Etter Senterpartiets uttreden av regjeringen mottok 18 politikere etterlønn. Blant disse var tidligere forsvarsminister Bjørn Arild Gram, som fikk avkortet sin etterlønn grunnet inntekt fra gårdsdrift.
Regler tilsier at fratrådte regjeringsmedlemmer har rett på inntil tre måneders etterlønn, uavhengig av årsaken til fratredelsen. I midten av mars var 11 av de 18 fortsatt arbeidsledige og levde på etterlønn.
Noen informerte om andre inntekter, som ble trukket fra utbetalingen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Senterpartiets åtte statsråder forlater regjeringen, men kun forsvarsminister Bjørn Arild Gram har krav på etterlønn. Fem av statsrådene går tilbake til Stortinget, mens to returnerer til sine tidligere jobber i staten. Gram er den eneste som ikke har en jobb å gå tilbake til, og vil motta etterlønn i tre måneder. Etterlønnsordningen for regjeringsmedlemmer er strengere enn for stortingsrepresentanter, og det forventes at de raskt finner ny jobb. Tidligere har politikere mottatt betydelige summer i etterlønn, noe som har skapt debatt om særordninger for folkevalgte.
2 måneder siden
Senterpartiet har besluttet å trekke seg fra regjeringen på grunn av uenighet med Arbeiderpartiet om strømpolitikken. Partileder Trygve Slagsvold Vedum bekreftet dette etter et møte med stortingsgruppen. Senterpartiet mener Norge er for tett knyttet til EUs energimarked og vil jobbe for en ny strømpolitikk i Stortinget. Marit Arnstad (Sp) uttalte at de mener det er naturlig at Jonas Gahr Støre fortsetter som statsminister. Per Olaf Lundteigen (Sp) mener Arbeiderpartiet valgte EUs strømpolitikk fremfor Senterpartiet. Arbeiderpartiet vil trolig fortsette som mindretallsregjering etter Sps uttreden, og det må holdes et statsrådsmøte for å erstatte Sps statsråder.
2 måneder siden
Etter at Senterpartiet forlater regjeringen, må statsminister Jonas Gahr Støre fylle åtte ministerposter med representanter fra Arbeiderpartiet. Flere kandidater er nevnt for de ulike postene. Jan Christian Vestre og Tuva Moflag er aktuelle for finansministerposten, mens Kari Nessa Nordtun og Hadia Tajik kan bli justisminister. Stian Jenssen, Nils-Ole Foshaug og Sissel Kruse Larsen er mulige kandidater til forsvarsministerposten. Lene Vågslid, Nils Sandtrøen, Kamzy Gunaratnam, Tore O. Sandvik og Åsmund Aukrust er også blant de som nevnes til andre ministerposter. Det er også usikkert hva som skjer med Tonje Brenna og Trond Giske i den nye regjeringen.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre varsler endringer i regjeringen etter at Senterpartiet trekker seg. Et ekstraordinært statsrådsmøte vil avholdes for å formalisere endringene. Lene Vågslid, Sigrun Gjerløw Aasland og Nils Kristian Sandtrøen er rapportert å tre inn i nye ministerroller. Senterpartiet forlater regjeringen på grunn av manglende gjennomslag for sine krav om å utsette behandlingen av omstridte EU-direktiver på strømfeltet. Flere departementer vil stå uten ministere inntil videre.
2 måneder siden
Flere nye statsråder er klare for en ren Ap-regjering etter at Senterpartiet trakk seg. Nils Kristen Sandtrøen blir ny landbruks- og matminister, Lene Vågslid blir barne- og familieminister, og Sigrun Aasland blir forsknings- og høyere utdanningsminister. De nye statsrådene presenteres trolig etter et ekstraordinært statsråd tirsdag. Senterpartiets uttrekning skyldes en konflikt rundt innføringen av tre EU-direktiver.
2 måneder siden
Senterpartiet har valgt å forlate regjeringen på grunn av uenighet med Arbeiderpartiet om EUs energipolitikk, spesielt innføringen av flere direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke. Arbeiderpartiet har bestemt seg for å ikke innføre de fem omstridte direktivene, men vil behandle de tre som Senterpartiet tidligere har nektet å godkjenne. Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at samarbeidet med Senterpartiet har vært godt, og at de skilles som politiske venner. Senterpartiet vil nå jobbe for å få flertall for en ny strømpolitikk i Stortinget. Arbeiderpartiet vil fortsette som mindretallsregjering frem til valget.
2 måneder siden
Senterpartiet forlater regjeringen etter å ha krevd en ny strømpolitikk, noe som betyr at åtte statsråder må erstattes. Statsminister Jonas Gahr Støre møtte Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum tidligere i dag. Flere av de avtroppende statsrådene er usikre på sin politiske fremtid, da de enten ikke sitter på Stortinget i dag eller er usikre på om de får plass ved neste valg. Blant de som må gå er finansminister Trygve Slagsvold Vedum og justisminister Emilie Enger Mehl. Senterpartiet har kalt inn til gruppemøte og varsler pressekonferanse.
1 måned siden
Tidligere finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kritiserer statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg (Ap) for å ha hevet lønnstaket for toppembetsmenn i staten. Vedum hevder han stoppet en slik økning i januar, men at Arbeiderpartiet endret dette kort tid etter at Senterpartiet forlot regjeringen. Vedum mener dette fører til en «lønnsbonanza» for toppene i staten. Regjeringen forsvarer beslutningen med at det er nødvendig for å beholde dyktige ledere og justere lønningene i tråd med frontfaget. Vedum varsler også forslag om lønnstak på Stortinget.
2 måneder siden
Senterpartiet forlater regjeringen etter en ukeslang konflikt med Arbeiderpartiet om EUs energipakke. Landbruks- og matminister Geir Pollestad bekrefter dette på et pressetreff i Stavanger. Senterpartiet har vært tydelige på at de ikke kan sitte i en regjering som innlemmer energipakken i norsk lov, mens Arbeiderpartiet mener det er nødvendig for å unngå etterslep. EU har også uttrykt utålmodighet og forventer at direktivene innføres. Senterpartiets åtte statsråder må nå erstattes, noe som kan føre til endringer i regjeringens sammensetning. Bakgrunnen for konflikten er den såkalte 'Ren energi-pakken' fra EU, som ble vedtatt i 2019.
3 måneder siden
Flere toppledere i norske kommuner har mottatt betydelige etterlønnsavtaler etter å ha fratrådt sine stillinger, ofte uten offentlig innsyn. En avtale i Bærum kommune, verdt 1,2 millioner kroner, ble inngått med en tidligere kommunaldirektør og stemplet som «unntatt offentlighet». Dette har ført til kritikk fra tillitsvalgte som mener slike avtaler må være åpne. Kommunen forsvarer avtalen som en rasjonell løsning, men bekrefter at den er underlagt offentlighetsloven. Lignende avtaler er også inngått i andre kommuner, som Røros og Fredrikstad, noe som reiser spørsmål om åpenhet og bruk av offentlige midler i kommunal sektor.