Det russiske fiskefartøyet LLV Azurit er bortvist fra Båtsfjord med hjemmel i sikkerhetsloven. Fartøyet må forlate havnen innen fem virkedager, med mulighet for dispensasjon ved dårlig vær.
Vedtaket ble oppdatert seks dager etter en første melding fra Statsministerens kontor. Fartøyet har tidligere hatt flere navn og er ombygd etter en brann.
I tillegg er fartøyet arrestert av Østre Finnmark tingrett grunnet et uoppgjort økonomisk krav på 1,26 millioner kroner for reparasjoner utført i 2022. Norske myndigheter har skjerpet regelverket for russiske fiskefartøy, men det er usikkert om dette vedtaket bryter med regjeringens melding.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Det russiske fiskefartøyet «Azurit» har ligget ved kai i Båtsfjord i over syv måneder, til tross for et pålegg om å forlate Norge i desember. Fartøyet vurderes som en sikkerhetsrisiko av norske myndigheter, basert på trusselvurderinger fra E-tjenesten, PST og NSM. Regjeringen har besluttet å garantere for rederiets utestående gjeld for å få fartøyet ut av landet, da en rettslig tvist hindrer avreise. Politiet har økt sin tilstedeværelse og holder oppsyn med fartøyet i påvente av en løsning for å fjerne det fra norsk farvann. Regjeringen vurderer ulike slepeløsninger, inkludert bruk av russisk slepefartøy, for å transportere «Azurit» til Russland.
4 måneder siden
Et russisk fiskefartøy, «Azurit», er i en juridisk konflikt i Båtsfjord. Regjeringen har beordret fartøyet utvist av sikkerhetshensyn, men det lokale firmaet har tatt arrest i båten på grunn av ubetalt gjeld. Arresten går foran regjeringens utvisningsvedtak, ifølge jussprofessor. Firmaet krever nesten 1,3 millioner kroner, og en advokat sier de har en foreldelsesfrist som nærmer seg. FrP mener regjeringen burde stilt garanti for å løse situasjonen raskt. Nærings- og fiskeridepartementet har ikke kommentert saken.
1 måned siden
Den russiske snøkrabbebåten «Poljarnyj issledovatel» ble fredag fjernet fra kaia i Kirkenes etter nesten seks år. Prosessen startet i fjor sommer da det kom en ny regel som begrenset hvor lenge russiske fartøy kunne ligge i norske havner. Politiet i Finnmark ga beskjed om at båten måtte fjernes, men dette viste seg vanskelig på grunn av båtens manglende sjødyktighet og den vanskelige politiske situasjonen mellom Norge og Russland. Båten ble til slutt slept av «Azimut» til utenfor norsk farvann, der et russisk fartøy tok over. Flere aktører, inkludert skipsverftet Kimek og skipsagent Henriksen Shipping, har vært involvert i å løse saken. Politiet er fornøyde med samarbeidet og utfallet.
2 måneder siden
Et norskregistrert skip med helrussisk mannskap er innbrakt av politiet i Tromsø etter en rettsanmodning fra latviske myndigheter, mistenkt for skadeverk på en fiberkabel i Østersjøen. Eksperter ved Sjøkrigsskolen advarer mot sikkerhetsrisikoen ved å bruke russisk mannskap på norske skip, og mener det utgjør en trussel med tanke på etterretning og sabotasje. De hevder at russiske myndigheter aktivt forsøker å plassere russisk mannskap på norske skip. Flere partier har tidligere foreslått å stramme inn praksisen med å tillate russiske kapteiner på norske skip, men har møtt motstand fra regjeringspartiene. Rederinæringen på sin side peker på mangel på norske sjøfolk som en årsak til at de bruker russisk mannskap, men erkjenner at det er en komplisert situasjon. Det har den siste tiden vært flere hendelser der kabler har blitt skadet eller ødelagt i Østersjøen, noe som skaper uro og bekymring.
2 måneder siden
Et norsk skip med russisk mannskap er under etterforskning for skadeverk på en fiberkabel i Østersjøen. Denne hendelsen har ført til sterk kritikk mot regjeringen for å ha tillatt russisk mannskap på norske skip, til tross for advarsler om sikkerhetsrisiko. Frp mener regjeringen har vært naiv og ikke tatt sikkerhetstrusselen alvorlig, og viser til flere tilfeller av mistenkt sabotasje. Regjeringen på sin side hevder å ha innført tiltak for å styrke maritim sikkerhet, men kritikere mener disse tiltakene ikke er tilstrekkelige. Flere politikere krever nå en full gjennomgang av ordninger som gir utenlandske aktører tilgang til kritisk infrastruktur. Fiskeriministeren innrømmer at situasjonen er komplisert, men understreker at de følger situasjonen tett.
4 måneder siden
Russiske myndigheter hevder at et norsk lasteskip nektet å hjelpe et russisk mannskap i havsnød, noe som avvises av det norske rederiet. Det hevdes at russiske myndigheter sprer løgner for å skape reaksjoner og drive propaganda mot Norge. Artikkelen argumenterer for at Norge bør svare med konkrete konsekvenser, som å stenge havner for russiske skip, og viser til Finland som et eksempel på et land som viser styrke mot Russland. Det understrekes at Russland er en trussel mot fred og frihet, ikke bare for Ukraina, men også for Norge.
1 måned siden
Noreg møter kritikk frå EU for å tillate russiske fiskefartøy å lande fisk i norske hamner, noko som potensielt undergrev EUs sanksjonar mot Russland etter invasjonen av Ukraina. EU oppfordrar Noreg til å avslutte samarbeidet med Russland, men fiskeriministeren forsvarar praksisen med at matvarer er unntatt sanksjonar. Ho viser til det viktige fiskerisamarbeidet med Russland i Barentshavet. Kritikere meiner at Noreg bidrar til å finansiere Russlands krigføring gjennom denne handelen, og omtaler det som «kvitvasking» av fisk. Samtidig viser tal frå SSB at importen av russisk fisk har auka kraftig i 2024, noko som forsterkar debatten om Noregs rolle.
2 måneder siden
Det norskregistrerte skipet Silver Dania er mistenkt for grovt skadeverk på en fiberkabel i Østersjøen mellom Latvia og Sverige. Skipet, som seiler mellom St. Petersburg og Murmansk med russisk mannskap, ble innbrakt til Tromsø etter en rettsanmodning fra latviske myndigheter. Rederiet Silver Sea nekter for å ha gjort noe galt og hevder de kun har seilt gjennom området. Troms politidistrikt ransaker nå skipet og gjennomfører avhør. En annen båt er også beslaglagt av svenske myndigheter i forbindelse med samme hendelse.
3 måneder siden
Russiske fiskefartøy opererer som spionskip i Finnmark, ifølge norske myndigheter. En kongelig resolusjon viser at fartøyene utgjør en risiko for nasjonal sikkerhet gjennom etterretningsvirksomhet. Fartøyene samler inn informasjon, kartlegger infrastruktur og kan forberede sabotasje. De kan også utnytte dårlig vær for å nærme seg kritisk infrastruktur. Eksperter mener dette er en del av Russlands totalforsvarsstrategi, der sivile fartøy kan brukes til militære formål. Selv om ikke alle russiske aktiviteter er en trussel, brukes de bevisst for å kartlegge Norges styrker og svakheter.
23 dager siden
En kjennelse i Nord-Troms og Senja tingrett tillater aksjonærer å ta utlegg i en russisk eiendom på Svalbard for å dekke et krav på 57 milliarder kroner mot den russiske stat. Svalbard-ekspert Per Arne Totland mener dette bryter med norsk Svalbard-politikk og kan brukes i russisk propaganda. Han frykter at Russland vil se på dette som et bevis på at Norge undergraver russiske interesser på Svalbard, og at det i verste fall kan brukes som et påskudd for å sikre seg øygruppen. Utenriksdepartementet har foreløpig ikke kommentert saken.