LO-leder Peggy Hessen Følsvik har uttrykt bekymring over at velstående nordmenn investerer betydelige summer i valgkampen for å avskaffe formuesskatten, og hun trekker paralleller til Elon Musk. Roger Hofseth fra Aksjon for Norsk Eierskap svarer ved å stemple Følsvik som Norges mest innflytelsesrike lobbyist, og anklager henne for å favorisere Arbeiderpartiet gjennom LO.
Følsvik understreker at de som genererer inntekt i Norge også må bidra til fellesskapet gjennom skatter, mens Hofseth hevder at formuesskatten skader norsk eierskap.
Konflikten omfatter også spørsmål om åpenhet knyttet til finansiering av politiske kampanjer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik advarer mot paralleller mellom Elon Musks politiske innflytelse i USA og rike nordmenns forsøk på å fjerne formuesskatten. Hun mener begge deler er forsøk på å sikre egen økonomisk vinning. Følsvik kritiserer også organisasjoner som skjuler sine bidragsytere, noe Aksjon for Norsk eierskap, som ikke oppgir sine medlemmer, gjør. De svarer at de har samme praksis som LO med lukkede medlemslister.
1 måned siden
Høyre-nestleder Henrik Asheim kritiserer LO-leder Peggy Hessen Følsvik for å sammenligne norske bedriftseiere med Elon Musk i debatten om formuesskatten. Asheim mener Følsvik skremmer folk fra å støtte andre partier, og kaller sammenligningen et grovt overtramp. Følsvik står fast på at rike nordmenn forsøker å kjøpe politisk innflytelse for å fjerne formuesskatten, og at Musk er et symbol på økonomisk makts innflytelse. Asheim uttrykker bekymring for at næringslivsledere vegrer seg for å delta i samfunnsdebatten på grunn av usaklighet, mens Følsvik understreker behovet for å redusere ulikhet.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at økende økonomisk ulikhet truer demokratiet, både i USA og Norge. Den viser til eksempler som Elon Musks politiske innflytelse og norske milliardærers investeringer i politiske kampanjer. Forfatteren hevder at de rikeste i Norge ikke bidrar nok til fellesskapet, og at diskusjonen dreier seg om skattelette for de rike, selv om lærere og sykepleiere betaler en større andel av inntekten sin i skatt. Artikkelen konkluderer med at kostnadene for å møte store utfordringer må deles rettferdig, og at de rikeste må bidra mer.
3 måneder siden
Artikkelen hevder at Norges rikeste bruker sin makt til å kjempe mot skatt, spesielt formuesskatt og grunnrenteskatt. De tar ut store summer fra sine bedrifter til privat luksusforbruk, som dyre boliger, hytter, biler og båter, samtidig som de hevder at formuesskatten tapper bedriftene for kapital. Artikkelen viser til eksempler på milliardærer som investerer i luksus, og argumenterer for at de rikes kamp mot skatt er en kamp mot det norske fellesskapet. Det påpekes at de rike lyver om hvor pengene går, og at de ikke vil bidra til fellesskapet.
3 måneder siden
SV-topp Andreas Sjalg Unneland sammenligner Stein Erik Hagen med Elon Musk, og mener Hagen forsøker å kjøpe politisk innflytelse gjennom store donasjoner til borgerlige partier. Hagen har donert 14 millioner kroner til Høyre og Frp for å fremme en borgerlig regjering som vil styrke næringslivet. Unneland hevder at slike donasjoner kommer med forventninger om skattekutt og politisk innflytelse, og at det er en amerikanisering av norsk politikk. Hagen selv avviser ikke sammenligningen med Musk, mens Frp avviser Unnelands påstander og understreker at alle bidrag de mottar er uten bindinger. Frp mener også at LOs støtte til Arbeiderpartiet er et eksempel på kjøp av politisk innflytelse.
3 måneder siden
Jonas Gahr Støre kritiserer anonyme pengegaver til borgerlige partier, og mener det er problematisk. Han forsvarer samtidig LOs millionstøtte til Arbeiderpartiet, og hevder at dette er demokratisk forankret gjennom LO-kongressen. Sylvi Listhaug (Frp) mener derimot at LO kjøper politisk makt og innflytelse i Arbeiderpartiet. Hun inviterer LO-medlemmer til Frp, og understreker at de ikke driver med kjøp og salg av politikk. Høyre ønsker også bidrag til valgkampen, men avviser at man kan kjøpe seg innflytelse i partiet. LO på sin side avviser å gi støtte til borgerlige partier, og ønsker heller ikke plass i deres sentralstyre. En meningsmåling viser at en betydelig andel av LOs medlemmer ville stemt på Frp, ikke Ap.
1 måned siden
Høyres landsmøte er arena for en skattestrid om formuesskatten. Bø-ordfører Sture Pedersen vil fjerne hele formuesskatten for å unngå forskjellsbehandling mellom norske og utenlandske aktører, og foreslår skatt på luksusgjenstander som kompensasjon. Erna Solberg ønsker å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital, mens Tina Bru mener det er rimelig å skattlegge annen formue. Frp kritiserer Høyre for å skape usikkerhet for næringslivet ved å ikke fjerne hele formuesskatten.
4 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug anklager LO-leder Peggy Hessen Følsvik for å spre usannheter om Frps politikk og for å prioritere Arbeiderpartiets interesser fremfor LOs egne medlemmer. Listhaug mener Følsvik feilaktig hevder at Frps politikk vil øke forskjellene i samfunnet, og argumenterer for at LO heller bør fokusere på å bedre arbeidsfolks økonomi gjennom skattelettelser og lavere avgifter. Hun kritiserer også LO for å støtte subsidier til grønne industriprosjekter og økt innvandring. Listhaug utfordrer Følsvik til en offentlig debatt for å diskutere disse spørsmålene, og anklager henne for å gjemme seg bak en PC-skjerm.
2 måneder siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen kritiserer det økende skjermingsfradraget, som gir skattefritt utbytte på investeringer i selskaper. Hun mener ordningen er urettferdig fordelaktig for de rikeste og undergraver skattesystemet. Finansdepartementet anslår at den effektive skattesatsen er lavere enn tidligere antatt når skjermingsfradraget tas med i beregningen. Høyre og Frp avviser kritikken og hevder at regjeringen har økt skattene for næringslivet, noe som har ført til utflytting av bedriftseiere og gründere. En NHH-forsker påpeker at skjermingsfradraget gir et mer reelt bilde av faktisk skatt på aksjeinvesteringer, men at formuesskatten kommer i tillegg.
2 måneder siden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik (64) har kunngjort at hun går av. Hun begrunner avgjørelsen med at hun vil være for nær 69 år ved neste valgperiode, og mener det er på tide med nye krefter. Følsvik overtok stillingen etter Hans-Christian Gabrielsens død i 2021, og trekker frem LOs sterke mobiliseringsevne og vern av sykelønnsordningen som viktige resultater. Hun vektlegger også viktigheten av folkemakt mot pengemakt, og kritiserer rikfolks økende innflytelse. Selv om hun trer av som leder, antyder Følsvik at hun vil fortsette å jobbe i LO. Jørn Eggum fra Fellesforbundet er ansett som den mest sannsynlige etterfølgeren.