En ung lege kritiserer helseministerens tiltak for å redusere ventetider, som har ført til innføring av «fritidspoliklinikker». Legen hevder at dette øker presset på allerede overarbeidede leger, spesielt de i spesialisering (LIS), som mangler både kompetanse og tid.
Utdanningen deres blir nedprioritert, og lange vakter samt høyt arbeidspress skaper dårlige arbeidsvilkår.
Legen etterlyser bedre arbeidsforhold og utdanningsmuligheter for å sikre at leger ønsker å jobbe i offentlige sykehus.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Tillitsvalgte i helsevesenet kritiserer helseminister Jan Christian Vestres ventetidsløfte, og beskriver det som et kortsiktig valgkampstunt. Kritikken går på at ansatte presses til å jobbe overtid for å redusere ventelistene, samtidig som sykehusene må kutte årsverk. Fagforeninger uttrykker bekymring for at dette vil føre til økt sykefravær, og at ventetidene vil øke igjen på sikt. I Helse Sør-Øst tilbys leger 2.500 kroner timen for å jobbe ekstra. Statssekretær Karl Kristian Bekeng avviser kritikken, og understreker at det er viktig å redusere ventetidene og samtidig ha en god dialog med fagforeningene.
19 dager siden
Artikkelen kritiserer Arbeiderpartiets forsøk på å redusere ventetider i helsevesenet gjennom økt bruk av overtid, og stiller spørsmål ved prioriteringen av ideologi over arbeidsforhold og pasientsikkerhet. Kritikken går ut på at helsepersonell presses til å jobbe mer for høy betaling, samtidig som det kuttes årsverk. Sykepleierforbundet og tillitsvalgte mener avtalene er problematiske og potensielt ulovlige, og beskriver tiltaket som et valgkampstunt uten fokus på varige løsninger. Det reises spørsmål om Aps prioriteringer skaper respekt og tillit i helsevesenet.
23 dager siden
En 23 år gammel sykepleier har sluttet etter bare syv måneder i yrket, frustrert over lav bemanning og mangel på tid til pasientene. Hun beskriver konstant dårlig samvittighet og følelsen av utilstrekkelighet. Unio-leder Steffen Handal advarer om en alvorlig krise i helsesektoren, forverret av regjeringens 'Ventetidsløftet', som han mener øker presset på de ansatte. Helse- og omsorgsministeren har invitert den tidligere sykepleieren til et møte. Norsk Sykepleierforbund støtter 'Ventetidsløftet', og er uenig med Unio-lederen.
2 måneder siden
NHO-toppene Anniken Hauglie og Karita Bekkemellem kritiserer helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre for manglende handling i å redusere helsekøene, og omtaler han som en «pratmaker». De mener at private helseforetak ikke blir tilstrekkelig benyttet, selv om de har ledig kapasitet. Hauglie og Bekkemellem påpeker at avtaler med private selskaper sies opp i fylker med lange helsekøer, som for eksempel Møre og Romsdal. Samtidig fremhever de at økt bruk av overtid og innleie er tatt i bruk for å redusere ventetidene, noe de anser som en lite bærekraftig løsning. Helseminister Vestre understreker at private aktører skal inkluderes, men han understreker også viktigheten av å øke kapasiteten i de offentlige sykehusene.
4 måneder siden
En lege i Bodø har sagt opp sin stilling i protest mot at hjertesenteret i Bodø skal styres fra Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i Tromsø. Legen mener at dette vil føre til et dårligere tilbud for pasienter i Nordland, og at ledelsen i Tromsø ønsker å legge ned senteret i Bodø. Han reagerer også på at pasienter risikerer å bli sendt forbi Bodø til Tromsø, selv om det er tidsbesparende å behandle dem i Bodø. Helse Nord har tidligere fått kritikk for brudd på spesialisthelsetjenesteloven i forbindelse med denne saken. Klinikksjefen i Tromsø avviser at de vil legge ned avdelingen i Bodø, og sier de ønsker å videreutvikle tilbudet.
10 dager siden
Artikkelen er kritisk til helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestres forslag om å opprette kommunale digitale legestillinger. Dette har ført til protester fra fastleger og Legeforeningen, som frykter at det vil svekke fastlegeordningen. Kritikken går ut på at det ikke er behov for slike digitale tilbud, og at de vil konkurrere med eksisterende fastleger og legevakt. I stedet argumenteres det for å styrke fastlegeordningen gjennom tverrfaglighet, bedre oppgavefordeling og samlokalisering av helsetjenester. Kontinuitet i lege-pasientforholdet fremheves som avgjørende.
4 måneder siden
Fastleger i Ålesund slår alarm om kritisk mangel på leger som fører til overbelastning og fare for kollaps i legevakten. Mange leger har fritak fra legevakt på grunn av høyt arbeidspress, og de gjenværende legene må ta flere vakter. Dette skjer samtidig som over 160 000 nordmenn står uten fastlege. Kommunen har økt antall vakter per lege, noe som forverrer situasjonen. Legene beskriver uforsvarlige arbeidsforhold med lange vakter og lite hvile. Allmennlegeforeningen erkjenner utfordringene, men mener situasjonen er stabilisert. Kommuneoverlegen oppfordrer til solidaritet blant legene, men legene mener det er behov for flere fastleger og faste leger på legevakten.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer LOs forslag om å begrense etableringen av private helseaktører for å sikre nok bemanning i offentlig sektor. Dette, argumenteres det, vil frata helsepersonell retten til å velge arbeidssted. Forfatteren mener at løsningen ligger i å forbedre lønns- og arbeidsforholdene i det offentlige, samt å la helsepersonell fokusere på kjerneoppgaver. Artikkelen fremhever også at staten allerede har myndighet til å beordre helsepersonell i krisesituasjoner, og at tvang derfor ikke er nødvendig. Fokus bør være på å gjøre offentlig sektor mer attraktiv.
1 måned siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre møter kritikk fra Tone Wilhelmsen Trøen (H) angående manglende døgnåpent psykisk helsetilbud for barn og unge, spesielt de under barnevernets omsorg. Trøen reagerer på at barne- og ungdomspsykiatriske klinikker fortsatt er helgestengt og mener regjeringen mangler handlekraft. Vestre svarer at helseforetakene har ansvaret og viser til igangsatte tiltak som ambulante team. Trøen er kritisk til at ministeren tilsynelatende baserer seg på informasjon fra TV 2 fremfor interne styringssignaler, og krever at Vestre aktivt prioriterer et døgnåpent tilbud.
20 dager siden
Tillitsvalgte ved Akershus universitetssykehus (Ahus) er bekymret for at helseministerens ventetidsløfte fører til forskyving av pasienter mellom ventelister, uten at kapasiteten øker. Ansatte jobber overtid i ekstra poliklinikker for å redusere publiserte ventetider, men mangel på kapasitet for videre behandling skaper interne køer. Psykologer frykter at politisk press for å korte ned ventelistene går utover behandlingskvaliteten. Ledelsen ved Ahus erkjenner en opphopning av pasienter som venter på operasjon, spesielt innen ortopedi. Helseministeren følger situasjonen og erkjenner at tiltakene kan medføre kapasitetsutfordringer.