Nyhetssaker

Dollaren svekkes: Laveste nivå på tre år grunnet Trumps politikk

NRK logo
Svakeste dollar på tre år: – Trump ønsker å svekke dollaren

Kort oppsummert

  • Dollaren har svekket seg etter lanseringen av USAs tollpolitikk.

Dollaren har falt til sitt svakeste nivå på tre år mot euroen, noe som indikerer et skifte i synet på USAs økonomi. Valutastrateg Dane Cekov mener investorer frykter at Trumps politikk vil skade økonomien.

Trump har tidligere uttalt at en sterk dollar skader amerikansk konkurranseevne, og en svakere dollar kan gjøre amerikanske varer billigere i utlandet.

Investorer søker seg nå mot euroen, men eksperter tror ikke dollaren vil miste sin posisjon som verdensvaluta med det første.

Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!

Nyhetsoppsummering

13. mai

Israels statsminister Netanyahu varsler en intensivert militæroffensiv i Gaza de kommende dagene, uten intensjon om å avslutte krigen. Israel skal også aktivt søke land som vil ta imot innbyggere fra Gaza. Samtidig rapporteres det at over 230 palestinske journalister og mediefolk er drept i israelske angrep på Gazastripen de siste 19 månedene, et antall som overgår de fleste tidligere konflikter. Palestinske myndigheter melder også om 57 barn som har dødd av underernæring siden Israels nødhjelpsblokade.

I rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen har aktoratet lagt ned påstand om to år og seks måneders fengsel for mishandling i nære relasjoner mot to av barna. Hans kone, Tone Ingebrigtsen, vitnet til støtte for ektemannen bak lukkede dører, men nektet å svare på spørsmål fra bistandsadvokaten, noe som skuffet de fornærmede barna. Saken har også skapt debatt om ressursbruk, der kritikere peker på uvanlig mange rettsdager sammenlignet med lignende saker, og antyder "klassejustis".

USA og Saudi-Arabia har undertegnet en omfattende strategisk økonomisk partnerskapsavtale under president Donald Trumps besøk i Riyadh. Avtalen inkluderer en våpenavtale verdt 142 milliarder dollar, beskrevet som historiens største. Partnerskapet omfatter også energi, gruvedrift og saudiarabiske investeringer i USA på totalt 600 milliarder dollar, samt samarbeid om kunstig intelligens. Trumps Midtøsten-reise, som også inkluderer Qatar og Emiratene, har som mål å sikre store forretningsavtaler.

Oljefondet møter økt kritikk for investeringer i selskaper knyttet til israelske bosetninger, med krav om uttrekk fra Rødt, en bred koalisjon av organisasjoner, og FNs spesialrapportør. Finansminister Stoltenberg viser til Etikkrådets vurderinger. Samtidig advarer Oljefond-sjef Nicolai Tangen om at en handelskrig kan føre til et verdifall på opptil 7000 milliarder kroner for fondet. Tangen ser imidlertid positivt på nylige tollkutt mellom USA og Kina, selv om usikkerheten vedvarer.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj krever et personlig møte med Russlands president Vladimir Putin i Tyrkia for samtaler, foreslått til torsdag i Istanbul. Det er usikkert om Putin vil delta. Eksperter, som Palle Ydstebø ved Krigsskolen, vurderer situasjonen som fastlåst, da begge parter fortsatt tror på militær seier og har fundamentalt ulike krav, noe som gjør en felles plattform vanskelig. Donald Trump har også tilbudt seg å delta i eventuelle fredssamtaler.

Sametinget har saksøkt staten for å stanse elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya, og partene møtes denne uken i Oslo tingrett. Sametinget hevder alvorlige saksbehandlingsfeil, inkludert manglende konsekvensutredning og brudd på konsultasjonsplikten, noe som gjør vedtaket ulovlig. Staten, representert ved Energidepartementet, avviser lovbrudd og argumenterer for at prosjektet er for langt fremskredent til å stanses. Elektrifiseringen krever store naturinngrep i Finnmark, inkludert ny kraftlinje og vindkraftverk.

Liknende artikler

Dollaren svekkes til laveste nivå på 15 månederNettavisen logo

21 dager siden

Dollaren svekkes til laveste nivå på 15 måneder

Dollaren har falt til sitt svakeste nivå siden januar 2024, etter økt usikkerhet knyttet til antydninger om at USAs sentralbanksjef Jerome Powell kan bli fjernet. Kritikk fra Donald Trump og kommentarer fra direktøren for National Economic Council har bidratt til en bred svekkelse av dollaren. Markedet priser nå inn mulige rentekutt og økt usikkerhet rundt amerikanske statsobligasjoner, noe som også påvirker rentekurven. Samtidig har euro, sveitserfranc og japansk yen styrket seg i valutamarkedet. På børsene har usikkerheten ført til betydelige fall i store amerikanske aksjeindekser som S&P 500 og Nasdaq. For nordmenn har dollaren blitt billigere, men euroen holder seg fortsatt kostbar rundt 12 kroner, og svenske kroner er stabilt sterke.