Forsvarssjef Eirik Kristoffersen uttrykker fortsatt full tillit til USA som en alliert, uavhengig av endringer i amerikansk politikk.
Under samtaler i Paris om fredsbevaring i Ukraina, beskriver han situasjonen ved den norsk-russiske grensen som normal, men med redusert russisk militær aktivitet sammenlignet med før krigen.
Kristoffersen mener Forsvarets langtidsplan er solid, men ser et potensiale for å akselerere gjennomføringen av den.
1 måned siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har fortsatt full tillit til USA som alliert, uavhengig av endringer i amerikansk sikkerhetspolitikk. Kristoffersen deltar på et møte i Paris for å diskutere fredsbevaring i Ukraina etter en potensiell våpenhvile. Han beskriver situasjonen ved grensen til Russland som normal, men med redusert russisk militær aktivitet sammenlignet med før krigen i Ukraina. Kristoffersen understreker at Forsvarets langtidsplan er god, men at den kan gjennomføres raskere.
1 måned siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har fortsatt full tillit til USA som alliert, selv etter at Donald Trump tok over som president. Kristoffersen deltar i samtaler i Paris om fredsbevaring i Ukraina etter en eventuell våpenhvile eller fredsavtale. Han beskriver situasjonen i de norske grenseområdene mot Russland som normal, men med redusert russisk militær aktivitet sammenlignet med før krigen i Ukraina. Kristoffersen mener Forsvarets langtidsplan er god, men ser et potensiale for å fremskynde implementeringen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har fortsatt full tillit til USA som alliert, selv etter at Donald Trump tok over som president. Kristoffersen deltar i samtaler i Paris om fredsbevaring i Ukraina etter en eventuell våpenhvile eller fredsavtale. Han beskriver situasjonen i de norske grenseområdene mot Russland som normal, men med redusert russisk militær aktivitet sammenlignet med før krigen i Ukraina. Kristoffersen mener Forsvarets langtidsplan er god, men ser et potensiale for å fremskynde implementeringen.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen deltar på Sikkerhetskonferansen i München, der en mulig fredsavtale mellom Ukraina og Russland ventes diskutert. Kristoffersen understreker at Ukraina selv må utforme en slik avtale. Han kommenterer USAs president Donald Trumps telefonsamtale med Vladimir Putin, og fremhever viktigheten av dialog, men poengterer at Ukraina må være en del av løsningen. Kristoffersen bekrefter Norges støtte til Ukraina med 22,5 milliarder kroner i år, og støtter USAs oppfordring om at Europa tar større ansvar for egen sikkerhet.
1 måned siden
Forsvarssjefer fra 33 land, inkludert Norge, møttes i Paris på initiativ fra Emmanuel Macron for å diskutere fortsatt støtte til Ukraina. Hovedfokus var både kortsiktig hjelp og langsiktig gjenoppbygging av de ukrainske styrkene etter en eventuell våpenhvile eller fredsavtale. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen understreket Norges forpliktelse til å støtte Ukraina frem til 2030, men avklarte at Norge ikke har forpliktet seg til å delta i en fredsbevarende styrke. Kristoffersen uttrykte tillit til USA, selv om de ikke var invitert til møtet, og fremhevet at møtet viser at Europa tar et større ansvar for egen sikkerhet.
1 måned siden
Forsvarssjefer fra rundt 30 land møttes i Paris for å diskutere hvordan de best kan støtte Ukraina videre. Den norske forsvarssjefen, Eirik Kristoffersen, uttrykte at det ikke er noen grunn til å stole på Russland når det gjelder veien mot fred for Ukraina.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen anerkjenner Ukrainas innsats mot Russland, men er bekymret for Norges beredskap. Han understreker behovet for økte investeringer i Forsvaret, inkludert ammunisjon og reservedeler, for å styrke landets forsvarsevne. Kristoffersen ser ikke USA som en trussel, men som en viktig alliert. Erfaringer fra krigen i Ukraina, spesielt knyttet til bruk av ubemannede systemer, vil bli tatt med i den nye langtidsplanen for Forsvaret.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen deltok på Oslo Sikkerhetskonferanse og kommenterte Jens Stoltenbergs overraskende utnevnelse til finansminister. Kristoffersen spøkte om at dette kan bety økt støtte til Ukraina og høyere forsvarsutgifter. Han understreket at Stoltenbergs kjennskap til Forsvaret og langtidsplanen er en fordel, og forventer ingen endringer i forsvarsutviklingen. Kristoffersen fremhevet også viktigheten av Stortingets samlede støtte til langtidsplanen, som sikrer forutsigbarhet for investeringer i Forsvaret frem mot 2036.
3 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen mener Norge bør gi mer støtte til Ukraina, og kritiserer samtidig dansk kritikk av Norges bidrag. Han understreker viktigheten av samhold i Nato og at støtte til Ukraina er avgjørende for norsk sikkerhet. Kristoffersen påpeker at Russland har hatt store tap i Ukraina, og at sanksjonene begynner å få effekt. Han mener også at Nato-land, inkludert Norge, må øke forsvarsbudsjettene betydelig, og at forsvarsindustrien må øke produksjonen for å møte den økte etterspørselen. Han nevner også spenningen rundt hva Donald Trump vil gjøre som president.
11 dager siden
USA vurderer å avslutte fredsforhandlingene i Ukraina hvis det ikke skjer fremskritt raskt, ifølge utenriksminister Marco Rubio. President Trump ønsker en våpenhvile, men vil prioritere andre saker om nødvendig. Rubio deltok på et møte i Paris med ukrainske og europeiske ledere, der president Macron understreket behovet for en robust fred. Parallelt hadde Rubio en telefonsamtale med sin russiske motpart. Forhandlingene skal fortsette i London neste uke.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen tror Donald Trump vil fortsette forsvarssamarbeidet med Norge, begrunnet i felles interesser i nordområdene og trusselen fra russiske atomvåpen. Han tilbakeviser Trumps uttalelser om Ukraina-krigen, og understreker Russlands ansvar. Forsker Karen-Anna Eggen uttrykker bekymring for at Trump deler synspunkter med Putin, noe som kan påvirke samarbeidet negativt. Kristoffersen er foreløpig ikke bekymret for eventuelle kutt i det amerikanske forsvaret, og antar at Trump vil lytte til sine rådgivere.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker forsiktig optimisme for fred i Ukraina etter toppmøtet i Kyiv, men understreker at Europa må vise handlekraft og samhold. Norge bidrar med økt økonomisk og militær støtte, inkludert kjøp av militært materiell og droneteknologi fra Ukraina. Støre mener Europa må delta i fredsforhandlinger med Russland og engasjere seg aktivt i dialogen med USA, selv med en ny administrasjon. Han understreker USAs historiske rolle i europeisk sikkerhet, men påpeker behovet for å tilpasse seg den nye politiske situasjonen og jobbe for å påvirke den.