Norske flyselskaper, som Norwegian og Widerøe, frykter økte drivstoffkostnader fordi Norge ikke har innført EUs fornybardirektiv. Dette direktivet gir europeiske selskaper kompensasjon for bruk av biodrivstoff, noe som gir norske selskaper en konkurranseulempe.
Norwegian anslår en merkostnad på 400 millioner kroner uten direktivet. Regjeringen nøler med å innføre direktivet på grunn av politisk motstand, spesielt fra Senterpartiet og Fellesforbundet.
EU presser på for at Norge skal innføre reglene og er i dialog med regjeringen om tilpasninger. Widerøe påpeker at direktivet kunne ha redusert utslipp og kostnader i distrikts-Norge.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Norwegian kan spare betydelige summer etter at Senterpartiet forlot regjeringen, noe som åpner for innføring av EUs fornybardirektiv. Uten dette direktivet ville Norwegian blitt pålagt å betale utslippskvoter for bruk av dyrere, miljøvennlig drivstoff, noe som ville gitt dem en konkurranseulempe sammenlignet med europeiske konkurrenter. Dette kunne ha kostet selskapet 400 millioner kroner i 2024 og 1,3 milliarder kroner i 2030. NHO Luftfart mener at direktivet vil sikre like konkurransevilkår, mens Norwegian selv understreker at de er avhengige av å forholde seg til samme regelverk som sine europeiske konkurrenter. En luftfartsekspert påpeker at regelverksutjevning vil være positivt for Norwegian på ruter der de konkurrerer med utenlandske selskaper.
3 måneder siden
En konflikt har oppstått i regjeringen mellom Ap og Sp angående implementeringen av tre EU-direktiver om energi. NHO mener konflikten er overdrevet og at direktivene ikke omhandler Acer eller økte strømpriser. Sp truer med å forlate regjeringen dersom direktivene blir innført. De aktuelle direktivene omhandler fornybar energi, bygningsenergi og energieffektivisering. NHO påpeker at Norge har et etterslep i implementeringen av EUs fornybardirektiv, noe som skaper problemer for blant annet flyselskaper. Venstre støtter direktivene og mener samarbeid med EU er viktig.
3 måneder siden
En konflikt har oppstått mellom regjeringspartiene Ap og Sp angående EUs fjerde energimarkedspakke. NHO mener konflikten er en storm i et vannglass, da de aktuelle direktivene ikke omhandler Acer eller strømpriser. Sp er sterkt imot og truer med regjeringskrise, mens Venstre støtter direktivene. De tre aktuelle direktivene omhandler fornybar energi, bygningsenergi og energieffektivisering. NHO påpeker at Norge har et etterslep i implementeringen av EUs fornybardirektiv, noe som skaper problemer for blant annet flyselskaper.
3 måneder siden
Norsk Industri uttrykker støtte til Arbeiderpartiet for deres initiativ i striden om tre EU-direktiver, som potensielt kan føre til regjeringskrise. De fremhever EØS-avtalens betydning for norsk næringsliv, spesielt for eksportorienterte selskaper som Yara og Hydro, som er avhengige av tilgang til det europeiske markedet. Norsk Industri understreker at Norge ikke kan velge hvilke EU-regler de vil følge, og at det er nødvendig å ta tak i etterslepet av EU-direktiver. Norwegian har tidligere kritisert regjeringen for å ha utsatt fornybardirektivet, noe som kan medføre økte kostnader på 1,3 milliarder kroner for selskapet.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre forklarer at den pågående energistriden i regjeringen handler om å sikre norsk næringsliv konkurransedyktige rammevilkår, og ikke om strømpriser. Striden dreier seg om innføring av tre EU-direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke, der Senterpartiet er sterkt imot. Senterpartiet frykter at direktivene vil knytte Norge tettere til det europeiske kraftmarkedet og truer med å forlate regjeringen dersom de blir innført. Det mest omstridte direktivet er fornybardirektivet, som skal kutte saksbehandlingstiden for fornybar energi. Bygningsenergidirektivet og energieffektiviseringsdirektivet er mindre omstridt.
3 måneder siden
Striden om EUs fjerde energipakke tilspisser seg i regjeringen. Senterpartiet (Sp) er sterkt imot å innføre deler av pakken, og frykter at det vil føre til høyere strømpriser og mer EU-kontroll. Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å vedta tre av de fire direktivene, og mener de er uproblematiske for Norge. Statsminister Støre har uttrykt ønske om å løse konflikten med Sp, men ballen ligger nå hos Vedum. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og regjeringen har flere ganger utsatt behandlingen. Støres argumenter for å vedta direktivene er at næringslivet trenger dem, at Norge trenger goodwill fra EU, og at EØS-avtalen må bevares. Borgerlig side og MDG støtter Ap, mens Rødt og SV er sterkt imot.
1 måned siden
Gründer Stian Sørlie retter kritikk mot EUs nye klimakvotesystem, ETS2, som pålegger brenselsoperatører å kjøpe klimakvoter. Han uttrykker bekymring for økte kostnader og kompliserte skjemaer, og vurderer å avslutte salget av drivstoff. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen argumenterer for at systemet er nødvendig for å nå klimamål og mener det er tilpasset norske forhold. Frp er bekymret for konsekvensene for små bedrifter, mens Miljødirektoratet understreker at de arbeider med å forenkle rapporteringen og at systemet er harmonisert med EU-regler.
3 måneder siden
En regjeringsstrid har oppstått i Norge angående EUs energidirektiver, der Senterpartiet truer med å forlate regjeringen dersom direktivene blir innlemmet i EØS-avtalen. Denne konflikten har skapt sterke reaksjoner i EU, som anser Norges håndtering av energisamarbeidet som kortsiktig og potensielt farlig. EU har gitt Norge en frist til mai for å vise fremgang i saken, og den nye energikommissæren forventer et godt samarbeid med Norge. Fornybardirektivet har vært en sentral del av konflikten, med sterkt press fra EU for å få Norge til å innlemme det i EØS-avtalen.
4 måneder siden
Stortinget har vedtatt at EUs nye emballasjeforordning ikke skal skade det norske pantesystemet. Næringslivet frykter at de nye reglene kan føre til økte kostnader og omlegging av systemet, inkludert vaskeflasker og nye panteautomater. Senterpartiet er villig til å bruke veto mot EU for å beskytte norske interesser. Høyre mener regjeringen må engasjere seg mer i prosessen, mens regjeringen selv sier de jobber med å videreutvikle pantesystemet i dialog med bransjen og naboland. Målet er å følge EUs regler samtidig som det norske systemet bevares.
3 måneder siden
Hydro understreker viktigheten av forholdet til EU for norsk industri, og mener EØS-avtalen er avgjørende. Selskapet er bekymret for den tilspissede debatten rundt tre EU-direktiver i energimarkedspakken, og mener disse er uproblematiske. Hydro har analysert direktivene og konkludert med at de ikke vil påvirke kraftprisen negativt eller krafteksporten. De mener Norge ikke bør skape usikkerhet rundt forholdet til EU, spesielt i en usikker geopolitisk situasjon. Hydro oppfordrer til å innføre direktivene, og mener det er en mindre viktig sak å bruke politisk kapital på.