Barnelege Bente Kvenshagen advarer mot å bruke ull direkte mot huden på barn, da det kan føre til kløe og eksem. Hun forklarer at ull kan virke som «piggtråd» mot huden, forårsake små skader som fører til tørrhet og kløe. Spesielt barn med atopisk eksem er utsatt, men også andre barn kan reagere.
Hudlege Teresa Løvold Berents understreker at barn med atopisk eksem har en dårligere hudbarriere og er mer sensitive. Kvenshagen anbefaler bomull eller bambus som alternativer.
Ullprodusenter påpeker at moderne ull, som merinoull, er mykere, men at sensitive personer må finne ut hva de reagerer på. En familie har sluttet med ull på grunn av kløe, og understreker at man må prøve seg frem.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Det er en pågående diskusjon mellom ullprodusenten Devold og barnelege Bente Kvenshagen om bruk av ull på barn med atopisk eksem. Devold argumenterer for at fin merinoull kan være gunstig, mens Kvenshagen advarer mot all ull på sart hud. Studier viser at fin ull kan ha en positiv effekt, mens grovere ull kan forverre eksem. Kleseksperter fremhever ulls gode egenskaper, men Astma- og allergiforbundet understreker viktigheten av å lytte til barnas opplevelse av kløe. Det er viktig å skille mellom grov og fin ull, og foreldre bør være forsiktige med ull på barn med sart hud.
29 dager siden
En barnelege advarer mot babysvømming, og viser til at klor kan virke uttørkende på huden til babyer og dermed fremprovosere eksem. Svømmeinstruktører avviser dette, og mener at babysvømming er bra for utvikling og trygghet i vann. En idrettslege understreker viktigheten av god vannkvalitet i bassengene, og oppfordrer foreldre til å være oppmerksomme på symptomer hos barn med eksem eller astma. En hudlege anbefaler å bruke fet hudolje for å beskytte huden.
18 dager siden
Artikkelen understreker viktigheten av solkrem om våren, da huden er ekstra sårbar etter vinteren. Hudlege Reza Sohrab forklarer at huden er uforberedt på vårsolen. Kjemiker Alexander Sandtorv anbefaler solfaktor 30 eller høyere, og råder til å prøve billigere alternativer først. Valg av solkrem bør baseres på preferanser og hudtype; solfaktoren er viktigere enn prisen. For barn anbefales solkremer med fysiske filtre, og babyer under 12 måneder bør unngå direkte sollys. Artikkelen minner om å kombinere solkrem med andre solbeskyttelsestiltak og sjekke holdbarheten på gamle solkremer.
2 måneder siden
En ny trend der barn helt ned i åtteårsalderen bruker avanserte hudpleieprodukter med ingredienser som retinol og syrer bekymrer hudleger. De advarer om at dette kan skade huden og føre til allergier og tidlig aldring. Hudleger og kosmetisk sykepleier etterlyser strengere regulering av salg og markedsføring av slike produkter. Forhandlere som Hennes & Mauritz og Normal understreker at deres produkter er trygge, men anbefaler forsiktighet og rådføring med lege. Apotek1 påpeker at trenden er en del av et større selvoptimaliseringspress og oppfordrer foreldre til å engasjere seg i barnas hudpleierutiner og snakke med dem om kroppspress.
2 måneder siden
En økende trend der barn helt ned i åtteårsalderen viser interesse for retinol, et hudpleieprodukt mot aldringstegn, bekymrer hudleger og helsepersonell. Feil bruk av retinol kan føre til alvorlige hudproblemer som irritasjon, eksem, brannskader og pigmentflekker. Sosiale medier, særlig TikTok, fremmes som en årsak til den økte interessen, der feilinformasjon og markedsføring bidrar til at unge kjøper produktene. Helsesykepleiere og butikkansatte oppfordrer foreldre til å være bevisste på barnas hudpleieprodukter og veilede dem mot mildere alternativer som fuktighetskrem og solkrem.
1 måned siden
En barnehageansatt reagerer på at ansiktsmasker for barn selges i lekebutikker, og frykter at dette fører til tidlig fokus på utseende og eksponering for skadelige kjemikalier. En hudlege påpeker at ingredienser i maskene kan være allergifremkallende og potensielt kreftfremkallende. Forbrukerrådet uttrykker bekymring for markedsføring av slike produkter mot barn, og understreker at barn er mer sårbare for skadelige stoffer. En lekebutikk har valgt å fjerne maskene fra sortimentet som følge av disse bekymringene.
1 måned siden
Pollensesongen er i gang, og mange opplever kløe og rennende nese/øyne. Seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Anna Bistrup, understreker viktigheten av å skille mellom pollenallergi og andre luftveisinfeksjoner for å unngå feil behandling. Hun advarer mot overdreven bruk av vanlig nesespray og anbefaler allergimedisiner. Bistrup påpeker at pollenallergi er et samfunnsøkonomisk problem som fører til økt sykefravær og redusert læringsevne, og oppfordrer til å søke hjelp og tilrettelegging.
4 måneder siden
Jordmor Hanne Charlotte Schjelderup advarer mot å kysse babyer, da herpesvirus og andre smittsomme sykdommer kan føre til alvorlige infeksjoner som hjernehinnebetennelse. Babyer har et umodent immunforsvar og er spesielt sårbare de første to leveårene. Selv om tilfeller av dødsfall er svært sjeldne, anbefales det å unngå kyssing, spesielt hvis man har munnsår eller er syk. Kjendislege Kaveh Rashidi mener risikoen er minimal og oppfordrer til sunn fornuft, men støtter rådene om god hygiene og respekt for foreldrenes grenser. Influensere og fagfolk er enige om å finne en balanse mellom forsiktighet og naturlig eksponering for bakterier.
13 dager siden
Artikkelen tar for seg vanlige myter om soling og solkrem. Hudlege Miray Al-Mustafa understreker viktigheten av å unngå sterk sol, bruke fysiske barrierer som klær og hatt, og bruke solkrem som siste utvei. Fagrådgiver Anne Blakseth Nordby i Apotek 1 avkrefter også flere myter, som at solkrem gir kviser, reduserer vitamin D-produksjonen, er klissete, eller at sminke med solfaktor er tilstrekkelig. Det understrekes at tilstrekkelig mengde solkrem og hyppig påføring er viktig for å oppnå tilstrekkelig beskyttelse, og at soling generelt øker risikoen for hudkreft.
1 måned siden
Artikkelen belyser hudpleietrender som spres via sosiale medier, spesielt TikTok, og advarer mot potensielt skadelige råd. Hudleger er bekymret for økt interesse for avansert hudpleie blant barn og unge, og understreker at mange trender er basert på raske løsninger uten vitenskapelig grunnlag. Et eksempel er bruken av smeltet oksefett i ansiktet. Forskere påpeker at sosiale medier gjør det vanskelig å være kritisk til innholdet, og oppfordrer til å vurdere kilden og kommersielle interesser bak trendene. Hudleger anbefaler å fokusere på å forstå egen hudtype og være tålmodig med hudpleierutiner for å oppnå varige resultater.