VG har fått eksklusiv tilgang til et tidligere hemmelig narkotikaproduksjonsanlegg i Syria, drevet av Assad-regimet. Anlegget produserte captagon, en type amfetamin, som ble smuglet ut av landet, ofte gjemt i granatepler.
Tidligere eier av lageret forteller at venner av Maher al-Assad, broren til den avsatte presidenten, tok over lageret og startet produksjonen. Captagon ble Syrias største eksportvare under borgerkrigen, og gjorde landet til en narkostat.
Opprørssoldater tok kontroll over lageret etter regimets fall og bekreftet ryktene om regimets narkotikaproduksjon. Det er anslått at regimet tjente milliarder på salg av captagon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Etter at Assad-regimet falt, har opprørere i Syria avdekket omfattende narkotikaproduksjon, spesielt av det amfetaminlignende stoffet captagon. Store mengder captagon er funnet på tidligere regimetro militærbaser og distribusjonssentre. Produksjonen skal ha vært en betydelig inntektskilde for Assad-regimet, som har brukt narkotikahandelen til å finansiere sin virksomhet under vestlige sanksjoner. Ifølge FN var Syria og Libanon de største avsenderne av captagon i 2021. Opprørerne, ledet av Hayat Tahrir al-Sham, lover å stoppe narkotikaproduksjonen og har begynt å ødelegge beslaglagt captagon. Normaliseringen av forholdet til Assad skulle begrense narkotikaeksporten, men lyktes ikke.
3 måneder siden
Syriske sikkerhetsstyrker har ødelagt store mengder narkotika, inkludert 100 millioner captagon-piller, 10-15 tonn hasj og råvarer til captagon. Ifølge de nye makthaverne blomstret produksjonen og handelen med captagon under Bashar al-Assads regime. En undersøkelse fra 2022 viste at Syria hadde blitt en narkostat, der captagon-industrien alene var verdt rundt 10 milliarder dollar. Denne industrien finansierte både Assad-regimet og hans motstandere.
4 måneder siden
Etter et overraskende raskt fall har jakten på Assad-familiens milliardformue startet. Regimet, som har styrt i over 50 år, kollapset etter et ti dagers opprør, og Bashar al-Assad flyktet til Russland. Formuen, estimert til mellom én og 12 milliarder dollar, er akkumulert gjennom monopoler, narkotikahandel, og annen økonomisk kriminalitet. Spesielt har produksjon og salg av amfetaminpillen Captagon bidratt stort. Store pengesummer ble sendt til Russland før regimets fall, og eksperter forventer at det vil bli vanskelig å spore og fryse familiens verdier, da de er gjemt i skatteparadiser og andre trygge havner.
4 måneder siden
NRK har besøkt det beryktede Sednaya-fengselet i Syria, også kjent som «Slaktarhuset», der tidligere innsatte forteller om brutal vold og tortur. Fengselet ble drevet av Assad-regimet frem til opprørsgrupper veltet diktatoren. Det antas at over 30 000 fanger har blitt drept der siden starten av borgerkrigen. Etter regimets fall har mange familier søkt etter sine savnede slektninger i fengselet, men funnet tomme celler. Søk etter fanger i skjulte rom har vært uten resultat. Mange familier venter fortsatt på svar om hva som har skjedd med deres kjære.
4 måneder siden
Etter at Bashar al-Assads regime ble styrtet i en lynoffensiv fra syriske opprørere, har detaljer om diktatorfamiliens overdådige livsstil kommet frem. Opprørere fant luksusbiler, kunst og boblebad i presidentens palass. Assad og hans familie har nå fått asyl i Russland, etter at Russland overraskende ikke kom regimet til unnsetning. Eksperter mener Assad-familien vil leve et tilbaketrukket liv i Russland, og at diktatoren trolig vil holde en lav profil for resten av livet. Hans skjebne sammenlignes med den til Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj.
4 måneder siden
Etter at Bashar al-Assads regime ble styrtet i Syria, flyktet han og familien til Russland. En statsviter mener Assad vil leve i konstant frykt for attentat, til tross for russisk beskyttelse. Nye detaljer om Assad-familiens overdådige livsstil har kommet frem etter at opprørere stormet deres residens. Eksperter tror Assad vil leve et tilbaketrukket liv i Russland, men med tilgang til helsehjelp og noe av sin skjulte formue. Han antas å ikke gjøre et politisk comeback.
4 måneder siden
En artikkel fra VG avslører private bilder av Bashar al-Assads luksusliv i kontrast til det undertrykkende regimet han styrte. Bildene viser ferier, fester og svømmebasseng, mens vanlige syrere levde i fattigdom og frykt. Assads bolig i Damaskus var fylt med luksusgoder, en underjordisk bunker og en garasje med luksusbiler. Opprørere inntok boligen etter at Assad flyktet til Russland, og de fant dokumenter, møbler og personlige eiendeler. Vanlige syrere uttrykker hat mot Assad og krever at han stilles til ansvar for sine handlinger.
3 måneder siden
En russisk Telegram-konto hevder at Syrias tidligere president Bashar al-Assad ble forgiftet i Moskva. Assad skal ha blitt syk med pusteproblemer og hoste to dager før nyttårsaften, og tester skal ha vist spor av en giftig substans. Det spekuleres i om det var et attentatforsøk. Russiske myndigheter skal ha iverksatt en undersøkelse, men det er fortsatt ukjent hvordan Assad ble eksponert for giften. Assad flyktet til Moskva etter at regimet hans ble styrtet i en lynoffensiv fra syriske opprørergrupper i desember i fjor. Han og familien fikk asyl i Russland.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Bashar al-Assads flukt fra Damaskus og avslører at han flere år i forveien hadde forberedt seg på en mulig flukt til Moskva. Mellom 2018 og 2019 ble det fløyet to tonn kontanter, tilsvarende nesten 2,8 milliarder kroner, til Moskva i 21 separate flyvninger. Pengene ble deponert i russiske banker. I samme periode skal Assads familie ha investert i luksuseiendommer i Moskva. Utflyttingen av kontanter skjedde samtidig som Syria opplevde stor mangel på kontanter på grunn av internasjonale sanksjoner.
4 måneder siden
Gravstedet til Hafez al-Assad, tidligere president i Syria og far til nylig avsatte Bashar al-Assad, ble satt i brann av opprørere i småbyen Qardaha i Latakia-regionen. Videoopptak fra AFP viser uniformerte opprørere og unge menn som ser på at mausoleet brenner. Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) bekrefter at opprørerne sto bak brannen. Dette skjer i kjølvannet av en lynoffensiv ledet av islamistiske HTS og andre opprørsgrupper, som resulterte i Bashar al-Assads fall i helgen. Mausoleet har fått betydelige skader etter brannen.