David Pedersen Johansen (20) opplevde en dramatisk situasjon da han fikk motorstopp på snøskuteren sin på fjellet i Porsanger. Han forsøkte å gå ned fra fjellet i et forrykende uvær, men etter fire timer med kamp mot elementene, ble han utmattet og nedkjølt.
Han la seg ned i snøen og ble heldigvis funnet av lokale folk. Hendelsen har ført til at faren hans understreker viktigheten av å ha med riktig utstyr og bekledning, spesielt en fjellduk og en satellittelefon.
Røde Kors minner om fjellvettreglene og viktigheten av ullklær, og anbefaler at foreldre investerer i fjellduk og varmekilde til sine barn. Det understrekes også at været er blitt mer uforutsigbart, og at det er viktig å sjekke farevarsler for snøskred og ha med skredutstyr.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
David Pedersen Johansen (20) fikk motorstopp på snøscooteren sin på Finnmarksvidda og måtte gå i fire timer i snøstorm før han ble funnet av et lokalt scooterfølge. Han hadde ignorert farens advarsel om dårlig vær. Etter å ha gått to mil ble han for sliten og la seg ned i snøen, overbevist om at han skulle dø. En leteaksjon ble satt i gang etter at faren ble bekymret. David ble funnet nedkjølt, men i live. Faren mener det var på hengende håret at det gikk bra. De har nå bestilt sikkerhetsutstyr og oppfordrer andre til å gjøre det samme.
3 måneder siden
David (20) var på scootertur da scooteren hans stoppet, og han måtte gå i fem timer i snøstorm og mørke før han ble funnet. Uten mobildekning og med panikk, gikk han nesten to mil fra høyfjellet til tregrensen. En privat redningsaksjon ble startet av venner før politiet og Røde Kors ble involvert. David ble funnet nedkjølt, men uten alvorlige skader. Han er takknemlig for hjelpen og oppfordrer andre til å reise flere sammen på tur.
13 dager siden
22 år gamle Nils Käding kollapset i en snøstorm på Svalbard under et forsøk på å slå rekorden i å gå Svalbard på langs. Han rakk å trykke på SOS-knappen før han mistet bevisstheten og våknet nedsnødd. På grunn av dårlig vær måtte han vente i syv timer før han ble reddet av Røde Kors på snøskuter. Käding fikk frostskader, men er optimistisk og planlegger å prøve igjen neste år.
4 måneder siden
En hundekjører måtte reddes fra fjellet i Målselv etter å ha fått tekniske problemer med utstyret sitt. Han aktiverte en GPS-sender og ventet i syv timer på redningsmannskapet i ekstremt kaldt og vindfullt vær. Redningsaksjonen ble gjennomført av erfarne redningsmenn som fant mannen nedkjølt, men oppegående. Han ble fraktet ned til veien og sjekket av ambulanse. Hundeføreren hadde noen frostskader på hendene, men var ellers i god form. Redningsmannskapet beskrev vanskelige forhold med dårlig sikt og sterk vind.
8 dager siden
Nikolai Schirmer, en erfaren frikjører og filmskaper fra Tromsø, deler sine dramatiske opplevelser med snøskred både i Lyngsalpene og i Chamonix. Under en topptur i Tromsø utløste han et stort skred, og opplevde frykten for at vennene hans kunne bli tatt av raset. Han beskriver også en tidligere hendelse i Chamonix hvor han mistet kontrollen og ble dratt nedover fjellsiden, og hvordan han klarte å overleve et stup. Schirmer fremhever Lyngsalpene som et globalt mekka for skientusiaster på grunn av tilgjengeligheten og de spektakulære fjellene som stiger rett fra havnivå. Han gir tre viktige råd for sikker ferdsel i skredterreng: forstå hva skredterreng er, lær å identifisere det via varslingstjenester som Varsom, og skaff nødvendig kunnskap før du ferdes i farlig terreng. Schirmer understreker viktigheten av sikkerhetsrutiner og kunnskap for å unngå livsfarlige situasjoner i fjellet.
1 måned siden
Politiet har gjenopptatt søket etter en savnet person etter snøskredet ved Lyngspollen. Søket ble først satt på vent på grunn av utfordrende værforhold og fare for nye skred. En person ble reddet tirsdag kveld etter å ha blitt funnet under halvannen meter snø. Vedkommende var i stand til å gå selv. Lyngen kommune har opprettholdt krisestaben for å håndtere situasjonen, inkludert skredstengte veier og støtte til de involverte i redningsaksjonen. Helikopter fra Tromsø bistår i søket.
2 måneder siden
I 2016 ble fotojournalist Thomas T. Kleiven tatt av et skred i Alpene, i samme område som fire nordmenn nylig omkom. Han lå begravd i 35 minutter før redningsmannskaper fikk gravd ham frem. Kleiven forteller om en intens dødsfrykt og hvordan han klarte å fokusere på pusten for å overleve. Han understreker viktigheten av kunnskap om skredfare og vurdering av snøforhold, men påpeker at selv med kunnskap kan ulykker skje. Etter sin egen opplevelse har Kleiven blitt mer forsiktig og unngår nå å ferdes i bratt terreng. Han mener det er viktig med læringsplasser som gir kunnskap om naturen.
2 måneder siden
Etter et snøskred på Gaustatoppen ble en isklatrer reddet etter over et døgn, mens den andre omkom. Redningsmannskaper fra Norske alpine redningsgrupper (NARG) deltok i den krevende redningsaksjonen. Even Berntsen fra NARG roser innsatsen til kollegene som stabiliserte og holdt den skadede varm gjennom natten, og fremhever at klatreren nesten ikke var nedkjølt da han ankom ambulansen. Redningsarbeidet ble vanskeliggjort av utfordrende terreng, skiftende værforhold og mangel på tørt utstyr. Til tross for vanskelige forhold klarte redningsmannskapene å frakte den skadede trygt ned, takket være godt lagarbeid og lokalkunnskap.
1 måned siden
Patrik Jagunić fra Slovenia overlevde å bli begravd i snø i sju timer etter et snøskred i Lyngen. Han kjempet for å holde seg våken, skapte en luftlomme og kontaktet venner via telefon for å varsle om hjelp. Redningshunden Whiskey lokaliserte Jagunić, som ble funnet med fire brukne ribbein. En person i turfølget kom seg i sikkerhet og varslet nødetatene, mens søket etter en savnet kvinne er endret til søk etter antatt omkommet på grunn av stor skredfare og utfordrende værforhold.
2 måneder siden
To britiske isklatrere ble tatt av et snøskred på Gaustatoppen fredag. En omkom, mens den andre ble reddet etter en krevende redningsaksjon. Aksjonsleder Mats Volland Finnekås i Røde Kors beskriver aksjonen som svært utfordrende på grunn av vanskelig vær med mildvær, regn, sterk vind og dårlig sikt. Redningshelikopter kunne ikke brukes, og redningsmannskapene måtte bruke truger, ski og snøscooter. Redningsmannskapene jobbet i et døgn før de fikk reddet den ene klatreren. Politiet besluttet å avslutte redningsforsøket for den omkomne på grunn av de ekstreme forholdene.