Fornybar Norge har analysert lønnsomheten av Norgespris opp mot dagens strømstøtte, og konkluderer med at Norgespris vil lønne seg i 80 prosent av tiden i Sørvest-Norge. Dette gjelder også for Sørøst- og Vest-Norge om vinteren, mens strømstøtte er gunstigere i Midt- og Nord-Norge.
Norgespris kan gi en besparelse på nesten 2800 kroner i året i Sørvest-Norge.
Forbrukere må snart velge mellom strømstøtte og fastpris, og Fornybar Norge understreker at Norgespris også gjelder for hytter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Regjeringens forslag om fastpris på strøm til 40 øre per kWh kan føre til betydelige besparelser for strømkunder i Sør-Norge. En analyse viser at en enebolig kan spare opptil 5900 kroner i året. Ordningen er spesielt gunstig for hytter, som ikke mottar strømstøtte i dag. Mens fastpris kan lønne seg i Midt-Norge i enkelte år, vil det neppe være gunstig i Nord-Norge. Eksperter påpeker at strømprisene i 2024 ikke var spesielt høye, og at fastprisordningen kan føre til økt strømforbruk. Det er derfor viktig å fortsette arbeidet med energiøkonomisering.
1 måned siden
Strømprisindeksen fra Fornybar Norge viser at husholdninger i Sør-Norge hadde de høyeste strømregningene på over ett år i februar, med opptil 2500 kroner etter strømstøtte. Dette skyldes høye strømpriser, som også bidrar til økt inflasjon ifølge SSB. I kontrast opplevde Nord-Norge lave strømpriser og reduserte regninger på grunn av mildt vær. Regjeringen vurderer et tak på mellom 3000 og 5000 kilowattimer for den planlagte norgesprisen på strøm, som skal innføres fra 1. oktober. Gjennomsnittlig strømforbruk ligger under dette nivået i de fleste områder.
2 måneder siden
Regjeringen foreslår en ny strømordning kalt «Norgespris», som gir forbrukere muligheten til å velge en fastpris på 40 øre per kilowattime eller den eksisterende strømstøtten. I tillegg foreslås det å redusere momsen på nettleie fra 25 til 15 prosent. Forbrukerøkonomer mener tiltakene vil gi forutsigbarhet og lavere strømregninger for mange, spesielt i Sør- og Østlandet. Ordningen skal tre i kraft 1. oktober. Strømanalytikere påpeker at fastpris kan føre til økt strømforbruk i perioder med høy etterspørsel, da insentivet for å bruke strøm når den er billigst forsvinner.
2 måneder siden
Bondelaget mener at landbruket bør få tilgang til den kommende fastprisavtalen på strøm, kalt Norgespris, som regjeringen har foreslått for husholdninger og hytteeiere. De argumenterer for at fastpris er et bedre alternativ enn dagens strømstøtteordning, som dekker 80 prosent av kostnadene over 70 øre per kWh, med en øvre grense. Regjeringen mener Norgespris vil være et godt alternativ til den gamle strømstøtteordningen. Bondelaget mener at landbruket, som en viktig næring, bør ha samme mulighet til å sikre seg forutsigbare strømkostnader som husholdninger.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler strømpriser og ulike avtaler. Forbrukerrådet anbefaler spotprisavtale med lavt påslag, da grunnprisen er lik for alle leverandører innenfor samme prisområde. Det påpekes at noen leverandører kan tilby lavere påslag eller fastpris. Statkraft spår lavere strømpriser i 2025 grunnet god ressurssituasjon med mye vann i magasinene. Nord-Norge forventes å ha lave priser frem til neste vinter. Selv om spotpris kan svinge, anses det som billigst over tid, mens fastpris gir forutsigbarhet.
2 måneder siden
Virke anslår at Norge ikke vil nå regjeringens mål om redusert strømforbruk innen 2030 med dagens strømpolitikk, og at målet først nås i 2080. De argumenterer for at 'Norgespris' kan føre til dyrere strøm og mindre incentiv til å spare energi. Som løsning foreslår Virke å innføre en ordning etter svensk modell, hvor boligeiere kan skrive av inntil 50.000 kroner på skatten ved energieffektivisering av egen bolig. De viser til at halvparten av svenskene planlegger å investere i strømsparing det neste året, og at Energikommisjonen har anslått et stort sparepotensial i norske boliger.
3 måneder siden
Strømprisen i Sør-Norge nådde sitt høyeste nivå siden desember, med en topp på nesten åtte kroner per kilowattime inkludert avgifter og nettleie mandag ettermiddag. Strømstøtten reduserer imidlertid prisen for husholdninger til rundt 2,10 kroner i den dyreste timen. De høye prisene skyldes lav vindkraftproduksjon og prissmitte fra Europa, spesielt Tyskland, som har lagt ned kjernekraft og kullkraftverk. Analytikere påpeker at oppgradering av norske vannkraftverk kan bidra til å dempe prisene i de dyreste timene. Bedrifter og hytteeiere får ikke strømstøtte, og betaler derfor full pris.
3 måneder siden
Strømprisene i Sør-Norge og Østlandet forventes å stige betydelig i første kvartal, med priser mellom 75 og 80 øre per kilowattime. Analytikere spår at priser over 50 øre per kilowattime om vinteren er den nye normalen, og at det vil være svingninger i prisene. Lave temperaturer i januar vil trolig føre til stabilt høye priser og potensielt svært høye enkelttimer. I kontrast nyter Midt-Norge og Nord-Norge godt av lave priser på grunn av fulle vannmagasiner, lavt forbruk og forholdsvis lave temperaturer. Utbygging av vindkraft i Midt-Norge har også bidratt til å holde prisene nede i denne regionen.
3 måneder siden
Strømprisene i Sør-Norge har nådd sitt høyeste nivå siden desember, med en topp på nesten åtte kroner per kilowattime inkludert avgifter og nettleie. Dette gjelder spesielt for hytteeiere og bedrifter som ikke mottar strømstøtte. Husholdninger med strømstøtte betaler rundt 2,10 kroner per kWh. De høye prisene skyldes hovedsakelig lav produksjon av vindkraft i Europa, spesielt i Tyskland. Det er store regionale forskjeller i strømprisene, med de laveste prisene i Midt- og Nord-Norge, hvor prisen er under 15 øre per kWh.
17 dager siden
Nordmenn opplever uvanlig lave strømpriser i mars, som ikke er sett siden 2020. Fornybar Norge forklarer dette med en tidlig vår, mye nedbør og redusert strømforbruk til oppvarming. En gjennomsnittlig husstand i Oslo kan forvente en strømregning på rundt 1880 kroner etter strømstøtte, som er 26 prosent lavere enn i februar. Unntaket er Midt-Norge, hvor regningene er de laveste siden 2022. Høy solkraftproduksjon i Europa og fulle vannmagasin bidrar også til de lave prisene, og beskytter Norge mot høyere priser fra kontinentet. Fyllingsgraden i norske vannmagasin er nest høyest siden 1995.