Høyesterett i Pakistan skal mandag avgjøre om den norske statsborgeren Shahid Azim skal henrettes. Azim, fra Haugenstua i Oslo, ble i 2007 pågrepet og dømt for voldtekt og drap på en sju år gammel jente.
Han har hele tiden nektet straffskyld. Utenrikstjenesten har gitt konsulær bistand i saken, men har hatt begrenset tilgang til Azim.
Advokaten hans beskriver situasjonen som svært alvorlig, da Pakistan har gjennomført mange henrettelser i perioden Azim har sittet fengslet. Utenriksdepartementet opplyser at den norske ambassaden vil være til stede under rettsmøtet, og at Norge er imot all bruk av dødsstraff.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En norsk-afghaner ble fratatt sitt norske statsborgerskap og pass da han oppsøkte den norske ambassaden i Pakistan. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener mannen er en sikkerhetsrisiko med tilknytning til IS, og at han utgjør en trussel mot Norge. Mannen selv hevder han er uskyldig og frykter for sitt liv i Afghanistan. Han har saksøkt staten for å få tilbake sitt statsborgerskap. Rettssaken i Oslo tingrett er spesiell, da mannens advokat, John Christian Elden, ikke får innsyn i de graderte dokumentene som PST legger frem som bevis. Dette reiser spørsmål om rettssikkerhet og bevisførsel i slike saker. Dom i saken ventes om et par uker.
4 måneder siden
En nordmann i 50-årene er mistenkt for drap på en kvinne i Sverige. Han er tidligere dømt for drap på en 7 år gammel jente i Norge, en sak der han ikke ble idømt fengselsstraff. Dommen beskriver drapet som brutalt. I tillegg er han dømt for medvirkning til selvmord i en annen sak, men denne dommen er anket. Den mistenkte nekter straffskyld for drapet i Sverige. Den svenske kvinnen ble funnet død i sitt eget hjem, og politiet antok først at det var selvmord. Men saken tok en vending og nordmannen ble mistenkt for drap.
20 dager siden
Høgsterett behandlar ei sak der ein mann dømd for valdtekt og drap på kona si i Molde i 2021, kjempar for foreldreretten til deira felles barn. Mannen er dømd til 21 års fengsel, og saka har tidlegare vore behandla i tingretten og lagmannsretten. Barnet bur i fosterheim og har ikkje lenger samvær med faren. Barnevernet meiner at faren ikkje er i stand til å følgje opp barnet, og at foreldreretten bør frådømmast. Advokatar understrekar at barnets beste må vere avgjerande, i tråd med Grunnlova og Barnekonvensjonen. Stiftinga Barnas meiner det er viktig at saka blir behandla i Høgsterett, og at lova bør endrast dersom mannen får behalde foreldreansvaret.
5 dager siden
25 år etter Baneheia-drapene i Kristiansand fortsetter Jan Helge Andersen å hevde at Viggo Kristiansen var til stede og den som drepte og voldtok Lena Sløgedal Paulsen (10). Andersen forklarer at han selv ble truet til å drepe den yngste jenta, Stine Sofie Sørstrønen (8). Til tross for at Kristiansen er frikjent og har fått unnskyldninger fra justisministeren og Riksadvokaten, holder Andersen fast ved sin forklaring. I fjor ble Andersen dømt til to års fengsel for drapet på Paulsen, mens han tidligere har sonet for drapet på Sørstrønen. Under rettssaken i Gulating lagmannsrett blir Andersen grundig utspurt, særlig om hans versjon som er den eneste som knytter Kristiansen til saken. Lagmannsretten skal også foreta synfaring i Baneheia, og Kristiansen er innkalt som vitne, etter at retten avviste å bruke tidligere vitneforklaring på video for å ivareta uskyldspresumsjonen.
7 dager siden
Jan Helge Andersen nekter straffskyld i ankesaken som startet i Gulating lagmannsrett. Han ble i fjor dømt til to års fengsel for voldtekt og drap på 10 år gamle Lena Sløgedal Paulsen i Baneheia i 2000. Andersen har allerede sonet 19 år for drapet på Stine Sofie Sørstrønen. Han fastholder at det var Kristiansen som var den aktive på åstedet, og at han selv ble tvunget til å delta. Kristiansen ble frikjent i 2022 etter å ha sonet nesten 21 år i fengsel, i det som omtales som Norges største justismord. Foreldrene til begge ofrene er til stede i retten, og påtalemyndigheten ønsker å bevise at Andersen var alene på åstedet. Rettssaken er satt til å vare i fem uker. Ada Sofie Austegard, mor til Stine Sofie, tar permisjon fra sin stilling som generalsekretær i Stine Sofies Stiftelse på grunn av rettssaken.
3 måneder siden
En mann er dømt for å ha voldtatt og drept sin kone i Molde i 2021. Han brøt seg inn i hennes hjem og brukte en vektstang som drapsvåpen. I tillegg er han dømt for drapsforsøk på tre familiemedlemmer i et nabohus, der en ung gutt ble livstruende skadet. Mannen soner nå lovens strengeste straff. Høyesterett skal nå behandle spørsmålet om foreldreansvar og samværsrett med barnet. Denne saken er prinsipiell og kan være førende for lignende saker i fremtiden.
1 måned siden
Rettssaken mot Kjetil Melbye Mathisen, som er tiltalt for drap på Kine Einarsen og Stig Kyrre Nybråten, starter tirsdag. Et sentralt tema er gyldigheten av bevis innhentet av en hemmelig politiagent som infiltrerte Mathisens liv. Forsvareren har anket tingrettens beslutning om å tillate disse bevisene. I tillegg til drapene omfatter tiltalen en rekke alvorlige forhold, inkludert omfattende vold, seksuelle overgrep mot en mindreårig, og forsøk på å true et vitne til taushet. Under rettssaken vil nødsamtaler, politiavhør og en Snapchat-video fra åstedet bli presentert. Aktoratet har varslet at de vurderer å legge ned påstand om forvaring.
5 dager siden
En mann fra Vestlandet er dømt til livstid i fengsel for drap på en 26 år gammel kvinne i Oświęcim, Polen, i november 2022. Kvinnen ble funnet drept med stikkskader i sin leilighet, og hennes fem år gamle datter var savnet. Mannen, som er kvinnens ekskjæreste, ble pågrepet i København med datteren i bilen og overført til polsk varetekt. Retten i Krakow avsa nylig dommen, men den er ikke rettskraftig, og det forventes anke fra forsvareren. Saken har vært gjenstand for en langvarig rettsprosess, som blant annet ble utsatt på grunn av sykdom hos en dommer.
3 måneder siden
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hevder en norsk-afghaner er medlem av ISKP og utgjør en trussel mot Norge. Myndighetene ønsker å frata ham statsborgerskapet for å utvise ham, men mannen går rettens vei for å beholde det. Hans advokat argumenterer for at tap av statsborgerskap vil være uforholdsmessig, da han vil miste kontakten med sin datter. Regjeringsadvokaten mener derimot at hensynet til landets sikkerhet veier tyngre. Det er ikke kjent hvilke konkrete trusler mannen utgjør, men regjeringsadvokaten advarer domstolen mot å overprøve PSTs vurderinger. Saken skal opp i Oslo tingrett i januar.
3 måneder siden
En mann dømt for drapet på en kvinne på Fefor Høyfjellshotell har anket forvaringsdommen på 13,5 år. Forsvareren mener at ubetinget fengsel er tilstrekkelig straff, og at vilkårene for forvaring ikke er oppfylt. Statsadvokaten argumenterte for forvaring i tingretten, med henvisning til drapets brutalitet og fare for gjentakelse. De pårørende erfarer anken som en stor belastning. Saken skal nå vurderes av lagmannsretten, og den dømte er varetektsfengslet i 12 uker i påvente av en eventuell ankebehandling.