Økonomer spår dyrere ferie og boliger i 2025, men også rentekutt. Nordea forventer kun to rentekutt, mens SSB er mest optimistiske med fem.
Svak krone vil gjøre utenlandsferie kostbar, spesielt i første halvdel av året. Boligprisene forventes å stige kraftig, særlig i Oslo, grunnet lavt boligbygging og økt kjøpekraft.
Donald Trumps handelspolitikk kan indirekte påvirke norske rentekutt. Uenighet blant ekspertene understreker usikkerheten rundt den økonomiske utviklingen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Nordea spår en kraftig bedring i norsk økonomi, med forventet rentekutt i mars og økt kjøpekraft som følge av at lønnsveksten overstiger prisveksten. De forventer to rentekutt i 2025, mens Norges Bank har signalisert tre. Det er usikkerhet knyttet til effekten av Donald Trumps politikk, som kan føre til høyere renter og svakere krone. Boligprisene forventes å stige med 10 prosent i 2025, noe som kan føre til økt boligbygging, men mangel på arbeidskraft kan begrense dette.
3 måneder siden
Eksperter spår at boliglånsrenten vil synke til 3,75 prosent i 2025, men at boligprisene vil stige betydelig. Det forventes en boligprisvekst på seks prosent i 2025, og 15 prosent totalt i 2026 og 2027. Kronekursen forventes å holde seg svak, noe som vil gjøre utenlandsferier fortsatt dyre. Likevel forventes nordmenn å få økt kjøpekraft, med en lønnsvekst på rundt fire prosent og en inflasjon på rundt tre prosent. Arbeidsmarkedet forventes å holde seg stabilt med lav arbeidsledighet. Det er likevel usikkerhet knyttet til kronekursen.
4 måneder siden
Handelsbanken spår tre rentekutt i 2025, med det første trolig i mars, grunnet økt vekst i norsk økonomi. De forventer også en betydelig økning i boligprisene, spesielt i Oslo, som følge av lettelser i egenkapitalkravet. Dette kan føre til en prisvekst på 30 prosent i Oslo og 25 prosent nasjonalt fra 2024 til 2026. Samtidig forventes den norske kronen å styrke seg mot euro, men med potensielt store svingninger på grunn av internasjonal usikkerhet, inkludert effekten av en ny Trump-administrasjon. Økt etterspørsel etter boliger forventes å drive prisene opp.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler usikkerhet rundt fremtidige rentekutt i Norge. Selv om de fleste eksperter forventer et rentekutt i mars, er det uenighet om hvor mange kutt det vil bli totalt i år. Usikkerhet i verdensøkonomien, spesielt knyttet til den kommende amerikanske presidenten Donald Trump, bidrar til denne uenigheten. Flere økonomer mener at vi må venne oss til en høyere normalrente fremover, da perioden med svært lave renter er over. Til tross for en svak krone mot dollaren, har den styrket seg noe mot euro og svenske kroner, noe som bidrar til å holde renteforventningene oppe.
21 dager siden
Donald Trumps tollpolitikk har skapt uro i verdensøkonomien, som igjen påvirker nordmenns privatøkonomi. Økt usikkerhet kan føre til rentekutt for å stimulere aktivitet, men på sikt kan tollmurer gi høyere inflasjon og renteøkning. Boligmarkedet kan påvirkes positivt av rentekutt, men usikkerhet kan føre til en avventende holdning. Eksportbedrifter rammes negativt, og investeringer kan bli utsatt. Usikkerheten svekker arbeidstakernes forhandlingsposisjon og kan føre til en svakere krone, som igjen kan gi dyrere ferie. Ekspertene understreker at situasjonen ikke er like alvorlig som finanskrisen i 2008, og at Norge har økonomiske buffere til å møte urolige tider.
4 måneder siden
Eksperter er nå mer optimistiske om rentekutt i 2025, etter at prognoser i fjor slo feil. NHO forventer tre rentekutt, mens SSB anslår fem. Hovedårsaken til at rentekuttene har latt vente på seg i Norge er høy inflasjon og en svak krone. Økonomiprofessor Ola Honningdal Grytten mener at økt oljepengebruk ikke har hjulpet. NHO er bekymret for at proteksjonistisk politikk under Trump vil skade norsk økonomi. Likevel er det forventninger om bedring i folks privatøkonomi, da inflasjonen er lavere enn inntektsveksten. Internasjonale rentekutt legger press på Norges Bank.
4 måneder siden
Økonomer er uenige om hvor mange rentekutt Norges Bank vil gjennomføre i 2025. Noen spår fire kutt, og viser til lavere oljeinvesteringer og økende renteforskjeller som argumenter. Andre tror på tre kutt, og peker på statsbudsjettet, Donald Trump og inflasjon som faktorer som kan begrense rentekuttene. Nordea Markets venter kun to rentekutt, og mener norsk økonomi vil klare seg bedre enn antatt. Norges Bank forventes å holde styringsrenten uendret i årets siste møte, men trolig oppjustere sin rentebane og signalisere tre rentekutt for neste år.
1 måned siden
Artikkelen omhandler forventninger om fortsatt boligprisvekst i Norge, samtidig som den ser på usikkerheten knyttet til Donald Trumps planlagte innføring av nye toller. Eiendom Norge forventer en sterk boligmåned, drevet av lettelser i egenkapitalkravet og lavt boligtilbud. Samtidig varsler Trump «Liberation day» med nye toller mot handelspartnere, noe som skaper bekymring for global vekst. Økonomer frykter at tollene kan føre til svakere vekst i USA og at markedets tillit til Trumps politikk er svekket. Dette kan få store konsekvenser for både inflasjon og vekstutsikter, og det er usikkert om Trump kan reversere utviklingen ved en eventuell nedtur.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps politikk kan påvirke norske renter. Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener Trumps økonomiske politikk, som skattekutt og økt toll, kan føre til høyere inflasjon i USA og dermed færre rentekutt i Norge. Hun påpeker at en svak krone forsterker denne effekten. Frank Jullum i Danske Bank er mer usikker og påpeker at utviklingen i amerikansk økonomi også spiller en rolle. Han mener det er stor usikkerhet knyttet til Trumps politikk og mulige konsekvenser for global økonomi. Norges Bank forventes å kutte renten i mars, men det er usikkert om det blir flere kutt i år.
4 måneder siden
Norske aviser melder om et svakt år for kronen, der en økonomiprofessor mener Norges Bank burde ha økt renten. Økonomer er uenige om hvor mange rentekutt som kommer i 2025, men sentralbanken ventes å signalisere tre. Dollaren er på sitt dyreste mot kronen siden mars 2020, og DNB Eiendom forventer kraftig boligprisvekst i storbyene neste år. Samtidig viser det seg at det offentlige står for majoriteten av investeringene i et stort batteriprosjekt. Det er også diskusjoner om strømkabler og formuesskatt, der flere partier vil skrote kabler, og enkelte mener formuesskatten skader norsk eierskap.