Europeiske bedrifter søker i økende grad finansiering i USA på grunn av lavere etableringshindre og bedre kapitaltilgang. EU ønsker å snu denne trenden ved å styrke det europeiske kapitalmarkedet gjennom forenkling, innovasjon og økt tilgang til finansiering.
For å øke likviditeten må både tilbuds- og etterspørselssiden styrkes, noe som krever tettere samarbeid om skatt og harmonisering.
Norge må vurdere å delta i disse tiltakene for å unngå å bli stående utenfor de nye markedsmulighetene som skapes.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
EU-kommisjonen presenterer en ny plan for å styrke Europas konkurranseevne de neste fem årene. Planen fokuserer på å forenkle regelverk, øke innovasjonen og redusere avhengigheten av land som Kina. Det legges opp til økt finansiering av selskaper innen kunstig intelligens, ren teknologi og energilagring, samt redusert rapporteringsbyrde for europeiske selskaper. EU vil også gjøre det lettere for oppstartsbedrifter å vokse i Europa, noe som kan være gode nyheter for norske selskaper gjennom EØS-avtalen. Samtidig vil EU oppfordre til å «kjøpe europeisk» og ekskludere utenlandske leverandører. Tiltakene kommer i kjølvannet av en rapport som konkluderte med at Europa er for statisk og sliter med å kommersialisere innovasjon.
4 måneder siden
Finanspolitikere fra flere partier ser et potensial i å utvikle finansbransjen som en vekstnæring i Norge, med særlig fokus på kapitalforvaltning knyttet til Oljefondet. Arbeiderpartiet ønsker å bygge en industri rundt kapitalforvaltning, inspirert av Singapores statlige investeringsfond. Det har blitt etterlyst en strategi for finansbransjen for å hindre utflagging av norske fond og nisjebanker. Høyre påpeker at Europa taper terreng mot USA i finanssektoren, og advarer om at Norge er i ferd med å sakke akterut. Flere aktører mener det er viktig å sikre gode rammevilkår for finansnæringen og vurdere å styrke NBIMs forvaltningsmiljø i Norge.
4 måneder siden
Finansdepartementet ønsker å stoppe utflagging av fond og ser behovet for en større strategi for finansbransjen. Statssekretær Geir Indrefjord (Sp) erkjenner at departementet har begrenset kapasitet, spesielt på grunn av omfattende EU-regelverk. Han får støtte fra Høyre, som understreker viktigheten av konkurransedyktige rammevilkår. Bransjen frykter tap av kapital og kompetanse som følge av norske særregler. Det er enighet om at finansnæringen har fått for lite politisk oppmerksomhet. Departementet jobber med å endre beskatningen av rentefond og vurderer en helhetlig strategi for bransjen.
2 måneder siden
Børsdirektør Øivind Amundsen advarer om at stadig nye og omfattende EU-reguleringer gjør det dyrere og mer komplisert for selskaper å være børsnotert i Europa, noe som kan svekke europeiske børsers konkurranseevne. Flere selskaper har allerede valgt å droppe Oslo-noteringen til fordel for New York-børsen på grunn av kostnader knyttet til EU-reguleringer. Amundsen frykter at denne trenden vil fortsette, og at selskaper heller vil se mot USA for børsnotering. Folketrygdfondet deler bekymringen og påpeker at EU selv har stilt spørsmål ved om reguleringene har gått for langt. Det siste kravet om bærekraftsrapportering (CSRD) kan føre til betydelig økt rapporteringsbyrde for selskapene.
19 dager siden
Høyre har bedt regjeringen om å utarbeide en handlingsplan for finansnæringen, som de ønsker behandlet i Stortinget før sommeren. Bakgrunnen er at flere aktører i finansbransjen opplever bedre rammevilkår i andre land. Høyres Nikolai Astrup påpeker at flere forvaltere allerede har flyttet sine verdipapirfond til Finland og Sverige, og at Storebrand vurderer å gjøre det samme. Astrup mener at konkurranseulemper mot EU fører til utflagging, og at finansnæringen generelt har fått for lite politisk oppmerksomhet. Han understreker behovet for å sikre at Norge er et attraktivt land for finansnæringen.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge må satse sterkere på livsvitenskap for å styrke sin økonomi og bidra til Europas konkurranseevne. EU prioriterer livsvitenskap, men Norge henger etter sine nordiske naboer som Sverige og Danmark, som har egne strategier og betydelige investeringer i sektoren. En rapport fra Menon viser at legemiddelindustrien i Norge har vekstpotensial, men mangler tilpassede virkemidler og økte FoU-investeringer. Forfatteren etterlyser en nasjonal strategi for livsvitenskap for å forbedre rammebetingelsene, tiltrekke kapital og sikre Norges deltakelse i det europeiske samarbeidet.
8 dager siden
Europa henter betydelig mindre risikokapital til startups enn USA, men skaper like mange enhjørninger per investert dollar. Dette skyldes ikke undervurdering, men ulike prioriteringer og strukturelle forskjeller. Mens USA fokuserer på rask vekst og global dominans, prioriterer Europa stabilitet, trygghet og livskvalitet. Europas fragmenterte marked og ulike nasjonale reguleringer gjør det vanskeligere å skalere selskaper raskt. Ifølge Draghi-rapporten har ikke EU produsert selskaper med markedsverdi over 100 milliarder euro de siste 50 årene, mens USA har åtte selskaper verdt over 1000 milliarder dollar. Europa velger et annet utviklingsspor, men står overfor utfordringen med å ikke falle av innovasjonskappløpet.
3 måneder siden
DNB-sjef Kjerstin Braathen forventer økt konkurranse om kapital i Europa, grunnet store investeringsbehov knyttet til det grønne skiftet, digitalisering, forsvar og gjenoppbygging av Ukraina. DNB er avhengig av å hente kapital fra utlandet, da det ikke er nok privat kapital i Norge. EU ønsker å tiltrekke seg sparepenger som er plassert utenfor Europa, noe som kan føre til økt konkurranse for DNB. Braathen påpeker at usikkerhet rundt norske rammevilkår kan påvirke utenlandske investorer, og at Norge må jobbe for å være attraktivt for utenlandsk kapital.
1 måned siden
EU har lansert en ny forsvarsplan, «Readiness 2030», der de ønsker å styrke samarbeidet med norsk forsvarsindustri. Planen er et uttrykk for et ønske om å ta større ansvar for egen sikkerhet. EU understreker at de vil fordype forholdet med Norge gjennom felles anskaffelser og prosjekter. Norge og EU inngikk i fjor en partnerskapsavtale for tettere forsvars- og sikkerhetspolitisk samarbeid, og EØS-avtalen muliggjør Norges deltakelse i europeiske initiativ.
1 måned siden
EU har presentert sin nye forsvarsplan, «Readiness 2030», som inviterer Norge til et tett samarbeid om et forsterket europeisk forsvar. Planen fokuserer på økte investeringer i europeisk forsvarsindustri for å redusere avhengigheten av eksterne leverandører. Samtidig foreslås det å gi Ukraina 40 milliarder euro i militær støtte, der EU åpner for bidrag fra land utenfor unionen for å omgå kravet om enstemmighet blant medlemslandene.