Artikkelen omhandler debatten rundt Martin Bech Holtes bok «Landet som ble for rikt», hvor SSB-forskere Erling Holmøy og Olav Slettebø kritiserte hans bruk av tall. Holmøy og Slettebø hevdet at Bech Holte brukte «sjokkerende gale tall» for norsk BNP i en av bokens figurer.
Artikkelen argumenterer for at SSB-forskerne har presentert kritikken på en villedende måte, og at de har gitt inntrykk av at hele boken er basert på feil tall, selv om kritikken kun gjelder en enkelt figur.
Forfatteren konkluderer med at Bech Holte fortjener en unnskyldning for denne fremstillingen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Martin Bech Holtes bruk av økonomiske tall i sin bok, der han fremstiller perioden 1991-2013 som en gullalder for norsk økonomi. Holte baserer seg på tall fra Maddison-prosjektet, som viser en betydelig høyere vekst enn Statistisk sentralbyrå (SSB) sine tall for samme periode. Artikkelen påpeker at SSBs tall viser en lavere vekst i BNP per innbygger i denne perioden enn i tidligere etterkrigsperioder. Holtes bruk av et rullerende 30-års gjennomsnitt kamuflerer de ekstreme vekstratene i enkeltår, noe som gjør det vanskelig å vurdere den reelle økonomiske utviklingen. Kritikken konkluderer med at Holtes tallgrunnlag er for svakt til å underbygge hans påstander om norsk økonomi.
2 måneder siden
Martin Bech Holte, forfatteren av «Landet som ble for rikt», tilbakeviser kritikken om feilaktig bruk av tall fra SSB-forskere under et foredrag på Norges Handelshøyskole (NHH). Han argumenterer for at Norge har opplevd økonomisk stagnasjon siden 2013, og understreker behovet for en bredere samfunnsdebatt om norsk økonomi. Holte oppfordrer politikere til å ta modigere beslutninger og mener det er mulig å redusere offentlige utgifter uten å kutte i helse og utdanning. Han avviser at profitt er hans hovedmotivasjon for å skrive boken.
3 måneder siden
En debatt om boken «Landet som ble for rikt» avdekket en dyster utvikling for norsk økonomi. Forfatteren, Martin Bech Holte, påpekte at Norge ikke lenger er rikere enn USA og at landet lever på oljearven. Offentlige utgifter øker, mens andelen som tar teknisk utdanning og store selskaper faller. Økonomer som Kjell Roland og Erling Holmøy forsvarte pengebruken og tok ikke ansvar for situasjonen. Politikere som Erna Solberg, Tuva Moflag og Kari Elisabeth Kaski ble kritisert for ikke å ta ansvar for økt pengebruk. Debatten ble ansett som dårlig ledet og lite utfordrende, noe som resulterte i at viktig informasjon gikk tapt.
3 måneder siden
SSB-økonom Olav Slettebø reagerer på flere påstander i boken «Landet som ble for rikt», skrevet av Martin Bech Holte. Slettebø mener bokens fremstilling av norsk økonomi er mangelfull og vanskelig å tro på. Han avviser påstanden om at produktivitetsveksten har forsvunnet og at Norge kommer dårligere ut enn andre land. Slettebø kritiserer også bokens «landskamp-perspektiv» og mener det er positivt med innovasjon hos handelspartnere. Han er uenig i forslaget om store kutt i helseutgifter, da Norge har bedre resultater enn Danmark på flere områder. Selv om han er kritisk til flere av bokens argumenter, deler han bekymringen for utviklingen i norsk skole. Boken har også fått støtte fra andre økonomer, som deler bekymringen for Norges evne til å foreta nødvendige økonomiske reformer.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Martin Bech Holtes bok 'Landet som ble for rikt', som kritiseres for å svartmale norsk økonomi, men også roses for sine ambisjoner. Boken tar for seg Norges bruk av oljepenger og stiller spørsmål ved om landet har oppnådd det man ønsket med oljeformuen. Artikkelen fremhever at Oljefondets enorme vekst har ført til økt oljepengebruk, og at handlingsregelen, som skulle sikre sparing og omstilling, kanskje ikke har hatt den ønskede effekten. Norge er fortsatt oljeavhengig, og det er vanskelig å se nye store eksportnæringer. Boken kan leses som en kritikk av hvordan oljepengene har påvirket landet, og en appell til sosialdemokratiet.
3 måneder siden
Martin Bech Holte, forfatter av den mye omtalte boken 'Landet som ble for rikt', kritiserer i boken ekstravagant bruk av oljepenger og manglende visjoner hos norske politikere. I podkasten 'Stopp verden' møter han politisk redaktør Torbjørn Røe Isaksen for å diskutere norsk økonomi og oljerikdom, samt svare på kritikken som har kommet i etterkant av bokutgivelsen. Holte, som tidligere har vært McKinsey-sjef og Aker-direktør, har med boken sin skapt stor debatt rundt forvaltningen av Norges oljeinntekter.
3 måneder siden
Økonom Martin Bech Holte har skrevet boken «Landet som ble for rikt», der han hevder at oljepengene har en sløvende effekt på det norske samfunnet. Han argumenterer for at oljefondet i stor grad brukes til å øke offentlige utgifter, i stedet for å investere i infrastruktur og kunnskap. Holte mener også at produktiviteten i Norge har gått ned, og at økningen i unge uføre er et resultat av et feilslått belønningssystem. Økonom Harald Magnus Andreassen er kritisk til flere av Holtes konklusjoner, men roser boken for å ha skapt en viktig debatt. Presseveteran Harald Stanghelle mener bokens tema treffer en nerve i befolkningen og setter ord på en underliggende følelse av at noe er galt med hvordan Norge forvalter sin rikdom.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer Martin Bech Holtes bok 'Landet som ble for rikt' for å fremstille norsk økonomi som et 'mirakel' i perioden 1991-2013, drevet av markedsliberalisme. Det hevdes at boken utelater sentrale fakta, som et markant fall i produktivitetsveksten i 2006, spesielt i byggenæringen, som følge av økt arbeidsinnvandring og lavere investeringer i kompetanse. Artikkelen påpeker at produktivitetsveksten var høyere i den 'sosialdemokratiske gullalderen' (1949-1974) enn i perioden som beskrives som et 'mirakel' i boken. Forfatteren mener at boken selektivt velger fakta for å støtte en ideologisk forhåndskonklusjon om avregulering og konkurranse, og at den dermed ikke gir en objektiv analyse av norsk økonomi.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler boken «Landet som ble for rikt» av Martin Bech Holte, som kritiserer norsk økonomisk politikk. Holte hevder at Norge har hatt en negativ økonomisk utvikling siden 2013, med lav produktivitetsvekst, stagnerte lønninger og økt offentlig pengebruk. Han kritiserer politikernes bruk av oljepenger til å blidgjøre særinteresser og foreslår en ny handlingsregel for å begrense politikernes tilgang til oljefondet. Holte argumenterer for å fjerne skatt på inntekt og formue, finansiert av oljepengene, for å stimulere til arbeid og investeringer. Artikkelen understreker at 700.000 nordmenn i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet, og at velferdsstatens bærekraft er truet.
2 måneder siden
Forfatteren av boken «Landet som ble for rikt» avviser kritikken fra SSB-økonomene Erling Holmøy og Olav Slettebø, som hevder at bokens analyser er basert på Maddison-data. Forfatteren presiserer at analysene for perioden etter 1970 er basert på SSB- og OECD-tall, og at kritikken dermed er villedende. Han påpeker at SSB-økonomene ikke har tatt kontakt for å avklare datagrunnlaget, og inviterer til en konstruktiv diskusjon om norsk økonomi og hvordan vi best kan forvalte fremtidige muligheter. Boken har som mål å belyse hvordan tidligere generasjoner skapte muligheter og hvordan disse best kan forvaltes.