Etter flere måneder med intense forhandlinger, ser det ut til at en våpenhvile mellom Israel og Hamas er like rundt hjørnet. Målet med avtalen er å stanse kampene i Gaza, sikre humanitær bistand til sivile palestinere, og legge grunnlaget for en mer varig fred.
Avtalen inkluderer også planer for gjenoppbygging av Gaza i en senere fase. Dersom Israel formelt godkjenner avtalen på torsdag, vil den tre i kraft den 19.
januar. Dette markerer et potensielt viktig skritt mot en løsning på konflikten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Det foreligger et avtaleforslag om våpenhvile i Gaza, men diplomater understreker at ingen avtale er inngått. Flere kilder bekrefter fremskritt i forhandlingene, og de kommende dagene blir avgjørende for å stanse kampene som har pågått i 15 måneder. Forslaget skal nå legges frem for den israelske regjeringen og Hamas-ledelsen. Tidligere har det vært meldt om fremgang uten at en våpenhvile har blitt realisert. Det gjenstår fortsatt hindre før en eventuell avtale kan inngås.
3 måneder siden
En potensiell våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er nært forestående, med forhandlinger som pågår. Avtalen innebærer en gradvis løslatelse av gisler i bytte mot palestinske fanger, samt en tilbaketrekning av israelske styrker fra Gaza. En viktig faktor er usikkerheten rundt USAs fremtidige rolle og støtte til Israel under en mulig Trump-administrasjon. Det er også uenighet om hvem som skal styre Gaza etter våpenhvilen. Til tross for kompliserende spørsmål, er det en utbredt optimisme rundt en mulig avtale, med støtte fra både internasjonale ledere og partene i konflikten.
3 måneder siden
Palestinere i Gaza uttrykker et forsiktig håp om en snarlig våpenhvile, til tross for nylige israelske angrep. Forhandlingene mellom Israel og Hamas er i en avgjørende fase, med en avtale som skal sikre løslatelse av gisler, stans i kampene og humanitær hjelp. Det er imidlertid usikkerhet rundt kontrollen av Gaza etter en eventuell våpenhvile, og hvilken rolle Hamas skal ha. Innbyggere i Gaza er opptatt av nyhetene og samles for å følge utviklingen, mens de forbereder seg på en omfattende gjenoppbygging av de krigsherjede områdene.
4 måneder siden
Det pågår intenst arbeid for å oppnå en våpenhvile i Gaza. En amerikansk Midtøsten-ekspert, Aaron David Miller, tror en avtale kan være innen rekkevidde i løpet av seks uker. Hamas skal ha akseptert å løslate et antall gisler og la Israel beholde noen tropper, mot en stans i kampene. Samtidig jobber Biden-administrasjonen for å få en avtale på plass før Donald Trump overtar. Både USAs utenriksminister og FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten ser lovende tegn. Qatar har gjenopptatt sin rolle som megler, og det er mer konkrete diskusjoner om gisselutveksling. En deadline for prosessen er 20. januar, når Trump overtar.
4 måneder siden
Forhandlingene om våpenhvile i Gaza har fått økt fart på grunn av det kommende presidentbyttet i USA. Partene forsøker å lande en avtale før den nye administrasjonen tiltrer, med USA, Egypt og Qatar som sentrale forhandlere. Det er enighet om at en avtale nærmer seg, men det gjenstår fortsatt uenigheter om flere punkter. Blant annet gjelder dette utveksling av gisler mot palestinske fanger, bevegelsesfrihet i Gaza og Israels militære tilstedeværelse. Det er også uenighet om hvorvidt en våpenhvile skal være permanent eller midlertidig. Partene har imidlertid konkretisert navn på gisler og fanger, og det satses på å få ut eldre, syke kvinner og barn.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas har trådt i kraft, etter over et år med konflikt. Våpenhvilen innebærer tilbaketrekking av soldater, løslatelse av gisler og fanger, samt levering av nødhjelp til Gaza. Flere internasjonale aktører har presset på for våpenhvilen, og det er et håp om at den kan vare. Det er likevel bekymring for at ekstremister på begge sider kan forsøke å sabotere avtalen. De neste ukene vil vise om våpenhvilen holder, med flere gisler som skal løslates og nødhjelp som skal leveres. Det er også forventet at mer informasjon om situasjonen i Gaza vil komme frem.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått, med ikrafttredelse 19. januar. Avtalen, som er forhandlet frem av flere parter, innebærer en utveksling av gisler og fanger i flere faser. I første fase, som varer i seks uker, vil 33 israelske gisler løslates, og Israel vil trekke tilbake sine soldater fra Gaza. Israel vil løslate palestinske fanger i bytte mot israelske gisler. Våpenhvilen skal følges opp av Egypt, USA og Qatar. Avtalen inneholder også planer for gjenoppbygging av Gaza og gjenåpning av grenseoverganger. Partene skal forhandle igjen etter 16 dager for å planlegge neste fase. Dersom enighet ikke oppnås, kan Israel gjenoppta angrepene.
3 måneder siden
Ifølge medieoppslag er det oppnådd enighet om en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas. Den israelske regjeringen skal ta stilling til avtalen fredag, og den er planlagt å tre i kraft søndag og vare i 42 dager. Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker tro på at Israel vil akseptere våpenhvilen, men er usikker på varigheten. Samtidig har israelske angrep i Gaza fortsatt, noe som har ført til advarsler fra Hamas om at gislers sikkerhet kan være i fare. En barnepsykolog i Gaza forteller om håp om våpenhvile, mens en representant fra NORWAC understreker det akutte behovet for nødhjelp i Gaza.
3 måneder siden
En våpenhvile er inngått, noe som gir en etterlengtet pause for sivilbefolkningen i Gaza og håp for gislene og deres familier. Politisk sett løser ikke avtalen konflikten, og det er ingen direkte forhandlinger mellom partene. Avtalen kom i stand etter press fra USA og samarbeid mellom flere land. Hamas har gitt etter på tidligere absolutte krav, men er svekket militært og politisk. Israel har heller ikke fått alle sine krav innfridd, og det er usikkerhet rundt Netanyahus politiske fremtid. Samtidig diskuteres opprettelsen av en palestinsk stat, men det er fortsatt langt frem. Spørsmålet om hvordan Gaza skal styres er også uavklart.
3 måneder siden
Det pågår intense samtaler om en mulig våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas, med en skisse som inkluderer gisselutveksling og en seks ukers våpenhvile. Flere kilder, inkludert president Biden, signaliserer at en avtale er nært forestående, men det er også skepsis. Israels finansminister har uttalt seg negativt om avtalen, mens eksperter peker på at Donald Trumps kommende maktovertakelse i USA fungerer som en tidsfrist for å få avtalen i havn. Samtalene foregår i Doha, og det er planlagt nye møter. Det understrekes at selv om teknikalitetene er nære, gjenstår det fortsatt vanskelige aspekter før en avtale kan signeres og implementeres.