Det er en pågående diskusjon mellom ullprodusenten Devold og barnelege Bente Kvenshagen om bruk av ull på barn med atopisk eksem. Devold argumenterer for at fin merinoull kan være gunstig, mens Kvenshagen advarer mot all ull på sart hud.
Studier viser at fin ull kan ha en positiv effekt, mens grovere ull kan forverre eksem. Kleseksperter fremhever ulls gode egenskaper, men Astma- og allergiforbundet understreker viktigheten av å lytte til barnas opplevelse av kløe.
Det er viktig å skille mellom grov og fin ull, og foreldre bør være forsiktige med ull på barn med sart hud.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Barnelege Bente Kvenshagen advarer mot å bruke ull direkte mot huden på barn, da det kan føre til kløe og eksem. Hun forklarer at ull kan virke som «piggtråd» mot huden, forårsake små skader som fører til tørrhet og kløe. Spesielt barn med atopisk eksem er utsatt, men også andre barn kan reagere. Hudlege Teresa Løvold Berents understreker at barn med atopisk eksem har en dårligere hudbarriere og er mer sensitive. Kvenshagen anbefaler bomull eller bambus som alternativer. Ullprodusenter påpeker at moderne ull, som merinoull, er mykere, men at sensitive personer må finne ut hva de reagerer på. En familie har sluttet med ull på grunn av kløe, og understreker at man må prøve seg frem.
29 dager siden
En barnelege advarer mot babysvømming, og viser til at klor kan virke uttørkende på huden til babyer og dermed fremprovosere eksem. Svømmeinstruktører avviser dette, og mener at babysvømming er bra for utvikling og trygghet i vann. En idrettslege understreker viktigheten av god vannkvalitet i bassengene, og oppfordrer foreldre til å være oppmerksomme på symptomer hos barn med eksem eller astma. En hudlege anbefaler å bruke fet hudolje for å beskytte huden.
6 dager siden
Debatten om økningen i ADHD-diagnoser har skapt bekymring blant fagfolk. Barnepsykiater Henriette Kirkaune Sandven mener ADHD overdiagnostiseres, og peker på at diagnosekriteriene er for vide og at mange barn får diagnosen selv om de bare er umodne. Professor Lars Lien og andre eksperter avviser påstanden og advarer mot at slik skepsis kan hindre nødvendig hjelp og behandling. De understreker at mange med ADHD har reelle funksjonsutfordringer som krever oppfølging, og at medisinering har dokumenterte positive effekter, blant annet ved å redusere risiko for rus, kriminalitet og depresjon. Antall henvisninger til barne- og ungdomspsykiatrien har økt betydelig siden pandemien, og bruken av ADHD-medisin øker. Samtidig har private utredningstilbud økt, noe som har skapt debatt om kvalitet og tilgang. Pasienter som Charlotte Fredstad Huuse forteller om viktigheten av å bli trodd og få riktig diagnose etter å ha opplevd avvisning i det offentlige helsevesenet.
2 måneder siden
En ny trend der barn helt ned i åtteårsalderen bruker avanserte hudpleieprodukter med ingredienser som retinol og syrer bekymrer hudleger. De advarer om at dette kan skade huden og føre til allergier og tidlig aldring. Hudleger og kosmetisk sykepleier etterlyser strengere regulering av salg og markedsføring av slike produkter. Forhandlere som Hennes & Mauritz og Normal understreker at deres produkter er trygge, men anbefaler forsiktighet og rådføring med lege. Apotek1 påpeker at trenden er en del av et større selvoptimaliseringspress og oppfordrer foreldre til å engasjere seg i barnas hudpleierutiner og snakke med dem om kroppspress.
15 dager siden
Debatten om solkrem og dens effekt mot hudkreft pågår i sosiale medier. Ulike eksperter og organisasjoner presenterer motstridende synspunkter.
18 dager siden
Artikkelen understreker viktigheten av solkrem om våren, da huden er ekstra sårbar etter vinteren. Hudlege Reza Sohrab forklarer at huden er uforberedt på vårsolen. Kjemiker Alexander Sandtorv anbefaler solfaktor 30 eller høyere, og råder til å prøve billigere alternativer først. Valg av solkrem bør baseres på preferanser og hudtype; solfaktoren er viktigere enn prisen. For barn anbefales solkremer med fysiske filtre, og babyer under 12 måneder bør unngå direkte sollys. Artikkelen minner om å kombinere solkrem med andre solbeskyttelsestiltak og sjekke holdbarheten på gamle solkremer.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer om man bør velge ekstra prepp ved kjøp av felleski. Skiforeningens ekspert mener at det er unødvendig, og at man fint kan vedlikeholde skiene selv med enkle sprayprodukter. Han anbefaler en rød og en blå spray for henholdsvis pluss- og minusgrader, samt fellerens. XXL påpeker at felleski ikke er vedlikeholdsfrie, og tilbyr prepp-tjenester for de som ikke ønsker å gjøre det selv. De anbefaler en grundigere behandling med varm glider for best resultat, men understreker at flytende glider også kan brukes. Begge er enige om at fellerens er viktig for å opprettholde god glid.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer valget mellom ekte og uekte juletrær, og fremhever ulike hensyn som allergi, miljø og tradisjon. Norsk Juletre argumenterer for ekte trær, som de mener er bedre for miljøet og norsk næringsliv, og en viktig del av juletradisjonen. De kritiserer plasttrær for å være miljøskadelige og uten helsefordeler. Norges astma- og allergiforbund (NAAF) påpeker at noen reagerer allergisk på ekte trær, men at det finnes tiltak for å redusere reaksjoner. Artikkelen avkrefter også at småkryp i juletrær utgjør en helserisiko. Kunstige trær presenteres som et godt alternativ for allergikere.
21 dager siden
Artikkelen omhandler debatten rundt planlagte uassisterte hjemmefødsler og rettighetene til barnet. Jurister og jordmødre fra Stine Sofies Stiftelse etterlyser en klargjøring av lovverket for å sikre barnets beste i slike situasjoner. De stiller spørsmål ved om barnets rett til helsehjelp blir tilstrekkelig ivaretatt når foreldre velger å føde uten medisinsk assistanse. Helseministeren minner om risikoen ved slike valg, mens andre aktører som Barneombudet og Venstre-politikere uttrykker bekymring for barnets sikkerhet og rettigheter. En jusprofessor påpeker at dagens lover ikke omhandler uassisterte fødsler, og etterlyser mer kunnskap og diskusjon rundt temaet.
4 måneder siden
En profesjonell julenisse deler sine beste tips for å være en overbevisende nisse. Han anbefaler å droppe maske til fordel for sminke og skjegg, for å unngå å skremme barna. Videre er det viktig å ta seg god tid, snakke rolig, og komme ned på barnas nivå. Nissekostymet kan være en gammel ullgenser, og skjegget kan farges grått med sprittusj. For å være overbevisende, oppfordres det til å bruke dialekt, gjerne en man ikke har til vanlig. Når nissen skal gå, bør han snike seg ut uten å lage oppstyr, og duggete briller kan brukes for å skjule identiteten.