Det pågår intenst arbeid for å oppnå en våpenhvile i Gaza. En amerikansk Midtøsten-ekspert, Aaron David Miller, tror en avtale kan være innen rekkevidde i løpet av seks uker. Hamas skal ha akseptert å løslate et antall gisler og la Israel beholde noen tropper, mot en stans i kampene.
Samtidig jobber Biden-administrasjonen for å få en avtale på plass før Donald Trump overtar. Både USAs utenriksminister og FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten ser lovende tegn. Qatar har gjenopptatt sin rolle som megler, og det er mer konkrete diskusjoner om gisselutveksling.
En deadline for prosessen er 20. januar, når Trump overtar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Det pågår intense samtaler om en mulig våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas, med en skisse som inkluderer gisselutveksling og en seks ukers våpenhvile. Flere kilder, inkludert president Biden, signaliserer at en avtale er nært forestående, men det er også skepsis. Israels finansminister har uttalt seg negativt om avtalen, mens eksperter peker på at Donald Trumps kommende maktovertakelse i USA fungerer som en tidsfrist for å få avtalen i havn. Samtalene foregår i Doha, og det er planlagt nye møter. Det understrekes at selv om teknikalitetene er nære, gjenstår det fortsatt vanskelige aspekter før en avtale kan signeres og implementeres.
4 måneder siden
Forhandlingene om våpenhvile i Gaza har fått økt fart på grunn av det kommende presidentbyttet i USA. Partene forsøker å lande en avtale før den nye administrasjonen tiltrer, med USA, Egypt og Qatar som sentrale forhandlere. Det er enighet om at en avtale nærmer seg, men det gjenstår fortsatt uenigheter om flere punkter. Blant annet gjelder dette utveksling av gisler mot palestinske fanger, bevegelsesfrihet i Gaza og Israels militære tilstedeværelse. Det er også uenighet om hvorvidt en våpenhvile skal være permanent eller midlertidig. Partene har imidlertid konkretisert navn på gisler og fanger, og det satses på å få ut eldre, syke kvinner og barn.
3 måneder siden
Donald Trump uttrykker tro på at en avtale om våpenhvile og gisselutveksling i Gaza kan være klar innen uken er omme. Han hevder det er enighet om en avtale, men at detaljer gjenstår. Trumps Midtøsten-utsending Steve Witkoff har hatt møter med representanter fra Israel og Qatar, og samarbeider med Brett McGurk, utsending for Joe Biden. Trump gjentok sin advarsel til Hamas om at de vil møte store problemer hvis en avtale ikke inngås før han tiltrer som president. Samtidig pågår det forhandlinger i Qatar, hvor det meldes om fremgang og fornyet håp om en avtale. Også Biden har uttalt at en avtale er nær.
3 måneder siden
Etter flere måneder med intense forhandlinger, ser det ut til at en våpenhvile mellom Israel og Hamas er like rundt hjørnet. Målet med avtalen er å stanse kampene i Gaza, sikre humanitær bistand til sivile palestinere, og legge grunnlaget for en mer varig fred. Avtalen inkluderer også planer for gjenoppbygging av Gaza i en senere fase. Dersom Israel formelt godkjenner avtalen på torsdag, vil den tre i kraft den 19. januar. Dette markerer et potensielt viktig skritt mot en løsning på konflikten.
3 måneder siden
Donald Trump hevder det er en avtale om gislene i Midtøsten, og at de snart vil bli løslatt. Dette kommer samtidig som det meldes om en våpenhvileavtale mellom Hamas og Israel, som inkluderer at gislene på Gazastripen returneres til Israel. Det er forventet at de første gislene vil bli løslatt før presidentinnsettelsen i USA. Qatars statsminister ventes å komme med en offisiell kunngjøring om våpenhvilen.
3 måneder siden
En potensiell våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er nært forestående, med forhandlinger som pågår. Avtalen innebærer en gradvis løslatelse av gisler i bytte mot palestinske fanger, samt en tilbaketrekning av israelske styrker fra Gaza. En viktig faktor er usikkerheten rundt USAs fremtidige rolle og støtte til Israel under en mulig Trump-administrasjon. Det er også uenighet om hvem som skal styre Gaza etter våpenhvilen. Til tross for kompliserende spørsmål, er det en utbredt optimisme rundt en mulig avtale, med støtte fra både internasjonale ledere og partene i konflikten.
3 måneder siden
Israel og Hamas er nærmere en våpenhvileavtale enn noen gang, ifølge kilder til Reuters. Forhandlinger pågår i Doha med deltakelse fra representanter for både Joe Biden og Donald Trump. En israelsk tjenesteperson opplyser at 33 gisler vil bli løslatt i første omgang, inkludert kvinner, barn, menn over 50 år, samt syke og skadde menn under 50 år. Det er fortsatt 98 gisler i Hamas' fangenskap. Ytterligere forhandlinger er planlagt for å ferdigstille avtalen, og en kilde beskriver en avtale om å avslutte krigen som «nærmere enn noensinne». Både Bidens og Trumps administrasjoner samarbeider om å få avtalen i havn.
3 måneder siden
Flere medier melder om enighet om en våpenhvileavtale for Gazastripen, som innebærer en seks ukers innledende fase med gradvis tilbaketrekning av israelske styrker. Avtalen inkluderer også utveksling av gisler og fanger. Norsk Folkehjelp står klare med nødhjelp. Det er fortsatt uenighet om hva som skal skje etter våpenhvilen, spesielt rundt Israels tilbaketrekning. Donald Trump har uttalt at en avtale er inngått og at USA vil jobbe for å sikre at Gaza ikke blir en fristat for terrorister.
4 måneder siden
FNs spesialutsending Tor Wennesland rapporterer om 'reelle bevegelser' i forhandlingene om utveksling av israelske gisler og palestinske fanger. Diskusjonene er mer konkrete enn tidligere, men en tidsfrist 20. januar er satt på grunn av et kommende regimeskifte i Washington. Samtidig har det vært nye tap i Gaza, med minst seks drepte i Gaza by og åtte i Rafah. FNs hovedforsamling har vedtatt en resolusjon for umiddelbar våpenhvile, men USA blokkerte en lignende resolusjon i Sikkerhetsrådet, med krav om at gislene må løslates.
3 måneder siden
Flere aktører, inkludert USA, Hamas og Israel, signaliserer at en våpenhvile i Gaza kan være nært forestående. Optimismen skyldes flere faktorer, blant annet at Hamas er svekket og har få allierte, men også at Donald Trump sin kommende innsettelse som president i USA kan ha påvirkning på Israels regjering. I tillegg har presset fra Israels allierte økt, og det har skjedd en regional maktforskyvning. Støtten til palestinerne går nå i større grad via Jordan og Gulfstatene, noe som åpner for nye løsninger. Eksperter påpeker at en våpenhvile ikke bare handler om Israel, men også om palestinernes situasjon.