstrekkelighet. Unio-leder Steffen Handal advarer om en alvorlig krise i helsesektoren, forverret av regjeringens 'Ventetidsløftet', som han mener øker presset på de ansatte. Helse- og omsorgsministeren har invitert den tidligere sykepleieren til et møte. Norsk Sykepleierforbund støtter 'Ventetidsløftet', og er uenig med Unio-lederen.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler en konflikt mellom sykehusene i Bodø og Tromsø angående behandling av hjerteinfarkt. Jan-Ove Edvardsen overlevde ti hjertestanser under behandling i Bodø, og hans historie illustrerer viktigheten av et lokalt PCI-tilbud. Til tross for dette har Helse Nord besluttet å overføre PCI-tilbudet i Bodø til Tromsø på kveldstid, noe som har ført til kraftige protester fra fagmiljøet i Bodø. Overleger har sendt bekymringsbrev til helseministeren, og hjertesjefen i Bodø har sagt opp i protest. Kritikken går på at pasienter ikke får rask nok behandling ved hjerteinfarkt.
1 måned siden
Tillitsvalgte i helsevesenet kritiserer helseminister Jan Christian Vestres ventetidsløfte, og beskriver det som et kortsiktig valgkampstunt. Kritikken går på at ansatte presses til å jobbe overtid for å redusere ventelistene, samtidig som sykehusene må kutte årsverk. Fagforeninger uttrykker bekymring for at dette vil føre til økt sykefravær, og at ventetidene vil øke igjen på sikt. I Helse Sør-Øst tilbys leger 2.500 kroner timen for å jobbe ekstra. Statssekretær Karl Kristian Bekeng avviser kritikken, og understreker at det er viktig å redusere ventetidene og samtidig ha en god dialog med fagforeningene.
25 dager siden
Sykepleierforbundet er kritisk til regjeringens ventetidsløfte fordi tillitsvalgte ikke blir tilstrekkelig involvert i prosessen. Atten av tjue foretakstillitsvalgte har ikke signert avtalen, da de mener overtidsbruken er ulovlig. Sykepleierne rapporterer om avtaler med dårlige betingelser, som manglende betaling ved pasientfravær. Forbundslederen understreker at dette ikke handler om lønn, men om pasient- og ansattes sikkerhet. Helseministeren sier han vil følge opp kritikken og sikre bedre involvering.
1 måned siden
En ung lege kritiserer helseministerens tiltak for å redusere ventetider, som har ført til innføring av «fritidspoliklinikker». Legen hevder at dette øker presset på allerede overarbeidede leger, spesielt de i spesialisering (LIS), som mangler både kompetanse og tid. Utdanningen deres blir nedprioritert, og lange vakter samt høyt arbeidspress skaper dårlige arbeidsvilkår. Legen etterlyser bedre arbeidsforhold og utdanningsmuligheter for å sikre at leger ønsker å jobbe i offentlige sykehus.
2 måneder siden
Ambulansearbeidere ved Oslo Universitetssykehus (OUS) melder om utfordrende arbeidsforhold på grunn av økt bruk av konfereringsplikt, som krever at de må spørre sykehuset om pasienter kan legges inn. Dette fører til at ambulansepersonell opplever det vanskelig å få lagt inn pasienter, spesielt i grensetilfeller der de mener situasjonen er mer alvorlig enn sykehuslegene. Sykehusene mangler oversikt over hvor ofte pasienter nektes innleggelse, og det finnes ingen avvikskode for å registrere dette. OUS jobber med en digital løsning for å bedre registreringen av slike avvik. Ambulansepersonell føler at sykehuslegene har fått for mye makt, og at det er et hierarki som påvirker beslutningene.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en markant økning i antall klager på helsevesenet, der Hege Thoresen er et eksempel på en pasient som kjemper for sine rettigheter. Statsforvalterne har opplevd en økning på nesten 50 prosent i klager sammenlignet med 2022, noe som fører til lange ventetider for mange. Fylkeslege Kristin Cotta Schønberg påpeker at økonomiske nedskjæringer kan være en årsak. Samtidig er det store regionale forskjeller i antall klager og saksbehandlingstid. Pasient- og brukerombud Jannicke Bruvik uttrykker bekymring over de lange ventetidene, mens flere statsforvaltere etterlyser økte ressurser for å sikre rettssikkerheten til pasientene. Helse- og omsorgsdepartementet sier de tar situasjonen på alvor.