Familiehunden Miro (4) ble akutt amfetaminforgiftet under en tur i et skogområde i Oslo. Eierne observerte plutselig endret atferd da Miro ble urolig og viste tegn på paranoia.
Etter veterinærundersøkelse ble det bekreftet at hunden hadde fått i seg amfetamin. Veterinær Trude Mostue påpeker at selv om amfetaminforgiftning er uvanlig, så forekommer narkotikaforgiftning hos hunder.
Miro brukte en uke på å komme seg, og eieren ønsker å advare andre hundeeiere om at hunder kan få i seg narkotiske stoffer, spesielt i områder der barn leker og hunder ferdes.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Hunden Vira (2) opplevde plutselig uforklarlig og «psykotisk» oppførsel, inkludert hyling, redsel og rømning. Eieren fant henne senere langt hjemmefra, og veterinærundersøkelser avdekket ingen fysiske årsaker. Veterinæren mistenker nå at et spesifikt tyggebein av merket «Barkoo», produsert i Kina, kan være årsaken, da lignende tilfeller er rapportert i utlandet. Britiske myndigheter har advart mot produktet, og EU-rapporter antyder en mulig kobling til «varulvsyndrom» hos hunder. Vira får nå angstdempende medisiner og er frisk, mens veterinæren har sendt tyggebeinet til analyse og venter på tilbakemelding fra Mattilsynet.
2 måneder siden
Hundeeiere er bekymret etter funn av flere kjøttstykker nær en tursti i Gjelleråsmarka, Nittedal. Funnet har ført til spekulasjoner om forgiftet åte på Facebook. Viltnemnda i Nittedal kjenner ikke til hendelsen, men bekrefter at utlegging av åte krever tillatelse fra Mattilsynet. Lignende funn er rapportert tidligere.
2 måneder siden
Den fem år gamle cobberdogen Lumos fikk et kraftig panikkanfall, beskrevet som «Varulvsyndromet», etter å ha spist et tyggebein fra Barkoo. Eier Helene Gårdsvoll forteller at hunden løp rundt i panikk, mistet balansen og tisset på seg. Veterinærer ved Empet Skedsmo dyreklinikk mistenker at anfallet skyldes tyggebeinet, som har vært knyttet til flere sykdomstilfeller i Europa. Lumos ble innlagt og fikk intravenøs behandling. Gårdsvoll fant senere en e-post fra Zooplus om tilbakekalling av Barkoo-produkter. Veterinærer har undersøkt hunder med lignende symptomer, men årsaken til anfallene er fortsatt ukjent.
10 dager siden
Artikkelen omhandler forgiftning av kjæledyr i påsken, der sjokolade og giftige planter er vanlige årsaker. Tall fra 2024 viser et høyt antall forgiftningstilfeller hos hunder og katter. Veterinærer advarer mot å gi kjæledyr menneskemat og fremhever viktigheten av å være forsiktig med vårblomster, flått og hoggorm. Symptomer på forgiftning kan variere, og rask behandling er avgjørende ved forgiftning eller bitt. Artikkelen understreker også betydningen av forebyggende tiltak som flåttmiddel og å unngå områder der hoggormen trives.
3 måneder siden
En turgåer i Kragerø fant flere åpne bokser med makrell i tomat langs en tursti. Boksene var tilsynelatende gjemt, og det er også observert blodspor i området. Funnet har skapt bekymring for at noen kan ha lagt ut boksene med uhederlige hensikter, spesielt med tanke på barn og dyr som ferdes i området. Turgåere oppfordres til å være ekstra oppmerksomme.
2 måneder siden
I Nederland har nesten 50 hunder blitt syke og 13 har dødd etter å ha spist tyggebein fra merket Barkoo. Hundene utviklet et nevrologisk syndrom kalt «varulvsyndromet», som kjennetegnes ved høy angst og ulvelignende hyling. En svensk hund ble også syk etter å ha spist samme type tyggebein. Produsenten har trukket produktet fra markedet. Veterinærer oppfordrer hundeeiere til å returnere produktet og være oppmerksomme på hva slags godbiter de gir til hundene sine, da symptomene kommer raskt etter inntak.
4 dager siden
I Norge er det ikke tillatt å ta med kjæledyr inn i tilfluktsrom ved krisesituasjoner, noe som skaper praktiske og følelsesmessige utfordringer for mange dyreeiere. Flere eiere uttrykker bekymring for å måtte forlate hundene sine, som de ser på som familiemedlemmer. Norge har lav dekningsgrad på tilfluktsrom, med plass til under halvparten av befolkningen, og Sivilforsvaret opplyser at kjæledyr ikke er tillatt på grunn av plassmangel. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) erkjenner problemstillingen og oppfordrer til egenberedskap for kjæledyr, som å ha ekstra mat og vann tilgjengelig. De anbefaler også å ha en plan B, som å flytte dyret til et tryggere sted utenfor byen. Forskning viser at båndet mellom mennesker og hunder er sterkt, og mange opplever hundene som viktige støttespillere i hverdagen. Debatten om kjæledyrs plass i beredskapssituasjoner vekker sterke følelser blant befolkningen.
1 måned siden
Årets første tilfeller av huggormbitt hos hunder er allerede registrert, og Agria Dyreforsikring advarer hundeeiere. Veterinær Sara Solheim påpeker at huggormen er treig om våren, noe som øker risikoen for bitt. I fjor ble det registrert 303 skademeldinger for huggormbitt hos hunder. Det er farligere for hunden å bli bitt i labben enn i snuten, da giften raskere tas opp i kroppen. Behandlingskostnadene varierer, og veterinærer tar blodprøver for å oppdage skader forårsaket av giften. Dessverre overlever ikke alle hunder, selv med behandling.
21 dager siden
Artikkelen tar for seg økende atferdsproblemer hos selskapshunder, særlig blandingsraser. Hundetrenere rapporterer om flere kursdeltakere med disse hundene, og veterinærer observerer mer usikre hunder grunnet manglende krav til mentaltesting og helsesjekk av foreldredyr. Veterinærforeningen ønsker derfor å registrere blandingshunder for å kartlegge helse- og atferdsutfordringer. Artikkelen understreker viktigheten av avlskontroll og kunnskapsformidling for å forebygge uetisk oppdrett og sikre hundenes velferd. Norsk Kennel Klub støtter en kommende hundeavlsforskrift som skal gi Mattilsynet tilsynsmyndighet over all hundeavl.
4 måneder siden
En veterinær advarer om at sjokolade, spesielt mørk, er svært farlig for hunder; 15 gram kan være dødelig for en liten hund. Bein, særlig fra fugl, kan forårsake skader. Andre farlige matvarer inkluderer løk, hvitløk, gjærdeig, rosiner, druer og macadamianøtter. Katter som spiser tråd trenger rask veterinærhjelp. Tidlig behandling etter inntak av giftige stoffer er avgjørende for kjæledyrets overlevelse. Veterinæren anbefaler å gi kjæledyr mat og godbiter beregnet for dem, og kun små mengder av menneskemat om nødvendig.