Regjeringens forslag om fastpris på strøm til 40 øre per kWh kan føre til betydelige besparelser for strømkunder i Sør-Norge. En analyse viser at en enebolig kan spare opptil 5900 kroner i året.
Ordningen er spesielt gunstig for hytter, som ikke mottar strømstøtte i dag. Mens fastpris kan lønne seg i Midt-Norge i enkelte år, vil det neppe være gunstig i Nord-Norge.
Eksperter påpeker at strømprisene i 2024 ikke var spesielt høye, og at fastprisordningen kan føre til økt strømforbruk. Det er derfor viktig å fortsette arbeidet med energiøkonomisering.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Regjeringen har lansert en fastprisavtale på strøm til 40 øre per kilowattime for husholdninger, noe som ifølge en strømekspert er gunstig i Sør-Norge. Avtalen er foreløpig kun for ett år. Eksperten påpeker at staten vil dekke differansen mellom fastprisen og markedsprisen, noe som vil påvirke statsbudsjettet. Han advarer også om at lavere priser kan føre til redusert strømsparing og at elbileiere kan miste fordelen med billigere ladetimer. Regjeringen lover også kutt i momsen på nettleie, noe som vil gagne de som bruker mest strøm.
2 måneder siden
Regjeringen har presentert et forslag om en ny strømprismodell som gir forbrukerne valget mellom dagens strømstøtte og en fastpris på 40 øre per kWh, samt redusert moms på nettleie. Forbrukerøkonomer er positive til forslaget, og mener det vil skape forutsigbarhet i strømregningen, spesielt for husholdninger i Sør-Norge. Analytikere påpeker at fastprisen er gunstig sammenlignet med dagens markedspriser, men advarer om at det kan redusere insentivet for strømsparing og potensielt føre til høyere spotpriser. Det er også usikkerhet knyttet til ordningens langsiktige stabilitet og konsekvenser ved regjeringsskifter.
2 måneder siden
Regjeringen foreslår en ny strømordning kalt «Norgespris», som gir forbrukere muligheten til å velge en fastpris på 40 øre per kilowattime eller den eksisterende strømstøtten. I tillegg foreslås det å redusere momsen på nettleie fra 25 til 15 prosent. Forbrukerøkonomer mener tiltakene vil gi forutsigbarhet og lavere strømregninger for mange, spesielt i Sør- og Østlandet. Ordningen skal tre i kraft 1. oktober. Strømanalytikere påpeker at fastpris kan føre til økt strømforbruk i perioder med høy etterspørsel, da insentivet for å bruke strøm når den er billigst forsvinner.
2 måneder siden
Regjeringen lanserer en ny fastprisordning på strøm, kalt Norgespris, som gir en pris på 40 øre per kilowattime fra 1. oktober. Ordningen er et alternativ til dagens strømstøtte og inkluderer nå også fritidsboliger. En gjennomsnittlig husholdning kan potensielt redusere sin strømregning sammenlignet med dagens strømstøtte. Samtidig reduseres momsen på strøm fra 25 til 15 prosent fra 1. juli. Økonomer advarer om at fastprisen kan føre til økt strømforbruk og høyere priser for bedrifter, da ordningen ikke gir insentiver til å spare strøm. Regjeringen anslår at ordningen vil koste staten 3,8 milliarder kroner.
2 måneder siden
Regjeringen har lagt frem et forslag om en valgfri fastpris på 40 øre/kWh for husholdninger og fritidsboliger, som et alternativ til dagens strømstøtte. Strømanalytikere er positive til ordningen for Sør-Norge, men mener folk i Nord-Norge bør avvente. De er usikre på hvem som tar regningen for den lave prisen. Ordningen gjelder ikke for bedrifter, noe som kan føre til økt strømforbruk og høyere priser for industrien. Det er også bekymring for hvordan ordningen vil påvirke folks strømforbruk og kraftsystemet.
1 måned siden
Fornybar Norge har analysert lønnsomheten av Norgespris opp mot dagens strømstøtte, og konkluderer med at Norgespris vil lønne seg i 80 prosent av tiden i Sørvest-Norge. Dette gjelder også for Sørøst- og Vest-Norge om vinteren, mens strømstøtte er gunstigere i Midt- og Nord-Norge. Norgespris kan gi en besparelse på nesten 2800 kroner i året i Sørvest-Norge. Forbrukere må snart velge mellom strømstøtte og fastpris, og Fornybar Norge understreker at Norgespris også gjelder for hytter.
2 måneder siden
Regjeringen planlegger å innføre en fastprisavtale på 40 øre per kilowattime for husholdninger og hytter, som et alternativ til dagens strømstøtteordning. Analytikere mener at denne prisen er gunstig for forbrukerne, men advarer om at den kan føre til økt strømforbruk og problemer i kraftmarkedet. Spesielt næringslivet kan komme dårlig ut, da de ikke er inkludert i ordningen. Det er også bekymring for at fastprisen ikke gjenspeiler situasjonen i vannmagasinene, og at det kan bli utfordringer med driften av kraftsystemet. Bransjeorganisasjoner og andre aktører stiller spørsmål ved hvem som skal ta risikoen ved ordningen, og hvordan den vil påvirke strømselgere og kraftprodusenter.
2 måneder siden
Regjeringen foreslår å kutte momsen på nettleie til 15 prosent, noe som kan gi husholdninger i Sør-Norge en gjennomsnittlig besparelse på 55-62 kroner i måneden. Nord-Norge vil ikke få denne reduksjonen på grunn av eksisterende fritak for merverdiavgift. I tillegg introduserer regjeringen en ny strømordning kalt Norgespris, som gir forbrukere mulighet til å velge en fastpris på 40 øre per kilowattime. Dette er ment som et alternativ til dagens strømstøtteordning, og forbrukerne kan selv velge hvilken ordning som passer best. Strømregningene i 2023 var omtrent som i 2022, til tross for lavere strømpriser, grunnet strømstøtten.
1 måned siden
Regjeringen foreslår en maksgrense for strømforbruk i den nye «norgespris»-ordningen, med et mulig tak på 3000, 4000 eller 5000 kilowattimer per måned for boliger, og lavere grenser for hytter, for å stimulere til strømsparing. Strømprisen er satt til 40 øre per kilowattime pluss moms, og skal justeres årlig. De som velger ordningen, får bindingstid ut året. Regjeringen vil også likestille fjernvarme med strøm i en egen ordning. Forslaget har møtt kritikk, blant annet forventninger om økte kostnader for staten og potensiell økning i strømforbruket.
1 måned siden
Regjeringen sender detaljene for strømordningen Norgespris på høring, og det viser seg at ordningen ikke blir like gunstig som først antydet. Det innføres begrensninger på hvor mye strøm man kan bruke til fastpris, med forslag om et tak på 3000-5000 kWh per måned for boliger og 500-1500 kWh for fritidsboliger. Prisen på 50 øre per kWh skal justeres årlig fra 2027, basert på prisutviklingen. Nettselskapene skal administrere ordningen, og det legges opp til justeringer for fjernvarme for å likestille med varmepumper.