En undersøkelse utført av YouGov for Gudbrandsdal Energi viser at en tredjedel av strømkundene foretrekker en fastprisordning som 'norgespris' fremfor dagens strømstøtte. Undersøkelsen indikerer også at strømpolitikk vil påvirke partivalget for mange.
Samtidig uttrykkes det bekymring for at fastpris kan redusere folks motivasjon for å spare strøm, og at investeringer i enøktiltak kan utebli.
GE mener derfor at støtteordninger for enøk må styrkes for å oppnå nasjonale mål om strømsparing.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
8 dager siden
En undersøkelse fra Gudbrandsdal Energi viser at høye strømpriser fører til at mange nordmenn bruker hyttene sine mindre, og noen vurderer å selge. Styreleder i Norges Hytteforbund, Trond Hagen, bruker også sin hytte mindre på grunn av de høye kostnadene. Regjeringens forslag om en 'norgespris' skal avhjelpe situasjonen, men den favoriserer hytter med lavt forbruk, noe som skaper frustrasjon blant de som har investert i energieffektivisering. Statssekretær Astrid Bergmål (Ap) mener undersøkelsen bekrefter behovet for 'norgespris', mens kritikere stiller spørsmål ved ordningens effektivitet.
2 måneder siden
Regjeringen har presentert et forslag om en ny strømprismodell som gir forbrukerne valget mellom dagens strømstøtte og en fastpris på 40 øre per kWh, samt redusert moms på nettleie. Forbrukerøkonomer er positive til forslaget, og mener det vil skape forutsigbarhet i strømregningen, spesielt for husholdninger i Sør-Norge. Analytikere påpeker at fastprisen er gunstig sammenlignet med dagens markedspriser, men advarer om at det kan redusere insentivet for strømsparing og potensielt føre til høyere spotpriser. Det er også usikkerhet knyttet til ordningens langsiktige stabilitet og konsekvenser ved regjeringsskifter.
2 måneder siden
Regjeringen har lagt frem et forslag om en valgfri fastpris på 40 øre/kWh for husholdninger og fritidsboliger, som et alternativ til dagens strømstøtte. Strømanalytikere er positive til ordningen for Sør-Norge, men mener folk i Nord-Norge bør avvente. De er usikre på hvem som tar regningen for den lave prisen. Ordningen gjelder ikke for bedrifter, noe som kan føre til økt strømforbruk og høyere priser for industrien. Det er også bekymring for hvordan ordningen vil påvirke folks strømforbruk og kraftsystemet.
2 måneder siden
Økonomer er skeptiske til Norgesprisen og foreslår en alternativ strømstøtteordning som gir alle strømbrukere lik støtte, uavhengig av forbruk, for å oppmuntre til strømsparing. Under dette forslaget vil husholdninger med lavt strømforbruk få reduserte regninger, mens de med høyt forbruk vil oppleve økte kostnader. Energiministeren innrømmer at Norgesprisen potensielt kan svekke motivasjonen for å redusere strømforbruket, men vektlegger viktigheten av forutsigbare strømregninger for husholdningene.
2 måneder siden
Innføringen av Norgesprisen, en fastpris på strøm, skaper bekymring i flere bransjer. Leverandører av solceller og varmepumper frykter et kraftig fall i salget, da ordningen reduserer folks motivasjon for å investere i energibesparende tiltak. Norsk Industri advarer om at næringslivet kan oppleve økte strømpriser som følge av ordningen. Samtidig viser analyser at Norgesprisen kan bli dyrere for staten enn først antatt, med estimater som overstiger regjeringens opprinnelige anslag. Energiministeren erkjenner at de faktiske kostnadene er usikre og vil bli revidert i nasjonalbudsjettet.
2 måneder siden
Regjeringen har lansert en fastpris på strøm, kalt «norgespris», men denne gjelder ikke for fjernvarmekunder. Interesseorganisasjoner som Norske Boligbyggelag og Norsk Fjernvarme reagerer sterkt på dette, da fjernvarmeprisene er knyttet til spotprisen på strøm. De mener regjeringen overser 300.000 husholdninger som bruker fjernvarme, og at dette kan føre til kroken på døren for mange fjernvarmeselskaper. Regjeringen på sin side sier de er oppmerksomme på usikkerheten, men peker på at fjernvarme bruker andre energibærere enn strøm, og at det er regulatoriske forskjeller. Fjernvarmebransjen mener de kan avlaste kraftnettet og ønsker politisk vilje til å fjerne barrierer.
4 måneder siden
Høye strømpriser i Sør-Norge skaper bekymring for næringslivet. En undersøkelse viser at over 30% av bedriftene i Kristiansandsregionen frykter for fremtiden på grunn av vedvarende høye strømpriser. Mange sliter med å overføre kostnadene til kundene, noe som truer lønnsomheten. Flere bedrifter har iverksatt tiltak for å redusere energiforbruket. Energiministeren anbefaler nå at bedrifter inngår fastprisavtaler for å sikre seg mot prissvingninger. Strømstøtten er primært rettet mot husholdninger, men det jobbes med en varig ordning for næringslivet.
2 måneder siden
Regjeringens forslag om fastpris på strøm til 40 øre per kWh kan føre til betydelige besparelser for strømkunder i Sør-Norge. En analyse viser at en enebolig kan spare opptil 5900 kroner i året. Ordningen er spesielt gunstig for hytter, som ikke mottar strømstøtte i dag. Mens fastpris kan lønne seg i Midt-Norge i enkelte år, vil det neppe være gunstig i Nord-Norge. Eksperter påpeker at strømprisene i 2024 ikke var spesielt høye, og at fastprisordningen kan føre til økt strømforbruk. Det er derfor viktig å fortsette arbeidet med energiøkonomisering.
4 måneder siden
Stortinget skal behandle strømstøtte for 2025, der staten dekker 90% av prisen over 75 øre/kWh. Partiene foreslår ulike tiltak for å stabilisere strømprisene. Rødt vil ha makspris, mens SV ønsker et statlig selskap for strømsalg. MDG vil endre støtten for å fremme strømsparing. Arbeiderpartiet vil redusere kapasiteten på kabler til Danmark. KrF og FrP vil øke strømstøtten og ha egne prissoner. Venstre vil satse på energieffektivisering. Senterpartiet vil fjerne strøm fra børsen og reforhandle avtaler. Høyre vil ha mer kraftproduksjon og nettutbygging. De fleste partiene støtter dagens strømstøtteordning, men med ulike justeringer.
2 måneder siden
Regjeringen lanserer en ny fastprisordning på strøm, kalt Norgespris, som gir en pris på 40 øre per kilowattime fra 1. oktober. Ordningen er et alternativ til dagens strømstøtte og inkluderer nå også fritidsboliger. En gjennomsnittlig husholdning kan potensielt redusere sin strømregning sammenlignet med dagens strømstøtte. Samtidig reduseres momsen på strøm fra 25 til 15 prosent fra 1. juli. Økonomer advarer om at fastprisen kan føre til økt strømforbruk og høyere priser for bedrifter, da ordningen ikke gir insentiver til å spare strøm. Regjeringen anslår at ordningen vil koste staten 3,8 milliarder kroner.