Tor Wennesland, FNs spesialutsending, avsluttet nylig sitt fireårige oppdrag i Midtøsten. Han forteller om dramatiske møter med Hamas-ledere og israelske toppledere før 7. oktober-angrepet.
Wennesland var uforberedt på angrepet og mener det var en kollektiv feilvurdering. Han hadde forhandlet med Hamas få dager før angrepet for å roe ned situasjonen ved grensen, men ble overrasket over angrepets omfang.
Wennesland tror Hamas kalkulerte verdien av å ta gisler og var forberedt på Israels reaksjon. Han trekker frem tre problemer som må løses for en varig fred: Hamas sitt krav om varig fred, israelsk tilbaketrekning fra grensen mot Egypt, og at befolkningen i Gaza kan returnere til sine hjem.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
FNs spesialutsending Tor Wennesland rapporterer om 'reelle bevegelser' i forhandlingene om utveksling av israelske gisler og palestinske fanger. Diskusjonene er mer konkrete enn tidligere, men en tidsfrist 20. januar er satt på grunn av et kommende regimeskifte i Washington. Samtidig har det vært nye tap i Gaza, med minst seks drepte i Gaza by og åtte i Rafah. FNs hovedforsamling har vedtatt en resolusjon for umiddelbar våpenhvile, men USA blokkerte en lignende resolusjon i Sikkerhetsrådet, med krav om at gislene må løslates.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas er planlagt, men Israels statsminister krever en liste over gislene som skal frigis før den kan tre i kraft. Hamas hevder tekniske problemer forsinker overleveringen av listen, men bekrefter at de står ved avtalen. Avtalen innebærer utveksling av fanger og gisler, der Israel skal frigi 737 palestinske fanger og Hamas 33 gisler. Israelske styrker skal ha startet tilbaketrekning fra Rafah, men det meldes om angrep i Gaza før våpenhvilen. Våpenhvilen er forhandlet frem av Egypt, Qatar og USA, og den vil også tillate nødhjelp til Gaza.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått, men det er mange utfordringer knyttet til gjennomføringen. Avtalen har tre faser: gisselutveksling, tilbaketrekking av israelske tropper og en potensiell fredsavtale. Det er uenighet om hvilke gisler og fanger som skal utveksles, og statsminister Netanyahu møter press fra ytre høyre i sin egen regjering. Det er også en risiko for at såkalte spoilergrupper kan forsøke å sabotere avtalen. I tillegg er det mange ubesvarte spørsmål om hvem som skal styre Gaza etter krigen, og hvordan gjenoppbyggingen skal finansieres. Eksperter mener en tostatsløsning er usannsynlig, men at De palestinske myndighetene må styre Gaza.
3 måneder siden
Israels regjering har godkjent en avtale med Hamas om våpenhvile i Gaza og utveksling av gisler og fanger. Avtalen, som trer i kraft søndag, innebærer at Israel løslater 737 palestinske fanger i første fase, mens Hamas frigir 33 israelske gisler. Til tross for protester fra flere statsråder, ble avtalen vedtatt etter et seks timer langt regjeringsmøte. Utenriksminister Espen Barth Eide er lettet over avtalen og understreker viktigheten av rask gjennomføring. Avtalen ble forhandlet frem etter at det først var enighet, deretter uenighet, før partene igjen kom til enighet. Krigen i Gaza brøt ut etter Hamas' angrep 7. oktober 2023, og har ført til store tap av menneskeliv og omfattende ødeleggelser.
1 måned siden
Hamas har godtatt et forslag om et overgangsstyre på Gazastripen frem til valg, etter møter med egyptisk etterretning. Samtidig reiser israelske forhandlere til Qatar for å fortsette indirekte samtaler med Hamas om våpenhvile. Hamas stiller betingelser, inkludert åpning av grenseoverganger for nødhjelp og forhandlinger om en varig løsning. Deler av den israelske regjeringen ønsker å gjenoppta krigen, men trenger godkjenning fra USA. Hamas signaliserer åpenhet for samtaler med USA, som de anser som en viktig pressfaktor overfor Israel.
1 måned siden
Hamas har akseptert et våpenhvileforslag fra Egypt og Qatar, men understreker at de ikke vil avvæpnes. Forslaget innebærer at Hamas slipper fri fem gisler, inkludert amerikansk-israelske Edan Alexander, i bytte mot fornyet våpenhvile, humanitær hjelp og videre forhandlinger. Midtausten-ekspert Dag Henrik Tuastad påpeker at Hamas er under sterkt press. Det er likevel usikkert om Hamas-lederen i Qatar representerer hele bevegelsen, spesielt de væpnede styrkene i Gaza. Israelske styrker gjenopptok luftangrepene mot Gaza 18. mars, etterfulgt av en bakkeoffensiv.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått etter lang tid, mye på grunn av press fra USA. Avtalen innebærer en gradvis tilbaketrekning av israelske styrker fra Gaza, løslatelse av gisler og palestinske fanger, samt åpning for nødhjelp. Krigen har ført til enorme tap av menneskeliv og ødeleggelser i Gaza. Det er et nederlag for det internasjonale samfunnet at krigen ikke ble stoppet tidligere. Det gjenstår mange vanskelige spørsmål, som hvem som skal styre Gaza og hvordan en varig fred kan oppnås. En tostatsløsning anses som nødvendig, men veien dit er lang og usikker.
2 måneder siden
Hamas og Israel har gjennomført den siste utvekslinga av gislar og fangar som del av våpenkvileavtalen. To gislar, Tal Shoham og Avera Mengisto, vart overleverte til Røde Kors i Rafah. Til gjengjeld skal Israel løyve å sleppa fri 602 palestinarar. Bilete frå overleveringa viser eit massivt oppbod av Hamas-soldatar. Avtalen inneber at 33 israelske gislar skal sleppast fri, og for kvar frigitte gissel skal 30 palestinske fangar sleppast fri. Israel skal gradvis fjerna styrkane sine frå folkesette område i Gaza, men skal framleis ha kontroll på grensa mellom Gaza og Egypt. 600 lastebilar med naudhjelp skal sendast inn i Gaza dagleg. Dette er den sjuande utvekslinga av fangar og gislar mellom partane sidan 7. oktober 2023.
3 måneder siden
Ifølge medieoppslag er det oppnådd enighet om en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas. Den israelske regjeringen skal ta stilling til avtalen fredag, og den er planlagt å tre i kraft søndag og vare i 42 dager. Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker tro på at Israel vil akseptere våpenhvilen, men er usikker på varigheten. Samtidig har israelske angrep i Gaza fortsatt, noe som har ført til advarsler fra Hamas om at gislers sikkerhet kan være i fare. En barnepsykolog i Gaza forteller om håp om våpenhvile, mens en representant fra NORWAC understreker det akutte behovet for nødhjelp i Gaza.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Hamas og Israel gir håp, men markerer ikke slutten på konflikten. Israelske angrep drepte 73 palestinere i timene før våpenhvilen trådte i kraft, noe som illustrerer den dype mistilliten mellom partene. Avtalen skal vare i seks uker, med utveksling av gisler og fanger, og humanitær hjelp til Gaza. Krigen har krevd over 50 000 liv og drevet to millioner på flukt. Det er avgjørende at våpenhvilen brukes til å skape en varig fred, og at omverdenen, spesielt Qatar, Egypt og USA, overvåker at betingelsene oppfylles. Bitterhet og raseri etter terrorangrepet i oktober 2023 gjør situasjonen svært spent.