De tidligere presidentene Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama har takket nei til å delta på den tradisjonelle lunsjen for Donald Trump. De vil likevel delta under innsettelsesseremonien.
Michelle Obama vil ikke delta på noe av programmet, angivelig på grunn av tidligere kritikk av Trump. Ingen av de tidligere presidentene støttet Trumps kandidatur.
I 2017 deltok Clinton-ekteparet på en lignende lunsj etter Trumps første innsettelse. Lunsjtradisjonen startet i 1897, og siden 1953 har Kongressen arrangert den for den påtroppende presidenten og gjester.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Donald Trump innsettes som USAs president, med en rekke prominente gjester til stede. Blant de fremmøtte er tidligere Nato-leder Jens Stoltenberg, samt flere milliardærer som Elon Musk, Mark Zuckerberg og Jeff Bezos. Musk skal innta rollen som effektiveringssjef i Trumps nye administrasjon. Tidligere presidenter som Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama, samt visepresident Mike Pence er også til stede. Internasjonale ledere som Argentinas president Javier Milei og Kinas visepresident Han Zheng deltar også. Trumps familie var også til stede under seremonien.
3 måneder siden
UFC-president Dana White deltok ved innsettelsen av Donald Trump, til tross for at han tidligere hadde uttalt at han var ferdig med politikk og kalte det 'ekkelt og frastøtende'. Innsettelsen fant sted i kongressbygningen i Washington D.C., med både Trump og visepresident J.D. Vance til stede. Seremonien ble flyttet innendørs på grunn av kaldt vær. Tidligere på dagen deltok Trump og avtroppende president Joe Biden i et tradisjonelt teselskap i Det hvite hus, som symboliserer en fredelig maktoverføring. Etter seremonien avslutter Joe Biden sin 52 år lange politiske karriere. FIFA-president Gianni Infantino var også til stede.
3 måneder siden
Donald Trump er gjeninnsatt som president, til tross for at han ikke anerkjente valgnederlaget i 2020 og forsøkte å kuppe makten. Ekstremkulde har tvunget innsettelsesseremonien innendørs, noe som skuffer mange tilhengere. Tidligere presidenter deltar for å understreke en fredelig maktovertakelse, i kontrast til Trumps tidligere forsøk på å kuppe makten. Artikkelen kritiserer Trumps splittende retorikk og manglende evne til å samle nasjonen, og beskriver hvordan tech-milliardærer deltar i innsettelsen i bytte mot statlige kontrakter. Det spekuleres i om USA er på vei mot en ny borgerkrig.
3 måneder siden
Donald Trump og hans kone Melania Trump har ankommet Det hvite hus, hvor de ble ønsket velkommen av president Joe Biden og førstedame Jill Biden. Teselskapet er en viktig tradisjon på innsettelsesdagen og symboliserer en fredelig maktoverføring mellom de to presidentene.
3 måneder siden
Donald Trumps presidentinnsettelse i Washington DC tiltrekker seg et bredt spekter av gjester, inkludert to nordmenn: Ketil Solvik-Olsen og Jens Stoltenberg. Trump bryter tradisjonen ved å invitere næringslivsledere, kjendiser og potensielt statsledere som Elon Musk, Mark Zuckerberg og Jeff Bezos. Det er usikkert om Kinas president Xi Jinping vil delta. Solvik-Olsen, som har fulgt amerikansk politikk tett, ser frem til begivenheten, men bemerker at Trumps stil er uortodoks. Flere tidligere presidenter er også ventet. Arrangementet er uvanlig da ingen statsoverhoder tidligere har deltatt på en amerikansk presidentinnsettelse.
4 måneder siden
Etter tidligere å ha blitt sett på som motstandere, har flere toppsjefer fra store teknologiselskaper nå donert betydelige summer til Donald Trumps innsettelsesfond. Amazon, Meta og Open AI har alle gitt 1 million dollar hver. Dette skjer etter at flere toppsjefer deltok på et arrangement der Trump åpnet børsen i New York. Amazon-grunnlegger Jeff Bezos skal også møte Trump i Florida, etter at selskapet donerte penger og planlegger å sende seremonien på sin kanal. Meta-eier Mark Zuckerberg har også donert etter et møte med Trump. Open AI-toppsjef Sam Altman har også gitt en donasjon og uttrykt støtte til Trumps AI-satsing, til tross for en konflikt med Elon Musk.
4 måneder siden
Donald Trump har invitert flere statsledere til sin innsettelse, inkludert Kinas president Xi Jinping, El Salvadors president Nayib Bukele, Italias statsminister Giorgia Meloni og Argentinas president Javier Milei. Norges statsminister Jonas Gahr Støre er ikke på gjestelisten. Trump ønsker å bruke innsettelsen som en global scene og bygge personlige relasjoner med andre statsledere. USA-ekspert Hilmar Mjelde påpeker at det er uvanlig at statsledere deltar på amerikanske presidentinnsettelser. Trump har også invitert kjendiser som Sylvester Stallone og Elon Musk. Det er usikkert hvor mange statsledere som faktisk vil delta.
3 måneder siden
Trumps innsettelsesseremoni samlet tradisjonelt de tre statsmaktene, men også teknologigiganter, TV-profiler og influensere. Donasjoner fra teknologiselskaper signaliserer at pengesterke kan få tilgang og påvirke politikken. Trump kunngjorde en AI-satsing på 500 milliarder dollar med selskaper som OpenAI, Softbank og Oracle. Tilstedeværelsen av kontroversielle mediefolk og influensere viser Trumps brede appell og at «bro-kulturen» er en del av hans politiske bevegelse. Trump har transformert amerikansk politikk, valgkamp og presidentembetet, og dette markerer et nytt politisk regime i USA.
3 måneder siden
Donald Trump har ankommet Washington D.C. med sin kone Melania og sønn Barron i forkant av innsettelsen. Han forlot West Palm Beach fredag ettermiddag og landet i Washington like etter klokken 19 lokal tid. Trump har planlagt en helg med flere arrangementer, inkludert en mottakelse med fyrverkeri på sin golfklubb i Virginia. Søndag skal han legge krans på æreskirkegården i Arlington før han deltar på en MAGA-seiersfest med flere kjente artister og talere. Selve innsettelsesseremonien og den tradisjonelle paraden er flyttet innendørs på grunn av sprengkulde.
3 måneder siden
Donald Trump er innsatt som USAs president for andre gang. Under innsettelsestalen bekreftet han at han vil erklære nasjonal krise ved den sørlige grensen. Eksperter beskriver talen som polariserende og nasjonalistisk, og sammenligner den med hans tale fra 2017. Statsminister Støre er spent på hvordan Trump vil følge opp sine uttalelser om handelspolitikk og Panamakanalen. Trump har også tatt til orde for økt toll på importvarer. Innsettelsen ble sett på som et spesielt øyeblikk, og det var delte meninger om hvorvidt tidligere førstedame Michelle Obama burde ha deltatt.