Under et ekstraordinært EU-toppmøte oppfordret Litauens president Gitanas Nauseda til handling og konkrete resultater vedrørende militær støtte og EU-medlemskap for Ukraina. Han understreket at Ukraina betaler en høy pris i tid og menneskeliv.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen påpekte at full enighet blant alle medlemsland ikke er nødvendig for å handle. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltok på møtet for å takke EU for støtten.
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen presenterte en plan for å styrke Europas forsvar med investeringer på minst 800 milliarder euro.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Ukrainas president Zelenskyj deltar på et ekstraordinært EU-toppmøte i Brussel neste uke. Hovedtemaet er økt våpenstøtte til Ukraina, der et konkret forslag om en større våpenpakke med blant annet 1,5 millioner artillerigranater, luftvern, droner og langtrekkende missiler skal diskuteres. I tillegg skal EU-lederne vurdere hvordan EUs forsvarsevne kan styrkes fremover, og EU-kommisjonens president har varslet en plan om forsvarsinvesteringer.
1 måned siden
EU-landene er enige om opprustningsplanen «ReArm Europe» under et krisemøte i Brussel, etter at USA stoppet støtten til Ukraina. Planen innebærer 150 milliarder euro i lån, garantert av EUs budsjett, og EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, anslår at den kan generere opptil 800 milliarder euro i økte forsvarsinvesteringer. Von der Leyen ønsker også å investere i Ukrainas forsvarsindustri, og beskriver møtet som et vendepunkt for både Europa og Ukraina. Før møtet hadde Ungarn og Slovakia signalisert motstand mot å øke støtten.
2 måneder siden
Ei rekke europeiske statsleiarar er samla i Paris for å drøfte situasjonen i Ukraina. Frankrikes president Emmanuel Macron er vertskap for møtet og har snakka med USAs president Donald Trump i forkant. Statsleiarar frå fleire europeiske land deltek, og Danmarks statsminister Mette Frederiksen representerer dei nordiske og baltiske landa. Blant tema som skal drøftast er om ein skal sende soldatar til Ukraina for å trygge freden ved ei eventuell våpenkvile. EU-kommisjonens leiar Ursula von der Leyen understrekar behovet for å auke løyvingane til forsvaret.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre deltok på et toppmøte i London der europeiske ledere diskuterte økt støtte til Ukraina og en potensiell fredsplan. Storbritannia og Frankrike vil lede an i koordineringen av et europeisk bidrag til fredsplanen. Keir Starmer understreket behovet for en sterk avtale som sikrer Ukrainas posisjon. Mark Rutte oppfordret Europa til å trappe opp sin innsats og øke forsvarsutgiftene, mens Ursula von der Leyen varslet en plan for å ruste opp Europa. Støre understreket viktigheten av samarbeidet mellom USA og Europa.
4 måneder siden
Ukrainas president Zelenskyj møtte europeiske toppledere i Brussel for å diskutere sikkerhetsgarantier og økt støtte til Ukraina. Møtet fant sted i en tid der både EU og Nato jobber med å trappe opp støtten før Donald Trump overtar som president i USA. Zelenskyj understreket behovet for mer luftvern og ba om 12-15 nye systemer. Samtalene omfattet også Ukrainas økonomi etter en potensiell fredsavtale, og muligheten for en fredsbevarende styrke. Ledere fra flere europeiske land deltok på middag etter møtet. Ukraina er hovedtema på EUs toppmøte denne uken, mens russiske styrker fortsetter å rykke frem.
2 måneder siden
Etter et toppmøte i Paris om Ukraina, uttalte Danmarks statsminister Mette Frederiksen, som representerte Norge, at militær opprustning er nødvendig. Hun ser Russland som en trussel mot Europas sikkerhet. Polens statsminister Donald Tusk understreket at Ukraina må involveres i beslutninger og at NATO må stå samlet. Selv om møtet ikke resulterte i bindende avtaler, var Tusk positiv til felles synspunkter.
1 måned siden
EUs 27 medlemsland har godkjent en fempunktsplan for å styrke unionens forsvar. Planen, presentert av EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, vil mobilisere minst 800 milliarder euro. Et av hovedpunktene er at EU-landene skal øke sine forsvarsbudsjetter med 1,5 prosent av BNP, med unntak fra EUs vanlige gjeld- og underskuddsregler. Kommisjonen stiller også en finansieringsordning på 150 milliarder euro til rådighet, og Den europeiske investeringsbanken får større mulighet til å låne ut penger til forsvarsformål. EU-toppmøtet fortsetter med diskusjoner om støtte til Ukraina, hvor Ungarn nekter å støtte en felles erklæring.
1 måned siden
Europeiske toppledere, inkludert Storbritannias statsminister Keir Starmer, Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj og Norges statsminister Jonas Gahr Støre, samles i London for et toppmøte om Ukraina. Målet er å diskutere hvordan Europa kan hjelpe Ukraina og styrke Europas forsvar, også uavhengig av USA. Starmer understreker Storbritannias støtte til Ukraina og behovet for en våpenhvile, samtidig som han etterlyser europeiske sikkerhetsgarantier og fortsatt samarbeid med USA. Eksperter påpeker at Europa må forberede seg på å klare seg selv, samtidig som de ønsker amerikansk støtte. Møtet skal adressere Ukrainas umiddelbare behov, sikre en varig avtale og planlegge sterke sikkerhetsgarantier.
2 måneder siden
Europeiske statsledere møtes i Kyiv for å demonstrere samhold med Ukraina, samtidig som USAs posisjon under Trump har endret seg og krever betaling for tidligere støtte. Dette tvinger Europa til å ta et større ansvar og øke sin støtte til Ukraina. Artikkelen understreker viktigheten av europeisk samarbeid for å sikre både Ukrainas og Europas sikkerhet. Jonas Gahr Støres deltakelse i Kyiv signaliserer Norges støtte og tilhørighet til det europeiske fellesskapet, og viktigheten av å stå sammen mot Russlands aggresjon.
1 måned siden
Europeiske ledere og Canadas statsminister møttes i London for å diskutere en samordnet støtte til Ukraina etter et møte mellom Zelenskyj og Trump. EU-kommisjonens leder varslet en plan for å styrke Europa militært, og Storbritannias statsminister tilbød fredsbevarende styrker, men understreket behovet for amerikansk støtte. Ekspert Tom Røseth mener Europa viser handlekraft, men påpeker at USA er nødvendig på grunn av militær kapasitet. Statsminister Støre bekrefter at det er enighet om å involvere USA i fredsarbeidet. Røseth forventer at Norge vil bidra økonomisk og vurdere å sende soldater.