Forsvarssjef Eirik Kristoffersen deltar på Sikkerhetskonferansen i München, der en mulig fredsavtale mellom Ukraina og Russland ventes diskutert. Kristoffersen understreker at Ukraina selv må utforme en slik avtale.
Han kommenterer USAs president Donald Trumps telefonsamtale med Vladimir Putin, og fremhever viktigheten av dialog, men poengterer at Ukraina må være en del av løsningen.
Kristoffersen bekrefter Norges støtte til Ukraina med 22,5 milliarder kroner i år, og støtter USAs oppfordring om at Europa tar større ansvar for egen sikkerhet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Flere Nato-kilder betviler ryktene om at USA vil presentere en fredsplan for Ukraina under sikkerhetskonferansen i München. Kilder påpeker at det ikke finnes tegn på at Putin er klar til å forhandle, selv om Trump har hevdet å ha diskutert saken med den russiske presidenten. Ukraina er et sentralt tema på Natos forsvarsministermøte, hvor det legges vekt på å opprettholde støtten til landet. Samtidig forventes det at USA vil oppfordre Europa til å ta en større økonomisk byrde. USAs utsending skal reise rundt i Europa for å samle informasjon og jobbe videre med en plan for Ukraina.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
EUs utenrikssjef Kaja Kallas og Norges forsvarsminister Tore O. Sandvik understreker viktigheten av at Ukraina og Europa deltar i fredsforhandlingene mellom USA og Russland. Dette kommer etter at president Donald Trump og Vladimir Putin bekreftet at de vil innlede samtaler om fred i Ukraina. Kallas kritiserer USA og Russland for å starte samtaler bak ryggen på Ukraina og Europa, mens Sandvik påpeker at en varig fredsavtale krever deltakelse fra de berørte partene. Trump skal også ha hatt en samtale med Ukrainas president Zelenskyj.
2 måneder siden
Sikkerhetskonferansen i München ble overskygget av usikkerhet rundt USAs rolle i Ukraina-krigen, spesielt etter signaler om mulige forhandlinger mellom Trump og Putin uten Ukrainas deltakelse. Samtidig uttrykte USAs forsvarsminister at Ukraina må være forberedt på å gi fra seg land. USAs visepresident skapte reaksjoner ved å fokusere på «indre fiender» i Europa. Frankrikes president Macron innkalte til et europeisk krisemøte for å samordne europeiske posisjoner, mens Norge understreker viktigheten av at Ukraina og Europa inkluderes i forhandlingene og at Ukraina må styrkes militært.
1 måned siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har fortsatt full tillit til USA som alliert, selv etter at Donald Trump tok over som president. Kristoffersen deltar i samtaler i Paris om fredsbevaring i Ukraina etter en eventuell våpenhvile eller fredsavtale. Han beskriver situasjonen i de norske grenseområdene mot Russland som normal, men med redusert russisk militær aktivitet sammenlignet med før krigen i Ukraina. Kristoffersen mener Forsvarets langtidsplan er god, men ser et potensiale for å fremskynde implementeringen.
2 måneder siden
Forsvarsministeren understreker at Europa er viktig for USA, og at amerikanske sikkerhetsgarantier står fast. Dette kommer frem under Sikkerhetskonferansen i München, hvor krigen i Ukraina og USAs rolle i Europa er sentrale temaer. USAs forsvarsminister har tidligere uttalt at Europa må ta større ansvar for egen sikkerhet, men utenriksministeren forsikrer om at USA står ved sine forpliktelser. Norge fremhever sin avgjørende rolle som alliert, spesielt som "øyne og ører" for USA i nord, og understreker viktigheten av en rettferdig fred for Ukraina, hvor landet selv deltar i forhandlingene.
2 måneder siden
Jens Stoltenberg og Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over at USA og Russland diskuterer en fredsavtale for Ukraina uten å inkludere Ukraina selv. Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om en mulig avtale, men har ikke konsultert med Ukrainas president Zelenskyj eller europeiske ledere. Trump-administrasjonen har også uttalt at Nato-medlemskap for Ukraina er uaktuelt, og at Krim-halvøya ikke vil bli tilbakeført. Eide understreker at europeiske land må involveres i prosessen, og Stoltenberg påpeker at økt militær støtte til Ukraina vil styrke deres forhandlingsposisjon.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre deltok på sikkerhetskonferansen i München, hvor han møtte Ukrainas president Zelenskyj og representanter fra USA. Støre understreker at Norge og Nato støtter Ukraina fullt ut, og at Ukraina selv må definere en akseptabel fredsløsning. Han tror ikke fredsforhandlinger er nært forestående. Støre kommenterer også at den amerikanske administrasjonen sender ut signaler og at deres holdning til krigen er under utarbeidelse. Han viser til Natos erklæring om at Ukraina er på vei mot medlemskap, og at enkeltland ikke kan oppheve slike beslutninger. Støre foretrekker Nansen-programmet for å støtte Ukraina, fremfor den danske modellen.
2 måneder siden
Sikkerhetskonferansen i München forventes å bli dominert av Ukraina-konflikten og muligheten for fredsforhandlinger. USAs signaler om at Ukraina neppe vil få tilbake Krim og at NATO-medlemskap er urealistisk, skaper spenning. Ukraina insisterer på å delta i forhandlingene, med støtte fra flere EU-land som ønsker en felles fredsløsning. Konferansen samler en rekke sentrale aktører, inkludert statsminister Støre og flere europeiske statsledere, for å diskutere veien videre i konflikten og mulige fredsplaner.
3 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen mener Norge bør gi mer støtte til Ukraina, og kritiserer samtidig dansk kritikk av Norges bidrag. Han understreker viktigheten av samhold i Nato og at støtte til Ukraina er avgjørende for norsk sikkerhet. Kristoffersen påpeker at Russland har hatt store tap i Ukraina, og at sanksjonene begynner å få effekt. Han mener også at Nato-land, inkludert Norge, må øke forsvarsbudsjettene betydelig, og at forsvarsindustrien må øke produksjonen for å møte den økte etterspørselen. Han nevner også spenningen rundt hva Donald Trump vil gjøre som president.