En studie publisert i Science Translational Medicine viser lovende resultater for en ny pillebasert vaksine mot norovirus, også kjent som «vinteroppkast»-viruset. Vaksinen genererer en sterk immunrespons som varer i opptil 210 dager.
Vaksineekspert Gunnveig Grødeland påpeker at vaksinen er basert på samme teknologi som AstraZeneca sin koronavaksine, og at pilleformen kan gi bedre beskyttelse ved å levere vaksinen direkte til tarmen. Grødeland understreker at studien har få deltakere, og at det er usikkert om vaksinen vil fungere like godt i risikogrupper.
Flere vaksiner mot norovirus er under utprøving.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Forskere tester en ny vaksine mot omgangssyke, også kjent som norovirus, som årlig rammer millioner av mennesker. Vaksinen er i tablettform og inneholder en modifisert utgave av et protein fra viruset. Tidlige tester viser positive resultater med milde bivirkninger og indikasjoner på varig immunrespons hos eldre voksne. En barnehagelærling ser frem til vaksinen i håp om redusert sykdom og fravær. Folkehelseinstituttet understreker at selv om viruset er kortvarig for de fleste, kan en vaksine redusere risikoen for utbrudd i helseinstitusjoner. Utviklingen er komplisert fordi viruset har mange varianter og endrer seg raskt.
2 måneder siden
Vaksineforsker Gunnveig Grødeland og hennes team ved UiO utvikler en DNA-vaksine for å være forberedt på fremtidige pandemier. DNA-vaksinen er raskere å produsere og mer stabil enn mRNA-vaksiner, og har vist gode resultater i dyreforsøk på dyr. Grødeland understreker at det alltid er en liten risiko for genomisk integrasjon, men mener fordelene oppveier risikoen i en pandemisituasjon. Hun forventer vaksineskepsis, og viser til at konsekvensene av å ikke vaksinere seg kan være alvorlige. Fugleinfluensa anses som en potensiell trussel, men det er vanskelig å forutsi hva neste pandemi vil være.
3 måneder siden
En ny pille utviklet for å bekjempe innvollsorm viser lovende resultater. Pillen kombinerer to eksisterende antiparasittmedisiner, noe som gir bedre effekt mot flere typer orm. Den er testet på 1001 barn i Etiopia, Kenya og Mosambik, og resultatene tyder på at den kan hjelpe med å nå Verdens helseorganisasjons mål om å eliminere sykdommene. Overlege Tore Lier bekrefter at de to medikamentene er mye brukt, og at kombinasjonen kan gi bedre effekt. Det er likevel usikkerhet rundt om resultatene vil være de samme for eldre eller yngre mennesker i andre deler av verden. En større studie med 20 000 deltakere er planlagt i Kenya og Ghana.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler immunitet mot norovirus, også kjent som omgangssyke. Eksperter forklarer at immunitet etter en infeksjon kan vare fra seks måneder til flere år, men at det finnes flere virusvarianter som kan føre til gjentatte sykdomstilfeller. Det understrekes at man kan ha viruset i kroppen uten å få symptomer, noe som bidrar til å opprettholde immunforsvaret. En periode med mindre smitte under koronapandemien kan ha svekket befolkningens immunitet. God håndhygiene med såpe er viktig for å forebygge smitte, da antibac ikke er tilstrekkelig.
8 dager siden
En studie publisert i Nature viser at vaksinasjon mot helvetesild reduserer risikoen for demens senere i livet. Studien er basert på data fra et vaksinasjonsprogram i Wales som startet i 2013, hvor personer som fikk vaksinen hadde 20 prosent lavere sannsynlighet for å utvikle demens innen syv år. Forskerne brukte regresjonsdiskontinuitet for å sammenligne grupper med nesten identisk alder, men ulik tilgang til vaksinen, for å isolere effekten. Immunolog Anne Spurkland omtaler studien som overbevisende, og forskerne håper funnene kan bidra til nye forebyggende tiltak mot demens. Helvetesild kan gi sterke, langvarige smerter og i noen tilfeller føre til synstap, spesielt hvis øyeområdet rammes. Det finnes foreløpig ingen kur, kun symptomlindrende behandling.
2 måneder siden
Forskere har utviklet en ny immunterapimetode som kan revolusjonere kreftbehandling. Behandlingen fungerer som en skreddersydd vaksine som trener opp immunforsvaret til å angripe kreftceller ved hjelp av et antistoff. Metoden har vist lovende resultater i tester på mus med vanskelige kreftformer som bukspyttkjertel-, lunge- og magekreft. Forskere håper at metoden kan tilpasses individuelt for å behandle ulike kreftformer mer effektivt og med færre bivirkninger. Samtidig er en ny kreftbehandling, Atezolizumab, godkjent i Norge, som også hjelper immunforsvaret med å bekjempe kreftceller. Kreftforeningen er forsiktig optimistisk, men understreker at det er for tidlig å konkludere før behandlingen er testet på mennesker.
3 måneder siden
En ny studie fra Universitetssykehuset i Nord-Norge sår tvil om Norges valg av HPV-vaksinen Cervarix. Studien viser at vaksinen har begrenset effekt mot andre høyrisiko HPV-typer enn 16 og 18, selv om den gir god beskyttelse mot disse. Dette står i kontrast til Gardasil9, som beskytter mot ni ulike HPV-typer. Til tross for dette har Norge valgt Cervarix på grunn av lavere pris. Studien viser at et bredere vaksinevalg potensielt kan redusere antall kvinner som trenger behandling for forstadier til livmorhalskreft. Overlege Sveinung Sørbye mener at de fleste er enige om at Gardasil9 er en bedre vaksine, og at det kan diskuteres om den billigste er god nok i norsk setting.
4 måneder siden
En ny norsk studie gir håp for personer med long covid. Studien, utført ved Kysthospitalet i Stavern, fokuserer på pasientenes mestring og funksjonsevne, heller enn å kun dempe symptomer. Pasientene oppmuntres til å utforske aktiviteter de savner, og resultatene viser at dobbelt så mange ble friske med denne behandlingen sammenlignet med de som ikke fikk den. Inger-Johanne Thorstein, en av pasientene, ble frisk etter kun to timer med behandling. Studien viser at det er fullt mulig å bli frisk fra long covid, og overlege Tom Farmen Nerli håper behandlingen kan brukes bredere. Studien har fått støtte fra FHI, selv om det er uenighet rundt long covid.
9 dager siden
Forskere har utviklet en hormonfri p-pille for menn, YCT-529, som viser lovende resultater i dyreforsøk med 99 % effektivitet i å forhindre graviditet. Pillen virker ved å stoppe sædproduksjonen uten rapporterte bivirkninger. En norsk professor uttrykker skepsis til markedet, da tidligere forsøk på å utvikle mannlige prevensjonsmidler har møtt økonomiske utfordringer og det allerede finnes etablerte prevensjonsmidler for kvinner. Fertiliteten kom raskt tilbake etter avsluttet behandling i studiene. YCT-529 har gjennomført en vellykket fase 1-studie og er nå i fase 2 av kliniske studier på mennesker.
2 måneder siden
En studie ved Kysthospitalet i Stavern viser at mange pasienter med long covid opplevde markant bedring etter en behandling som kombinerer legetime og individuell oppfølging av fysioterapeut. Koronaforsker Arne Søraas roser studien, men mener at de fleste pasientene ikke vil bli helt friske med denne tilnærmingen, da han mener det er viktig å finne de biologiske årsakene til plagene. Overlege Tom Farmen Nerli er uenig og mener behandlingen kan hjelpe mange, og at den ikke er rent psykologisk. Norsk Covidforening er kritisk til studien og mener det er uetisk å fremheve en metode som kan gjøre noen sykere. Studien inkluderte 310 pasienter, hvorav halvparten fikk behandling.