Vladimir Putin lover å øke antall soldater i nordområdene, begrunnet med NATOs utvidelse og Donald Trumps interesse for Grønland. Han mener NATO har forverret situasjonen, ifølge professor Kristian Gerner, som ser det som et spill mellom Putin og Trump om kontroll over regionen.
Gerner antyder at de to presidentene tilsynelatende vil dele regionen.
Putin beordrer også renovering av militære bosetninger i nord og ser USAs planer om Grønland som seriøse, samtidig som han uttrykker bekymring for økt militær aktivitet fra NATO i Arktis.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Russlands president Vladimir Putin varsler økt aktivitet i nordområdene og uttrykker bekymring over Natos tilstedeværelse. Han hevder Russland aldri har truet noen i Arktis, men vil nå forsvare sine interesser ved å øke bemanningen og bygge ut flåten, inkludert isbrytere. Dette begrunnes med et ønske om økt handel via Nordøstpassasjen og at USA viser interesse for Grønland. Putin understreker samtidig muligheter for samarbeid i Arktis, også med vestlige land.
3 måneder siden
En russisk eks-generalløytnant og TV-propagandist, Andrej Gurulyov, har antydet at president Putin bør ta kontroll over både Grønland og Svalbard. Gurulyovs uttalelser kommer etter at Donald Trump har signalisert at USA bør overta Grønland. Tidligere Nato-topp Arne Bård Dalhaug mener Trumps uttalelser legitimerer russisk retorikk og svekker troverdigheten til USA og Nato. Nupi-forsker Jakub M. Godzimirski påpeker at Trumps utspill skaper usikkerhet og kan sette Svalbard i spill. Selv om Svalbard er Nato-territorium, kan en svekkelse av alliansen redusere sikkerhetsgarantien. Svalbardtraktaten gir Russland rett til økonomisk aktivitet på øygruppen.
1 måned siden
Donald Trump har igjen åpnet for å bruke militærmakt for å annektere Grønland fra Danmark. Visepresident J.D. Vance besøkte nylig Grønland og kritiserte Danmarks styre over øya. Trump hevder at USA trenger Grønland av sikkerhetshensyn, og viser til økt russisk og kinesisk aktivitet i området. Russlands president Vladimir Putin tar USAs planer på alvor og varsler opprustning i Arktis. Trumps uttalelser har skapt sterke reaksjoner i Danmark, hvor statsminister Mette Fredriksen kritiserer USAs fremgangsmåte.
1 måned siden
Vladimir Putin hevder at USAs interesse for Grønland er reell og at Russland forbereder seg på å beskytte sine interesser i Arktis. Han påpeker økende geopolitisk rivalisering i regionen, men åpner samtidig for samarbeid med vestlige land. Uttalelsen kom under en konferanse om utviklingen i russisk Arktis.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende geopolitiske spenningen i Arktis, der både USA og Russland viser økt interesse for regionen. Donald Trump har antydet bruk av militær makt for å overta Grønland, noe som skaper bekymring for Natos stabilitet. Samtidig øker Russlands retorikk rundt Svalbard. Norge er strategisk viktig i dette bildet, med store ressurser og et stort territorium i nord. Artikkelen kritiserer norske politikere for manglende fokus på nordområdene og etterlyser en helhetlig sikkerhetspolitikk, samt tettere samarbeid med Sverige og Finland. Det understrekes at situasjonen ikke er noe å le av, og at Norge må ta sin rolle i nord på alvor.
3 måneder siden
Kreml følger nøye med på utviklingen rundt Donald Trumps utspill om å få kontroll over Grønland, og understreker at de ønsker fred og stabilitet i Arktis. Russland anser Arktis som en region av stor nasjonal strategisk interesse, spesielt med tanke på naturressurser og landets kjernefysiske avskrekkingsevne. Etter at Sverige og Finland ble med i NATO, har Russlands Nordflåte fått en viktigere rolle for å demonstrere militære evner. Den russiske ambassadøren til Danmark har uttalt at Russland kan bli tvunget til å svare dersom USA øker sin militære tilstedeværelse på Grønland.
3 måneder siden
Professor i statsvitenskap, Tore Wig, mener Donald Trumps uttalelser om Grønland skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor sine allierte. Wig påpeker at Trump kan se på Svalbard som en forhandlingsbrikke, muligens med Russland. Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at Svalbard er norsk og at alle traktatparter har like rettigheter der. Seniorforsker Andreas Østhagen tror det er urealistisk at Trump er interessert i Svalbard, og at et forsøk på overtakelse vil møte sterk internasjonal motstand. Han mener Trumps uttalelser om Grønland er hårreisende og undergraver den vestlige verdensorden.
3 måneder siden
Donald Trump har igjen uttrykt ønske om å kjøpe Grønland, og sådd tvil om Danmarks rettigheter til øya. Dette har ført til sterke reaksjoner i Danmark, som avviser ethvert salg. En forsvarsforsker mener Trumps uttalelser er «komplett uhørt» og kan svekke Nato, noe som vil tjene Russlands president Putin. Trump truer med handelskrig mot Danmark om han ikke får viljen sin. Eksperten tror Trump kan bruke utspillet som brekkstang for å oppnå innrømmelser fra Danmark, som økt amerikansk tilstedeværelse på Grønland. Det er usikkert om Trumps utspill vil forsterke motvilje mot dansk styre på Grønland.
4 måneder siden
Donald Trumps uttalelser om amerikansk eierskap av Grønland har skapt bekymring i Danmark. Eksperter tror ikke Trump vil forsøke det samme med Svalbard, men frykter at USA vil prioritere Kina fremfor Arktis. Russland anses ikke som en stor trussel mot Svalbard på grunn av logistiske utfordringer og lav gevinst. Kina viser økende interesse for Arktis, spesielt gjennom forskning, men anses ikke som en militær trussel mot Svalbard. Svalbard-traktaten fra 1920 sikrer norsk suverenitet, men forplikter Norge til å likebehandle alle traktatland. Det er en økende andel utlendinger på Svalbard, noe som understreker viktigheten av norsk tilstedeværelse.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver en situasjon der Trump og Putin forhandler om landområder, spesielt Ukraina, noe som skaper bekymring i Europa. Det påpekes at Trump tidligere har vist interesse for Grønland og antydet at Canada burde bli en del av USA. Norske politikeres stillhet rundt trusselbildet blir kritisert, og artikkelen etterlyser en plan for opprustning og et sterkere europeisk samarbeid. Erna Solberg har tatt initiativ til debatt, og oppfordrer andre partiledere til å engasjere seg.