En 23 år gammel sykepleier har sluttet etter bare syv måneder i yrket, frustrert over lav bemanning og mangel på tid til pasientene. Hun beskriver konstant dårlig samvittighet og følelsen av utilstrekkelighet.
Unio-leder Steffen Handal advarer om en alvorlig krise i helsesektoren, forverret av regjeringens 'Ventetidsløftet', som han mener øker presset på de ansatte. Helse- og omsorgsministeren har invitert den tidligere sykepleieren til et møte.
Norsk Sykepleierforbund støtter 'Ventetidsløftet', og er uenig med Unio-lederen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En ung lege kritiserer helseministerens tiltak for å redusere ventetider, som har ført til innføring av «fritidspoliklinikker». Legen hevder at dette øker presset på allerede overarbeidede leger, spesielt de i spesialisering (LIS), som mangler både kompetanse og tid. Utdanningen deres blir nedprioritert, og lange vakter samt høyt arbeidspress skaper dårlige arbeidsvilkår. Legen etterlyser bedre arbeidsforhold og utdanningsmuligheter for å sikre at leger ønsker å jobbe i offentlige sykehus.
2 måneder siden
Sykepleierforbundet advarer om at økende mangel på sykepleiere kan føre til sentralisering av helsetjenester, spesielt i distriktene. Leder Lill Sverresdatter Larsen peker på lav lønn som en viktig årsak til at sykepleiere velger andre yrker, og viser til at kommuner sliter med å oppfylle lovpålagte oppgaver. Hun mener lønnsøkning er et effektivt virkemiddel, og viser til et eksempel der en kommune fylte opp ledige stillinger ved å øke lønningene. Larsen etterlyser også en langsiktig helseplan for å sikre rekruttering og bedre arbeidsforhold for sykepleiere, samt en førstelinjeledelsesreform.
25 dager siden
Sykepleierforbundet er kritisk til regjeringens ventetidsløfte fordi tillitsvalgte ikke blir tilstrekkelig involvert i prosessen. Atten av tjue foretakstillitsvalgte har ikke signert avtalen, da de mener overtidsbruken er ulovlig. Sykepleierne rapporterer om avtaler med dårlige betingelser, som manglende betaling ved pasientfravær. Forbundslederen understreker at dette ikke handler om lønn, men om pasient- og ansattes sikkerhet. Helseministeren sier han vil følge opp kritikken og sikre bedre involvering.
15 dager siden
Fastleger i Vestre Toten har varslet om uholdbare arbeidsforhold, manglende utstyr og lange ventelister, som de mener setter pasienters liv i fare. En pasient forteller om feilbehandling og alvorlig hjertesykdom som følge av mangelfull oppfølging. Kommunedirektøren avviser at det er fare for liv og helse, men innbyggere har samlet over 650 underskrifter i protest mot situasjonen. En tidligere ansatt i hjemmetjenesten forteller om kritikkverdige arbeidsforhold og høy turnover blant de ansatte. En av legene som varslet har trukket sitt varsel grunnet psykisk belastning.
3 måneder siden
En alvorlig bemanningskrise ved akuttavdelingen på Oslo universitetssykehus (OUS) truer den nasjonale krise- og katastrofeberedskapen. Ansatte har i flere år varslet om en uholdbar situasjon, men opplever at lite har blitt gjort. Avdelingen, som er førstelinje for 3,2 millioner nordmenn, mangler overleger og sliter med å rekruttere. Dette fører til stor belastning for de ansatte og frykt for at liv kan gå tapt. Tre departementer er varslet om krisen, men situasjonen vedvarer. Personskadeforbundet har også varslet om den alvorlige situasjonen. Helse- og omsorgsdepartementet bekrefter å ha mottatt bekymringsmeldinger og følger utviklingen.
3 måneder siden
En ny sykepleierindeks viser at det er svært vanskelig for sykepleiere å kjøpe bolig i Oslo, hvor de kun har råd til 2,3 prosent av boligene. Dette står i sterk kontrast til andre byer og landsgjennomsnittet, hvor en sykepleier har råd til en betydelig større andel av boligene. Boligprisene i Oslo skaper problemer med mobilitet og kan hindre sykepleiere i å ta jobber andre steder. Norsk Sykepleierforbund mener situasjonen er kritisk og at mange sykepleiere er tvunget til å leie eller bo i kollektiv. De understreker at den gjennomsnittlige lønnen i indeksen er basert på mye overtid, og at mange sykepleiere tjener mindre, noe som gjør boligsituasjonen enda vanskeligere.
1 måned siden
Tillitsvalgte i helsevesenet kritiserer helseminister Jan Christian Vestres ventetidsløfte, og beskriver det som et kortsiktig valgkampstunt. Kritikken går på at ansatte presses til å jobbe overtid for å redusere ventelistene, samtidig som sykehusene må kutte årsverk. Fagforeninger uttrykker bekymring for at dette vil føre til økt sykefravær, og at ventetidene vil øke igjen på sikt. I Helse Sør-Øst tilbys leger 2.500 kroner timen for å jobbe ekstra. Statssekretær Karl Kristian Bekeng avviser kritikken, og understreker at det er viktig å redusere ventetidene og samtidig ha en god dialog med fagforeningene.
2 måneder siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) slår alarm om økende ventetider i helsekøene, til tross for tidligere forbedringer. Nye tall viser en økning i ventetiden for påbegynt helsehjelp. Vestre har gitt sykehusledere klar beskjed om å prioritere nedbemanning av ventetider, øke kapasiteten og bruke tildelte midler effektivt. Han understreker behovet for å inkludere ansatte i arbeidet og vurdere økt bruk av private aktører. NHO kritiserer Vestre og mener regjeringen bør satse på langsiktige løsninger som faste stillinger istedenfor overtid.
3 måneder siden
Sykefraværet i helsesektoren er et økende problem, spesielt blant kvinnelige sykepleiere i 30-årene. Ved St. Olavs Hospital har denne gruppen opplevd en økning på 42 prosent de siste fem årene. Helseminister Jan Christian Vestre har nå gitt helseforetakene i oppdrag å redusere sykefraværet til førpandeminivå. Årsakene til det høye fraværet er sammensatte, men inkluderer tungt arbeid, høyt arbeidspress, ugunstige turnuser, manglende oppfølging og psykiske lidelser. Kommunene opplever også høyt sykefravær, noe som fører til økt bruk av vikarer og overtid, og skaper en ond sirkel med økt belastning på de ansatte som er på jobb.
1 måned siden
Asker kommune sliter med en bemanningskrise i barnehagene, der ansatte bruker fritiden sin for å kompensere for manglende ressurser. En kartlegging viser at bemanningen sjelden oppfyller normen, noe som fører til at ansatte føler seg utilstrekkelige og vurderer å slutte i yrket. Kommunen ber nasjonale myndigheter om å sikre bedre bemanning og økte ressurser. Kunnskapsministeren anerkjenner utfordringene, men mener dagens bemanningsnorm er et godt utgangspunkt og vil fokusere på å redusere sykefravær og rekrutteringsproblemer.