En undersøkelse fra Gudbrandsdal Energi viser at høye strømpriser fører til at mange nordmenn bruker hyttene sine mindre, og noen vurderer å selge. Styreleder i Norges Hytteforbund, Trond Hagen, bruker også sin hytte mindre på grunn av de høye kostnadene.
Regjeringens forslag om en 'norgespris' skal avhjelpe situasjonen, men den favoriserer hytter med lavt forbruk, noe som skaper frustrasjon blant de som har investert i energieffektivisering.
Statssekretær Astrid Bergmål (Ap) mener undersøkelsen bekrefter behovet for 'norgespris', mens kritikere stiller spørsmål ved ordningens effektivitet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Høye strømpriser fører til at hytteeier Trond G. Hagen bruker hytta betydelig mindre, spesielt om vinteren. Han kritiserer manglende strømstøtte for fritidsboliger og mener staten tjener for mye på strøm. Energiminister Terje Aasland forsvarer ordningen og påpeker at strømstøtte er prioritert for husholdninger, og at prisene er på vei ned. Ordføreren i Ringebu, en stor hyttekommune, frykter at redusert bruk av hytter vil ramme lokalt næringsliv, selv om kommunen ikke har sett en nedgang i bruken. Hagen ønsker en makspris på 50 øre per kilowattime, og mener myndighetene mangler kontroll.
4 måneder siden
Hytteeiere opplever høye strømregninger uten strømstøtte, noe som fører til at mange velger å holde seg hjemme. Den nye nettleiemodellen, som priser kapasitet og tidspunkt for strømforbruk, gjør det dyrt å bruke hytta. Dette rammer spesielt pensjonister, som utgjør en stor andel av hytteeiere. Redusert hyttebruk kan ha negative konsekvenser for lokalsamfunn og arbeidsplasser. Det anbefales å redusere innetemperaturen, bruke varmepumpe, og jevne ut strømforbruket for å spare strøm, men det mest effektive tiltaket er å redusere opphold på hytta.
4 måneder siden
Hytteeier Øystein Bjøndal Lund, som også er styremedlem i Norges Hytteforbund, opplever økte strømkostnader på hytta og ønsker en ordning der strømstøtten kan fordeles mellom hjem og fritidsbolig. Han mener det bør være opp til hver enkelt å bestemme hvor strømstøtten skal brukes. Regjeringen på sin side, ved statssekretær Elisabeth Sæther, understreker at dagens strømstøtteordning er lik og rettferdig for alle, og at det ikke er aktuelt å endre den slik at den også gjelder fritidsboliger. Lund er bekymret for konsekvensene høye strømpriser har for lokalt næringsliv i hyttekommuner. Regjeringen har innført lavere nettleie i områder med høye strømpriser som et tiltak.
18 dager siden
Regjeringen foreslår en klausul som gir dem rett til å endre eller oppheve Norgespris og dagens strømstøtteordning ved anstrengt kraftsituasjon og høye strømpriser. Begrunnelsen er at høye priser skal motivere til redusert strømforbruk. Høyres Bård Ludvig Thorheim kritiserer forslaget og mener det fjerner tryggheten Norgespris skulle gi. Regjeringen gir uklare svar på hva som konkret skal til for at ordningene kan stoppes, og viser til ulike nivåer av energiknapphet. Forslaget er nå sendt ut på høring.
2 måneder siden
Hytteeier Olve Sveen har merket de høye strømprisene og redusert bruken av hytta. Regjeringen har nå foreslått en fast strømpris på 40 øre per kWh for både hjem og hytter, noe som kan hjelpe mange hytteeiere. Noregs Hytteforbund er positive til forslaget, men mener det er valflesk siden det ikke trer i kraft før etter valget. Sveen har allerede tatt grep for å redusere strømforbruket, og vil fortsette med det selv om fastprisen blir en realitet. Han påpeker at nettleien fortsatt vil påvirke den totale kostnaden.
6 dager siden
Regjeringens forslag om en fast strømpris på 40 øre per kilowattime, kalt Norgespris, møter kritikk fra NHO og flere høringsinstanser. De frykter at ordningen vil føre til dyrere strøm for næringslivet, som ikke omfattes av prisen, og dermed øke kostnadene for bedrifter. NHO-sjef Ole Erik Almlid mener Norgespris er feil svar og understreker behovet for mer kraftproduksjon og energieffektivisering i Norge. Konkurransetilsynet deler denne bekymringen og påpeker at økt forbruk blant husholdningene kan presse opp prisene for næringslivet. Statssekretær Elisabeth Sæther i Energidepartementet mener derimot at Norgespris vil redusere utryggheten blant husholdningene og at tiltaket har begrenset effekt på markedet. Samtidig viser en NVE-rapport at kraftproduksjonen vil øke lite fram mot 2029, noe som bekymrer NHO med tanke på industriens behov og klimamål. Flere aktører etterlyser bedre utredning av konsekvensene av Norgespris, som ifølge forskere og næringsliv kan skape nye utfordringer for krafttilgangen og næringslivet.
1 måned siden
En undersøkelse utført av YouGov for Gudbrandsdal Energi viser at en tredjedel av strømkundene foretrekker en fastprisordning som 'norgespris' fremfor dagens strømstøtte. Undersøkelsen indikerer også at strømpolitikk vil påvirke partivalget for mange. Samtidig uttrykkes det bekymring for at fastpris kan redusere folks motivasjon for å spare strøm, og at investeringer i enøktiltak kan utebli. GE mener derfor at støtteordninger for enøk må styrkes for å oppnå nasjonale mål om strømsparing.
4 måneder siden
Høye strømpriser har ført til redusert tillit til regjeringen og det grønne skiftet. Strømstøtten dekker ikke alle kostnader, rammer skjevt og gjelder ikke fritidsboliger. Utbygging av ny kraft møter motstand, og troen på havvind som rask energikilde er svekket. Tilliten til det grønne skiftet har falt med kraftmangel og høye strømpriser. Regjeringens Melkøya-planer har blitt en årsak til regjeringspartienes fall i nord. Selv om regjeringen har forsøkt å forsvare kraftmarkedet, har de møtt motstand. En ny vinter med høye strømpriser kan bli en utfordring for regjeringen.
2 måneder siden
Økonomer er skeptiske til Norgesprisen og foreslår en alternativ strømstøtteordning som gir alle strømbrukere lik støtte, uavhengig av forbruk, for å oppmuntre til strømsparing. Under dette forslaget vil husholdninger med lavt strømforbruk få reduserte regninger, mens de med høyt forbruk vil oppleve økte kostnader. Energiministeren innrømmer at Norgesprisen potensielt kan svekke motivasjonen for å redusere strømforbruket, men vektlegger viktigheten av forutsigbare strømregninger for husholdningene.
4 måneder siden
Sør-Norge opplever rekordhøye strømpriser, med en makspris på 6,29 kroner per kWh onsdag, mens Nord-Norge har en makspris på kun 11,2 øre per kWh. Bedrifter som Sørlandsbadet har allerede iverksatt tiltak for å redusere energiforbruket, men situasjonen er uforutsigbar. Daglig leder Børge Sundnes kritiserer det nåværende strømsystemet og etterlyser politisk handling for å jevne ut prisforskjellene mellom landsdelene. Han peker på at inntektene fra utenlandskabler kunne brukes til dette formålet. Lav fornybar-produksjon i Tyskland trekkes frem som en av årsakene til de høye prisene i Sør-Norge.