Etter at Assad-regimet falt, har opprørere i Syria avdekket omfattende narkotikaproduksjon, spesielt av det amfetaminlignende stoffet captagon. Store mengder captagon er funnet på tidligere regimetro militærbaser og distribusjonssentre.
Produksjonen skal ha vært en betydelig inntektskilde for Assad-regimet, som har brukt narkotikahandelen til å finansiere sin virksomhet under vestlige sanksjoner. Ifølge FN var Syria og Libanon de største avsenderne av captagon i 2021.
Opprørerne, ledet av Hayat Tahrir al-Sham, lover å stoppe narkotikaproduksjonen og har begynt å ødelegge beslaglagt captagon. Normaliseringen av forholdet til Assad skulle begrense narkotikaeksporten, men lyktes ikke.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Syriske sikkerhetsstyrker har ødelagt store mengder narkotika, inkludert 100 millioner captagon-piller, 10-15 tonn hasj og råvarer til captagon. Ifølge de nye makthaverne blomstret produksjonen og handelen med captagon under Bashar al-Assads regime. En undersøkelse fra 2022 viste at Syria hadde blitt en narkostat, der captagon-industrien alene var verdt rundt 10 milliarder dollar. Denne industrien finansierte både Assad-regimet og hans motstandere.
4 måneder siden
VG har fått eksklusiv tilgang til et tidligere hemmelig narkotikaproduksjonsanlegg i Syria, drevet av Assad-regimet. Anlegget produserte captagon, en type amfetamin, som ble smuglet ut av landet, ofte gjemt i granatepler. Tidligere eier av lageret forteller at venner av Maher al-Assad, broren til den avsatte presidenten, tok over lageret og startet produksjonen. Captagon ble Syrias største eksportvare under borgerkrigen, og gjorde landet til en narkostat. Opprørssoldater tok kontroll over lageret etter regimets fall og bekreftet ryktene om regimets narkotikaproduksjon. Det er anslått at regimet tjente milliarder på salg av captagon.
4 måneder siden
Etter et overraskende raskt fall har jakten på Assad-familiens milliardformue startet. Regimet, som har styrt i over 50 år, kollapset etter et ti dagers opprør, og Bashar al-Assad flyktet til Russland. Formuen, estimert til mellom én og 12 milliarder dollar, er akkumulert gjennom monopoler, narkotikahandel, og annen økonomisk kriminalitet. Spesielt har produksjon og salg av amfetaminpillen Captagon bidratt stort. Store pengesummer ble sendt til Russland før regimets fall, og eksperter forventer at det vil bli vanskelig å spore og fryse familiens verdier, da de er gjemt i skatteparadiser og andre trygge havner.
4 måneder siden
Assad-regimets fall etter over 50 år ved makten har ført til store endringer i Midtøstens maktbalanse. Opprørere tok kontroll over Damaskus 8. desember, og Assad flyktet til Russland, som nå mister mye av sin innflytelse i regionen. Iran, som brukte Syria som en strategisk forsyningsrute, står også svekket. Samtidig har Israel styrket sin posisjon gjennom militære angrep og strategiske grep, mens Tyrkia har fått økt innflytelse ved å støtte opprørsgrupper. Kurderne og USA står overfor usikkerhet om fremtiden, mens eksperter peker på at regionale og globale aktører må tilpasse seg den nye situasjonen.
4 måneder siden
Opprørssoldater i Syria har tatt kontroll over en militærbase etter at Assad-regimet falt. Samtidig har Israel utført omfattende bombeangrep over hele Syria, med over 350 mål truffet. Israels forsvarsstyrker hevder at målet med angrepene er å hindre at våpen faller i hendene på ekstremister. Syrere uttrykker sinne over Israels bombing, men feirer også regimets fall. På den overtatte militærbasen fant opprørerne et lager av Hizbollah-raketter, noe som viser kompleksiteten i konflikten. Israel har også rykket inn med bakkestyrker for å etablere en buffersone.
4 måneder siden
Opprørsalliansen som styrtet Assad-regimet i Syria skal oppløses og innlemmes i landets militære. Lederen for islamistgruppa Hayat Tahrir al-Sham (HTS), Ahmed al-Sharaa, bekrefter at fraksjonene vil oppløses og krigerne skal trenes opp for å bli en del av forsvarsdepartementets styrker. HTS ledet alliansen av opprørsgrupper som tok makten i Syria gjennom en lynoffensiv og styrtet regimet til president Bashar al-Assad, som hadde sittet ved makten i over 50 år.
4 måneder siden
Syriske opprørere, ledet av Ahmed al-Sharaa og gruppen Hayat Tahir al-Sham (HTS), har tatt kontroll over Damaskus og avsatt president Bashar al-Assad etter 24 år ved makten. Opprørerne utlover dusør for informasjon om militær- og etterretningsoffiserer som har vært involvert i tortur og krigsforbrytelser. FN advarer om at Syria står ved et veiskille, med behov for å beskytte sivile, nedtrappe konflikter og sikre en inkluderende maktoverføring. Samtidig er det funnet 40 torturofre på et sykehus nær Damaskus, noe som understreker alvoret i situasjonen. Byen preges av ro, men usikkerhet råder.
4 måneder siden
Syriske opprørere har styrtet Bashar al-Assads regime etter 13 år med borgerkrig, noe som har skapt både håp og usikkerhet om landets fremtid. Islamistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som ledet offensiven, har tatt en sentral rolle, men mange frykter deres tidligere tilknytning til Al Qaida. FN og internasjonale aktører ser en mulighet for en inkluderende politisk prosess, men understreker behovet for ansvarliggjøring av overgrep under Assad-regimet. Eksperter peker på risiko for maktvakuum og ustabilitet, mens minoriteter frykter hevnaksjoner. Samtidig har overgangen hittil vært relativt fredelig, med fokus på forhandlinger fremfor vold.
4 måneder siden
Syrias president Bashar al-Assad har flyktet til Moskva etter regimets fall, noe som markerer en betydelig endring i Midtøsten. Opprørsalliansen Hayat Tahrir al-Sham og statsminister Mohammed al-Jalali jobber for en fredelig maktovertakelse. Iran, som har støttet Assad-regimet, står nå overfor en svekket posisjon i regionen, med tap av allierte som Hizbollah og økt press fra Israel. Eksperter mener dette kan føre til at Iran fokuserer mer på interne utfordringer og muligens søker forhandlinger med Vesten. Israelske styrker har også økt sin aktivitet i Syria, noe som skaper ytterligere usikkerhet om regionens fremtid.
4 måneder siden
Artikkelen beskriver hvordan maktbalansen i Midtøsten er i endring etter Bashar al-Assads fall i Syria. Iran, som har støttet Assad og militser som Hizbollah og Hamas, står nå svekket. Hizbollah har mistet ledere og militære ressurser, mens Irans våpenforsyninger til Libanon kan bli hindret. Israel ser dette som en strategisk fordel, men frykter også ustabilitet i Syria. Samtidig kan Tyrkia, under Recep Tayyip Erdoğan, få økt innflytelse i regionen, mens Russland, som støttet Assad, er svekket på grunn av krigen i Ukraina. Irans regime står overfor interne og eksterne utfordringer, inkludert frykt for opprør og press på atomprogrammet.