Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har fortsatt full tillit til USA som alliert, selv etter at Donald Trump tok over som president. Kristoffersen deltar i samtaler i Paris om fredsbevaring i Ukraina etter en eventuell våpenhvile eller fredsavtale.
Han beskriver situasjonen i de norske grenseområdene mot Russland som normal, men med redusert russisk militær aktivitet sammenlignet med før krigen i Ukraina.
Kristoffersen mener Forsvarets langtidsplan er god, men ser et potensiale for å fremskynde implementeringen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har fortsatt full tillit til USA som alliert, uavhengig av endringer i amerikansk sikkerhetspolitikk. Kristoffersen deltar på et møte i Paris for å diskutere fredsbevaring i Ukraina etter en potensiell våpenhvile. Han beskriver situasjonen ved grensen til Russland som normal, men med redusert russisk militær aktivitet sammenlignet med før krigen i Ukraina. Kristoffersen understreker at Forsvarets langtidsplan er god, men at den kan gjennomføres raskere.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen deltar på Sikkerhetskonferansen i München, der en mulig fredsavtale mellom Ukraina og Russland ventes diskutert. Kristoffersen understreker at Ukraina selv må utforme en slik avtale. Han kommenterer USAs president Donald Trumps telefonsamtale med Vladimir Putin, og fremhever viktigheten av dialog, men poengterer at Ukraina må være en del av løsningen. Kristoffersen bekrefter Norges støtte til Ukraina med 22,5 milliarder kroner i år, og støtter USAs oppfordring om at Europa tar større ansvar for egen sikkerhet.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen tror Donald Trump vil fortsette forsvarssamarbeidet med Norge, begrunnet i felles interesser i nordområdene og trusselen fra russiske atomvåpen. Han tilbakeviser Trumps uttalelser om Ukraina-krigen, og understreker Russlands ansvar. Forsker Karen-Anna Eggen uttrykker bekymring for at Trump deler synspunkter med Putin, noe som kan påvirke samarbeidet negativt. Kristoffersen er foreløpig ikke bekymret for eventuelle kutt i det amerikanske forsvaret, og antar at Trump vil lytte til sine rådgivere.
3 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen mener Norge bør gi mer støtte til Ukraina, og kritiserer samtidig dansk kritikk av Norges bidrag. Han understreker viktigheten av samhold i Nato og at støtte til Ukraina er avgjørende for norsk sikkerhet. Kristoffersen påpeker at Russland har hatt store tap i Ukraina, og at sanksjonene begynner å få effekt. Han mener også at Nato-land, inkludert Norge, må øke forsvarsbudsjettene betydelig, og at forsvarsindustrien må øke produksjonen for å møte den økte etterspørselen. Han nevner også spenningen rundt hva Donald Trump vil gjøre som president.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen tror ikke Donald Trump vil bryte forsvarssamarbeidet med Norge, og fremhever Norges strategiske betydning for USAs sikkerhet, spesielt i nordområdene hvor russiske atomvåpen utgjør en trussel. Kristoffersen avviser Trumps uttalelser om Ukraina som feilaktige. Forsker Karen-Anna Eggen uttrykker bekymring for at Trump deler synspunkter med Putin og kan akseptere russisk desinformasjon om Svalbard. Kristoffersen antar at Trump forstår viktigheten av samarbeidet, men er usikker på interne dynamikker i Trump-administrasjonen. Han er foreløpig ikke bekymret for kutt i det amerikanske forsvaret, men understreker behovet for effektivisering.
3 dager siden
USAs president Donald Trump hevder Russland og Ukraina er nær en avtale. Han oppfordrer til møter på høyt nivå for å fullføre den.
6 dager siden
USAs tidligere president Donald Trump har ferdigstilt en fredsplan for Ukraina og Russland, ifølge Axios. Planen innebærer at USA uoffisielt anerkjenner russisk kontroll over okkuperte ukrainske territorier, inkludert Krim-halvøya og deler av Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjazja. Ukraina må avstå fra NATO-medlemskap, men kan bli EU-medlem, og sanksjoner mot Russland skal oppheves. Til gjengjeld får Ukraina sikkerhetsgarantier fra flere land, tilbakeføring av deler av Kharkiv-regionen, fri passasje over Dnipro-elven og bistand til gjenoppbygging. USAs visepresident J.D. Vance støtter ideen om å fryse territorielle linjer nær dagens situasjon og advarer om at USA kan trekke seg fra fredsprosessen hvis det ikke blir framgang. Trumps spesialutsending skal snart møte Putin i Moskva for videre samtaler, mens krigen diskuteres i London av representanter fra Ukraina, USA og europeiske land.
5 dager siden
USAs president Donald Trump uttalte at han tror det foreligger en avtale med Russland om krigen i Ukraina, men at det fortsatt må inngås en avtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Trump uttrykte at det har vært vanskeligere enn forventet å samarbeide med Zelenskyj, og oppfordret ham til å få på plass en avtale. Kremls talsmann Dmitrij Peskov gjentok Russlands krav om at Ukraina må trekke seg ut av Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja, og at disse regionene skal anerkjennes som en del av Russland. Russland krever også at Ukraina forblir nøytralt og ikke blir medlem av Nato, at forholdet mellom Russland og USA normaliseres, og at det blir en avklaring om europeiske våpenforsyninger til Ukraina.
3 dager siden
Donald Trump hevder USA er nær en fredsavtale for Ukraina. Det er imidlertid uklart om partene er enige i dette.
2 måneder siden
Donald Trump er mer optimistisk om en fredsavtale i Ukraina etter samtaler mellom amerikanske og russiske utenriksministre. Han er skuffet over at Ukraina klager over manglende deltakelse i fredssamtalene. Russland hevder USA viser interesse for å fjerne økonomiske hindringer, men understreker at samarbeid forutsetter en løsning på konflikten. Flere europeiske land har signalisert vilje til å bidra til en fredsstyrke, noe Trump støtter. EUs utenrikssjef advarer mot å gå i en russisk felle ved å akseptere fredsbevarende styrker, og understreker viktigheten av Ukrainas styrke på slagmarken.