Eksperter spår at boliglånsrenten vil synke til 3,75 prosent i 2025, men at boligprisene vil stige betydelig. Det forventes en boligprisvekst på seks prosent i 2025, og 15 prosent totalt i 2026 og 2027.
Kronekursen forventes å holde seg svak, noe som vil gjøre utenlandsferier fortsatt dyre. Likevel forventes nordmenn å få økt kjøpekraft, med en lønnsvekst på rundt fire prosent og en inflasjon på rundt tre prosent.
Arbeidsmarkedet forventes å holde seg stabilt med lav arbeidsledighet. Det er likevel usikkerhet knyttet til kronekursen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Handelsbanken spår en kraftig boligprisvekst i 2025, spesielt i Oslo og Tromsø, drevet av forventede rentekutt, høy lønnsvekst og endringer i lånekravene. Meglerhuset venter en oppgang på 4 prosent i januar og 11-12 prosent for hele 2025. De tror også at boligprisene samlet vil stige med 20-30 prosent i perioden 2024-2026. Handelsbanken forventer tre rentekutt i 2025, og at renten vil stabilisere seg på 3,5 prosent ved utgangen av 2026. De tror også på en gradvis styrking av kronen mot euro i 2025, men advarer om mulige svingninger.
3 måneder siden
Nordea spår en kraftig bedring i norsk økonomi, med forventet rentekutt i mars og økt kjøpekraft som følge av at lønnsveksten overstiger prisveksten. De forventer to rentekutt i 2025, mens Norges Bank har signalisert tre. Det er usikkerhet knyttet til effekten av Donald Trumps politikk, som kan føre til høyere renter og svakere krone. Boligprisene forventes å stige med 10 prosent i 2025, noe som kan føre til økt boligbygging, men mangel på arbeidskraft kan begrense dette.
3 måneder siden
Økonomer spår dyrere ferie og boliger i 2025, men også rentekutt. Nordea forventer kun to rentekutt, mens SSB er mest optimistiske med fem. Svak krone vil gjøre utenlandsferie kostbar, spesielt i første halvdel av året. Boligprisene forventes å stige kraftig, særlig i Oslo, grunnet lavt boligbygging og økt kjøpekraft. Donald Trumps handelspolitikk kan indirekte påvirke norske rentekutt. Uenighet blant ekspertene understreker usikkerheten rundt den økonomiske utviklingen.
4 måneder siden
SSB forventer at nordmenn vil få bedre råd i 2025, med en forventet lønnsvekst på 5,3 prosent i år og videre økning i kjøpekraft. De ser for seg fem rentekutt i 2025, som er mer optimistisk enn Norges Bank. Boligbyggingen har hatt en kraftig nedgang, men det er tegn til at fallet stopper opp. Den norske økonomien er i oppgang, hovedsakelig på grunn av økt kjøpekraft, lavere prisvekst og rentekutt. Internasjonal usikkerhet skaper likevel utfordringer for norsk eksport. Statsminister Støre bekrefter også at folk vil få mer å rutte med i 2025.
3 måneder siden
Eksperter spår en kraftig boligprisvekst i 2025, etter at prisene steg mer enn forventet i 2024. Lav ledighet, bedre inntekter og forventninger om rentekutt er blant årsakene. Det forventes spesielt sterk vekst i Oslo, muligens med tosifrede prosentvise økninger. Redusert egenkapitalkrav for boliglån vil trolig ha begrenset effekt, da prisstigningen forventes å spise opp denne fordelen. Lav byggeaktivitet og begrenset tilbud av nye boliger bidrar også til å presse opp prisene i bruktboligmarkedet. Det uttrykkes bekymring for unge som vil inn på boligmarkedet, da prisveksten gjør det vanskeligere å komme inn uten hjelp fra foreldre.
4 måneder siden
Økonomer spår kraftig boligprisvekst i 2025, drevet av forventede rentekutt, sterk lønnsvekst og lav boligbygging. Nordea Markets og Handelsbanken forventer en prisvekst på henholdsvis 8,9 og 9,5 prosent, mens Norges Bank anslår 6,3 prosent. Redusert egenkapitalkrav og få nye boliger på markedet forsterker prispresset. Oslo forventes å oppleve den sterkeste veksten, mens Trondheim kan få en svakere utvikling. Eiendom Norge anslår en prisvekst på 10 prosent, med særlig sterk utvikling i Stavanger, Bergen og Oslo. Det forventes at prisveksten vil være spesielt sterk i første halvår.
4 måneder siden
Handelsbanken spår tre rentekutt i 2025, med det første trolig i mars, grunnet økt vekst i norsk økonomi. De forventer også en betydelig økning i boligprisene, spesielt i Oslo, som følge av lettelser i egenkapitalkravet. Dette kan føre til en prisvekst på 30 prosent i Oslo og 25 prosent nasjonalt fra 2024 til 2026. Samtidig forventes den norske kronen å styrke seg mot euro, men med potensielt store svingninger på grunn av internasjonal usikkerhet, inkludert effekten av en ny Trump-administrasjon. Økt etterspørsel etter boliger forventes å drive prisene opp.
4 måneder siden
NHO forventer at Norges Bank vil redusere styringsrenten tre ganger i 2025, ytterligere to ganger i 2026, og en gang i 2027, og dermed senke renten fra 4,5 til 3 prosent. Dette vil føre til økt reallønn for folk, med en forventet økning på 2 prosent. Samtidig forventes boligprisene å stige med nesten 20 prosent de neste tre årene, drevet av økt kjøpekraft, lavere renter og lavt utbud av nye boliger. NHO understreker at usikkerhet kan føre til at bedrifter og husholdninger utsetter investeringer, noe som kan svekke oppsvinget. Økt boligbygging vil på sikt dempe boligprisveksten.
3 måneder siden
Norges Bank forventer en markant bedring i folks personlige økonomi i 2025, med lønnsvekst over 4 prosent og avtagende prisvekst. Sentralbanksjefen bekrefter at kjøpekraften vil øke i årene fremover, og at rentekutt er sannsynlig i 2025, noe som vil gagne de med boliglån. Det er likevel usikkerhet knyttet til den økonomiske utviklingen, spesielt med tanke på USAs handelspolitikk og svingninger i kronekursen. Norges Bank understreker at de vil sette renten for å nå målet om en prisvekst nær to prosent og høy sysselsetting. Selv om det ikke gis garantier for renteutviklingen, er det forventninger om en positiv økonomisk utvikling for folk flest.
4 måneder siden
NHO spår lysere økonomiske tider med vekst i fastlandsøkonomien og forventer at Norges Bank vil redusere renten tre ganger i 2025, noe som vil ta styringsrenten ned til 3 prosent innen 2026. Lavere rente og prisvekst vil øke folks kjøpekraft, med en forventet reallønnsvekst på 2 prosent i år. Boligprisene anslås å stige med 20 prosent de neste tre årene på grunn av økt kjøpekraft og lavt utbud. Usikkerhet i verdensøkonomien, spesielt knyttet til internasjonal handel og politikk, kan imidlertid svekke oppsvinget.