Artikkelen kritiserer Arbeiderpartiets forsøk på å redusere ventetider i helsevesenet gjennom økt bruk av overtid, og stiller spørsmål ved prioriteringen av ideologi over arbeidsforhold og pasientsikkerhet. Kritikken går ut på at helsepersonell presses til å jobbe mer for høy betaling, samtidig som det kuttes årsverk.
Sykepleierforbundet og tillitsvalgte mener avtalene er problematiske og potensielt ulovlige, og beskriver tiltaket som et valgkampstunt uten fokus på varige løsninger.
Det reises spørsmål om Aps prioriteringer skaper respekt og tillit i helsevesenet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Tillitsvalgte i helsevesenet kritiserer helseminister Jan Christian Vestres ventetidsløfte, og beskriver det som et kortsiktig valgkampstunt. Kritikken går på at ansatte presses til å jobbe overtid for å redusere ventelistene, samtidig som sykehusene må kutte årsverk. Fagforeninger uttrykker bekymring for at dette vil føre til økt sykefravær, og at ventetidene vil øke igjen på sikt. I Helse Sør-Øst tilbys leger 2.500 kroner timen for å jobbe ekstra. Statssekretær Karl Kristian Bekeng avviser kritikken, og understreker at det er viktig å redusere ventetidene og samtidig ha en god dialog med fagforeningene.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer LOs forslag om å begrense etableringen av private helseaktører for å sikre nok bemanning i offentlig sektor. Dette, argumenteres det, vil frata helsepersonell retten til å velge arbeidssted. Forfatteren mener at løsningen ligger i å forbedre lønns- og arbeidsforholdene i det offentlige, samt å la helsepersonell fokusere på kjerneoppgaver. Artikkelen fremhever også at staten allerede har myndighet til å beordre helsepersonell i krisesituasjoner, og at tvang derfor ikke er nødvendig. Fokus bør være på å gjøre offentlig sektor mer attraktiv.
16 dager siden
Artikkelen omhandler helseminister Jan Christian Vestres «Ventetidsløfte» og målsettingen om å redusere ventetidene i helsevesenet. Selv om ventetiden for ventende har gått ned, er den gjennomsnittlige ventetiden for påbegynt helsehjelp lengre enn tidligere. Vestre samarbeider med ulike aktører for å finne løsninger, men møter kritikk for overbelastning av helsepersonell og økt bruk av private aktører. Det uttrykkes bekymring for at initiativet kan bli et politisk stunt frem mot valget, og at pasienter flyttes mellom lister uten at det fører til reell forbedring. Kritikken kommer fra tillitsvalgte som mener at helsepersonell misbrukes i et politisk spill.
20 dager siden
Tillitsvalgte ved Akershus universitetssykehus (Ahus) er bekymret for at helseministerens ventetidsløfte fører til forskyving av pasienter mellom ventelister, uten at kapasiteten øker. Ansatte jobber overtid i ekstra poliklinikker for å redusere publiserte ventetider, men mangel på kapasitet for videre behandling skaper interne køer. Psykologer frykter at politisk press for å korte ned ventelistene går utover behandlingskvaliteten. Ledelsen ved Ahus erkjenner en opphopning av pasienter som venter på operasjon, spesielt innen ortopedi. Helseministeren følger situasjonen og erkjenner at tiltakene kan medføre kapasitetsutfordringer.
25 dager siden
Sykepleierforbundet er kritisk til regjeringens ventetidsløfte fordi tillitsvalgte ikke blir tilstrekkelig involvert i prosessen. Atten av tjue foretakstillitsvalgte har ikke signert avtalen, da de mener overtidsbruken er ulovlig. Sykepleierne rapporterer om avtaler med dårlige betingelser, som manglende betaling ved pasientfravær. Forbundslederen understreker at dette ikke handler om lønn, men om pasient- og ansattes sikkerhet. Helseministeren sier han vil følge opp kritikken og sikre bedre involvering.
2 måneder siden
NHO-toppene Anniken Hauglie og Karita Bekkemellem kritiserer helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre for manglende handling i å redusere helsekøene, og omtaler han som en «pratmaker». De mener at private helseforetak ikke blir tilstrekkelig benyttet, selv om de har ledig kapasitet. Hauglie og Bekkemellem påpeker at avtaler med private selskaper sies opp i fylker med lange helsekøer, som for eksempel Møre og Romsdal. Samtidig fremhever de at økt bruk av overtid og innleie er tatt i bruk for å redusere ventetidene, noe de anser som en lite bærekraftig løsning. Helseminister Vestre understreker at private aktører skal inkluderes, men han understreker også viktigheten av å øke kapasiteten i de offentlige sykehusene.
1 måned siden
En ung lege kritiserer helseministerens tiltak for å redusere ventetider, som har ført til innføring av «fritidspoliklinikker». Legen hevder at dette øker presset på allerede overarbeidede leger, spesielt de i spesialisering (LIS), som mangler både kompetanse og tid. Utdanningen deres blir nedprioritert, og lange vakter samt høyt arbeidspress skaper dårlige arbeidsvilkår. Legen etterlyser bedre arbeidsforhold og utdanningsmuligheter for å sikre at leger ønsker å jobbe i offentlige sykehus.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer politikere for å krangle om helsekøer i stedet for å finne løsninger. Lange ventetider fører til redusert livskvalitet og økt sykefravær. Helseminister Vestre har lansert et «Ventetidsløftet» for å redusere ventetidene, men forfatteren etterlyser handling. Sykehusene prioriterer ikke alltid etter ministerens ønsker, og artikkelen oppfordrer til å prioritere de pasientene som trenger det mest, for å unngå at «Ventetidsløftet» blir et politisk stunt.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer SV for urealistiske bemanningsambisjoner i offentlig sektor, uten hensyn til demografiske endringer med flere eldre og færre i arbeidsfør alder. SV ønsker flere ansatte i helse, skole, industri og forsvar, men prioriterer ikke. Dette kan føre til bemanningsmangel. LO har advart SV mot uforsvarlig SFO-utvidelse uten nok ansatte. SVs skattepolitikk kritiseres, og intern splittelse svekker ledelsen.
1 måned siden
Raudt, Fagforbundet og Fellesforbundet kritiserer Høgre og NHO for deres ønske om økt bruk av innleie og midlertidige stillinger. De ønsker å stramme inn regelverket ytterligere, særlig i helse- og omsorgssektoren, og utvide innleieforbudet i byggebransjen. Raudt mener dette vil føre til flere faste arbeidsplasser, og får støtte fra SV og Arbeidarpartiet, som også vil redusere innleie i helsesektoren. Høgre mener økt tilgang til innleie vil inkludere flere i arbeidslivet, mens fagforeningene argumenterer for at innleie er dyrere og skaper utrygge arbeidsforhold.