Regjeringen har lansert et vaksineprogram for voksne, men følger ikke Folkehelseinstituttets anbefaling om å vaksinere personer over 65 år mot pneumokokkbakterier hvert sjette år. Regjeringen vil kun vaksinere 65-åringer én gang, noe som vekker bekymring hos fagfolk og interesseorganisasjoner.
De mener at eldre bør vaksineres oftere for å opprettholde immuniteten. Folkehelseinstituttets data viser en økning i slike infeksjoner blant eldre, og Helsedirektoratet påpeker at vaksinasjon er viktig for å redusere antibiotikabruk.
Regjeringen begrunner avgjørelsen med kostnadshensyn, men Kreftforeningen frykter at sårbare pasienter ikke vil få tilstrekkelig beskyttelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Et forslag om å innføre et nasjonalt vaksinasjonsprogram for voksne er nå sendt ut på høring. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre lanserte programmet tidligere i år, og målet er å øke vaksinasjonsraten for å forebygge sykdom, sykefravær og dødsfall, samt utjevne sosiale helseforskjeller. I første omgang vil programmet tilby vaksiner mot korona, sesonginfluensa og pneumokokksykdom for personer over 65 år og risikogrupper. Det er foreslått en egenandel på inntil 25 prosent for korona- og pneumokokkvaksiner, og kommunene skal stå for gjennomføringen. Høringsfristen er satt til 24. mars 2025.
4 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) forventer økning i smitte av både influensa og covid-19 i løpet av vinteren. Til tross for at vaksiner er tilgjengelige, har færre enn ønskelig i risikogruppene og blant eldre over 65 år benyttet seg av tilbudet. En studie fra FHI viser at eldre mister beskyttelse mot covid-19 raskere enn yngre, noe som gjør oppfriskningsdoser spesielt viktig. Målet er 75 prosent vaksinedekning, men mange kommuner ligger langt under dette. Vaksinasjon er ansett som det viktigste tiltaket for å forebygge alvorlig sykdom og død. Influensavaksinen oppdateres årlig og gir beskyttelse mot ulike virusvarianter.
3 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) advarer om at influensasesongen er i gang og at det haster med å vaksinere seg, spesielt for risikogrupper. De er bekymret for lav vaksinedekning blant barn i risikogruppene og oppfordrer foreldre til å kontakte fastlegen. FHI understreker at man kan bli syk flere ganger i løpet av vinteren på grunn av ulike virus og bakterier, og at vaksinen virker best om den tas i god tid før smitte. Selv om det ikke er noe stort utbrudd av covid-19 nå, anbefaler FHI også risikogruppene å vurdere en ny dose koronavaksine. De oppfordrer folk til å være forsiktige med å oppsøke sårbare grupper hvis de er syke, og eventuelt bruke munnbind i store forsamlinger.
3 måneder siden
Myndighetene har valgt Cervarix som HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet, til tross for at et bredt fagmiljø anbefalte Gardasil 9. Valget ble tatt på bakgrunn av en anbudskonkurranse der prisforskjellen var avgjørende, selv om effekt og sikkerhet ble vektlagt høyere. Cervarix beskytter mot to HPV-varianter og gir kryssbeskyttelse, mens Gardasil 9 beskytter mot flere varianter og kjønnsvorter. Fagmiljøet har i flere år uttrykt bekymring for at Norge ikke tilbyr den beste vaksinen, og peker på at økonomiske forskjeller fører til ulik beskyttelse. Flere europeiske land, som Sverige og Danmark, bruker Gardasil 9 i sine vaksinasjonsprogrammer.
3 måneder siden
Norge har besluttet å fortsette å bruke HPV-vaksinen Cervarix i barnevaksinasjonsprogrammet, til tross for at mange fagfolk mener Gardasil9 er en bedre vaksine. Direktoratet for medisinske produkter (DMP) begrunner valget med at Cervarix vant anbudskonkurransen på pris. Beslutningen har skapt reaksjoner, da Gardasil9 dekker flere HPV-typer, inkludert de som forårsaker kjønnsvorter. Overlege Andreas Hopland har uttalt at han vil ta sine barn ut av programmet dersom Cervarix fortsetter å brukes. Politikere fra Høyre vil ta saken opp i Stortinget, og frykter at valget kan svekke tilliten til vaksinasjonsprogrammet.
4 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) melder at det ikke forventes noen smittetopp for influensa, korona eller RS-virus i jula. Legebesøk for luftveisinfeksjoner er på et normalt nivå for årstiden, og det er fortsatt mykoplasma og rhinovirus som dominerer. Forekomsten av influensa og RS-virus er lav. FHI understreker viktigheten av å vaksinere eldre og risikogrupper. Mykoplasma og kikhoste er på vei ned etter en topp. Andelen positive koronatester har vært stabil de siste ukene, og det er registrert en nedgang i koronarelaterte dødsfall. Det er registrert 1,23 millioner influensavaksinerte, hvorav 660.000 er over 65 år.
4 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) melder at det ikke forventes noen smittetopp for influensa, korona eller RS-virus i jula. Legebesøk for luftveisinfeksjoner er på et normalt nivå for årstiden, og mykoplasma og rhinovirus dominerer. Det er fortsatt lite influensa og RS-virusinfeksjoner. FHI understreker viktigheten av å vaksinere eldre og risikogrupper. Forekomsten av mykoplasma og kikhoste er synkende. Andelen positive koronatester har vært stabil, og det er registrert ni koronarelaterte dødsfall i uke 49. Det er registrert 1,23 millioner influensavaksinerte, hvorav 660.000 er over 65 år.
3 måneder siden
Influensaspredningen i Norge forventes å øke, med en potensiell topp i februar og mars. Selv om antall influensainnleggelser på intensivavdeling har sunket de siste ukene, er det fortsatt en betydelig andel positive influensaprøver. Samtidig er det en nedgang i covid-19-tilfeller. Folkehelseinstituttet (FHI) understreker viktigheten av vaksinasjon mot både influensa og covid-19, spesielt for eldre og andre risikogrupper. Helsevesenet oppfordres til å forberede seg på en mulig økning i luftveisinfeksjoner fremover.
4 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) melder om økende influensasmitte, men forventer ikke smittetoppen før i februar. Samtidig øker smitten av RS-virus, mens mykoplasma og rhinovirus er på vei ned. Covid-19-smitten har holdt seg stabil. FHI oppfordrer til å ta hensyn til smitte i juleselskaper, spesielt overfor spedbarn, kronisk syke og eldre. De anbefaler å unngå unødvendig kontakt med risikogrupper ved luftveissymptomer, og understreker at utendørs aktiviteter reduserer smitterisiko. Det er forventet mer smitte i ukene som kommer, men mest smitte etter nyttår. FHI anbefaler risikogrupper å vaksinere seg mot covid-19 og influensa.
1 måned siden
Helsedirektoratet innfører nye retningslinjer for antibiotikabruk, med anbefaling om kortere kurer for å bekjempe antibiotikaresistens. Bakgrunnen er en økning i antibiotikabruken i Norge, til tross for tidligere anbefalinger. De nye rådene innebærer at leger skal skrive ut mindre doser for vanlige infeksjoner, og vente lengre før de foreskriver antibiotika. Forskning viser at kortere kurer er like effektive og bidrar til å redusere resistens. Helsedirektoratet understreker at retningslinjene er forskningsbaserte og trygge, og håper på redusert antibiotikaresistens som følge av endringene.