Senterpartiets åtte statsråder forlater regjeringen, men kun forsvarsminister Bjørn Arild Gram har krav på etterlønn. Fem av statsrådene går tilbake til Stortinget, mens to returnerer til sine tidligere jobber i staten.
Gram er den eneste som ikke har en jobb å gå tilbake til, og vil motta etterlønn i tre måneder. Etterlønnsordningen for regjeringsmedlemmer er strengere enn for stortingsrepresentanter, og det forventes at de raskt finner ny jobb.
Tidligere har politikere mottatt betydelige summer i etterlønn, noe som har skapt debatt om særordninger for folkevalgte.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Senterpartiet forlater regjeringen etter å ha krevd en ny strømpolitikk, noe som betyr at åtte statsråder må erstattes. Statsminister Jonas Gahr Støre møtte Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum tidligere i dag. Flere av de avtroppende statsrådene er usikre på sin politiske fremtid, da de enten ikke sitter på Stortinget i dag eller er usikre på om de får plass ved neste valg. Blant de som må gå er finansminister Trygve Slagsvold Vedum og justisminister Emilie Enger Mehl. Senterpartiet har kalt inn til gruppemøte og varsler pressekonferanse.
1 måned siden
Etter Senterpartiets uttreden av regjeringen mottok 18 politikere etterlønn. Blant disse var tidligere forsvarsminister Bjørn Arild Gram, som fikk avkortet sin etterlønn grunnet inntekt fra gårdsdrift. Regler tilsier at fratrådte regjeringsmedlemmer har rett på inntil tre måneders etterlønn, uavhengig av årsaken til fratredelsen. I midten av mars var 11 av de 18 fortsatt arbeidsledige og levde på etterlønn. Noen informerte om andre inntekter, som ble trukket fra utbetalingen.
2 måneder siden
Etter at Senterpartiet forlater regjeringen, må statsminister Jonas Gahr Støre fylle åtte ministerposter med representanter fra Arbeiderpartiet. Flere kandidater er nevnt for de ulike postene. Jan Christian Vestre og Tuva Moflag er aktuelle for finansministerposten, mens Kari Nessa Nordtun og Hadia Tajik kan bli justisminister. Stian Jenssen, Nils-Ole Foshaug og Sissel Kruse Larsen er mulige kandidater til forsvarsministerposten. Lene Vågslid, Nils Sandtrøen, Kamzy Gunaratnam, Tore O. Sandvik og Åsmund Aukrust er også blant de som nevnes til andre ministerposter. Det er også usikkert hva som skjer med Tonje Brenna og Trond Giske i den nye regjeringen.
2 måneder siden
Etter at Senterpartiet forlater regjeringen på grunn av uenighet om EUs energipakke, må åtte statsråder erstattes. Arbeiderpartiet har hatt et ekstraordinært møte og planlegger å utnevne nye statsråder tirsdag. Flere kandidater fra Arbeiderpartiet er nevnt, deriblant Lene Vågslid, Nils Kristen Sandtrøen og Tore O. Sandvik. Det spekuleres i om det vil bli omrokkeringer blant de sittende statsrådene fra Arbeiderpartiet. Politisk kommentator Aslak Eriksrud påpeker at statsminister Jonas Gahr Støre trolig vil velge trygge kandidater med erfaring. Geografisk spredning og representasjon fra ulike fylker vil også være viktig i utvelgelsen.
2 måneder siden
Etter Senterpartiets uttreden av regjeringen, er statsminister Jonas Gahr Støre i gang med å finne nye statsråder. Stabssjef Halvard Ingebrigtsen leder bakgrunnssjekken av kandidatene, der de blir spurt om forhold som kan skade regjeringen eller diskvalifisere dem. Trakassering er et sentralt tema i samtalene etter metoo. Tidligere statsråd Bård Hoksrud råder kandidatene til å være ærlige om sin fortid, da det er bedre å være åpen om feil enn å skjule dem. Åtte statsråder fra Senterpartiet skal erstattes, og de nye statsrådene må være klare til å jobbe fra dag én.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) presenterer sin nye regjering tirsdag etter at Senterpartiet trekker seg ut av regjeringen. Årsaken er uenighet om energipolitikken, som fører til at åtte statsråder må byttes ut. Støre har uttalt at han ønsker erfarne folk med pågangsmot i sin nye regjering. Det er ventet et ekstraordinært statsråd på Slottet tirsdag formiddag, der de åtte statsrådene fra Senterpartiet formelt trer til side. I tillegg til nye statsråder, skal det også plukkes nye statssekretærer og politiske rådgivere.
2 måneder siden
Etter at Senterpartiet gikk ut av regjeringen, starter statsminister Jonas Gahr Støre jakten på nye statsråder. Åtte poster skal fylles, inkludert finansministerposten. Valgforsker Svein Tore Marthinsen spekulerer i et mulig comeback for Jens Stoltenberg, noe som ville skapt stor oppmerksomhet. Marthinsen tror likevel Støre vil velge en lojal person fra Arbeiderpartiet, og nevner nestlederne Tonje Brenna og Jan Christian Vestre som aktuelle kandidater. Valgforsker Jonas Stein mener Støre trenger erfarne politikere som kan levere raskt. Det spekuleres også i om tidligere statsråder som Hadia Tajik og Trond Giske kan gjøre comeback, men dette anses som lite sannsynlig.
2 måneder siden
Senterpartiet forlater regjeringen etter en ukeslang konflikt med Arbeiderpartiet om EUs energipakke. Landbruks- og matminister Geir Pollestad bekrefter dette på et pressetreff i Stavanger. Senterpartiet har vært tydelige på at de ikke kan sitte i en regjering som innlemmer energipakken i norsk lov, mens Arbeiderpartiet mener det er nødvendig for å unngå etterslep. EU har også uttrykt utålmodighet og forventer at direktivene innføres. Senterpartiets åtte statsråder må nå erstattes, noe som kan føre til endringer i regjeringens sammensetning. Bakgrunnen for konflikten er den såkalte 'Ren energi-pakken' fra EU, som ble vedtatt i 2019.
2 måneder siden
Jonas Gahr Støre har presentert åtte nye statsråder etter at Senterpartiet trakk seg fra regjeringssamarbeidet på grunn av uenighet om EUs fjerde energipakke. Jens Stoltenberg gjør comeback i politikken og er utnevnt til ny finansminister. Flere andre nye navn inntar også regjeringskontorene. Bjørnar Skjæran overtar som parlamentarisk leder etter Rigmor Aasrud, og Norge får sin første rene Arbeiderparti-regjering på mange år.
2 måneder siden
Senterpartiet forlater regjeringen på grunn av uenighet med Arbeiderpartiet om EUs fjerde energimarkedspakke, også kjent som ren energi-pakken. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre EU-direktiver som omhandler fornybar energi, energieffektivisering og bygningsenergi. Senterpartiet frykter at dette vil gi EU for mye kontroll over norsk energipolitikk og skape usikkerhet om strømprisen. Senterpartiet er mot norsk EU-medlemskap og ønsker å erstatte EØS-avtalen. Konflikten førte til at Senterpartiet trakk seg ut av regjeringen, og Jonas Gahr Støre må nå erstatte åtte statsråder.