Forskere tester en ny vaksine mot omgangssyke, også kjent som norovirus, som årlig rammer millioner av mennesker. Vaksinen er i tablettform og inneholder en modifisert utgave av et protein fra viruset.
Tidlige tester viser positive resultater med milde bivirkninger og indikasjoner på varig immunrespons hos eldre voksne. En barnehagelærling ser frem til vaksinen i håp om redusert sykdom og fravær.
Folkehelseinstituttet understreker at selv om viruset er kortvarig for de fleste, kan en vaksine redusere risikoen for utbrudd i helseinstitusjoner. Utviklingen er komplisert fordi viruset har mange varianter og endrer seg raskt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En studie publisert i Science Translational Medicine viser lovende resultater for en ny pillebasert vaksine mot norovirus, også kjent som «vinteroppkast»-viruset. Vaksinen genererer en sterk immunrespons som varer i opptil 210 dager. Vaksineekspert Gunnveig Grødeland påpeker at vaksinen er basert på samme teknologi som AstraZeneca sin koronavaksine, og at pilleformen kan gi bedre beskyttelse ved å levere vaksinen direkte til tarmen. Grødeland understreker at studien har få deltakere, og at det er usikkert om vaksinen vil fungere like godt i risikogrupper. Flere vaksiner mot norovirus er under utprøving.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler immunitet mot norovirus, også kjent som omgangssyke. Eksperter forklarer at immunitet etter en infeksjon kan vare fra seks måneder til flere år, men at det finnes flere virusvarianter som kan føre til gjentatte sykdomstilfeller. Det understrekes at man kan ha viruset i kroppen uten å få symptomer, noe som bidrar til å opprettholde immunforsvaret. En periode med mindre smitte under koronapandemien kan ha svekket befolkningens immunitet. God håndhygiene med såpe er viktig for å forebygge smitte, da antibac ikke er tilstrekkelig.
2 måneder siden
Vaksineforsker Gunnveig Grødeland og hennes team ved UiO utvikler en DNA-vaksine for å være forberedt på fremtidige pandemier. DNA-vaksinen er raskere å produsere og mer stabil enn mRNA-vaksiner, og har vist gode resultater i dyreforsøk på dyr. Grødeland understreker at det alltid er en liten risiko for genomisk integrasjon, men mener fordelene oppveier risikoen i en pandemisituasjon. Hun forventer vaksineskepsis, og viser til at konsekvensene av å ikke vaksinere seg kan være alvorlige. Fugleinfluensa anses som en potensiell trussel, men det er vanskelig å forutsi hva neste pandemi vil være.
3 måneder siden
En ny pille utviklet for å bekjempe innvollsorm viser lovende resultater. Pillen kombinerer to eksisterende antiparasittmedisiner, noe som gir bedre effekt mot flere typer orm. Den er testet på 1001 barn i Etiopia, Kenya og Mosambik, og resultatene tyder på at den kan hjelpe med å nå Verdens helseorganisasjons mål om å eliminere sykdommene. Overlege Tore Lier bekrefter at de to medikamentene er mye brukt, og at kombinasjonen kan gi bedre effekt. Det er likevel usikkerhet rundt om resultatene vil være de samme for eldre eller yngre mennesker i andre deler av verden. En større studie med 20 000 deltakere er planlagt i Kenya og Ghana.
4 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) forventer økning i smitte av både influensa og covid-19 i løpet av vinteren. Til tross for at vaksiner er tilgjengelige, har færre enn ønskelig i risikogruppene og blant eldre over 65 år benyttet seg av tilbudet. En studie fra FHI viser at eldre mister beskyttelse mot covid-19 raskere enn yngre, noe som gjør oppfriskningsdoser spesielt viktig. Målet er 75 prosent vaksinedekning, men mange kommuner ligger langt under dette. Vaksinasjon er ansett som det viktigste tiltaket for å forebygge alvorlig sykdom og død. Influensavaksinen oppdateres årlig og gir beskyttelse mot ulike virusvarianter.
2 måneder siden
Forskere har utviklet en ny immunterapimetode som kan revolusjonere kreftbehandling. Behandlingen fungerer som en skreddersydd vaksine som trener opp immunforsvaret til å angripe kreftceller ved hjelp av et antistoff. Metoden har vist lovende resultater i tester på mus med vanskelige kreftformer som bukspyttkjertel-, lunge- og magekreft. Forskere håper at metoden kan tilpasses individuelt for å behandle ulike kreftformer mer effektivt og med færre bivirkninger. Samtidig er en ny kreftbehandling, Atezolizumab, godkjent i Norge, som også hjelper immunforsvaret med å bekjempe kreftceller. Kreftforeningen er forsiktig optimistisk, men understreker at det er for tidlig å konkludere før behandlingen er testet på mennesker.
8 dager siden
En studie publisert i Nature viser at vaksinasjon mot helvetesild reduserer risikoen for demens senere i livet. Studien er basert på data fra et vaksinasjonsprogram i Wales som startet i 2013, hvor personer som fikk vaksinen hadde 20 prosent lavere sannsynlighet for å utvikle demens innen syv år. Forskerne brukte regresjonsdiskontinuitet for å sammenligne grupper med nesten identisk alder, men ulik tilgang til vaksinen, for å isolere effekten. Immunolog Anne Spurkland omtaler studien som overbevisende, og forskerne håper funnene kan bidra til nye forebyggende tiltak mot demens. Helvetesild kan gi sterke, langvarige smerter og i noen tilfeller føre til synstap, spesielt hvis øyeområdet rammes. Det finnes foreløpig ingen kur, kun symptomlindrende behandling.
1 måned siden
Drammen sykehus har satt gul beredskap etter et større utbrudd av norovirus på medisinsk avdeling. Rundt 30 pasienter og ansatte er smittet, og en sengepost er stengt. Sykehuset reduserer nå planlagte operasjoner for å frigjøre kapasitet. Avdelingssjefen beskriver situasjonen som krevende, men understreker at de har erfaring med å håndtere slike utbrudd, og sammenligner håndteringen med koronapandemien. Norovirus, også kjent som omgangssyke, gir symptomer som kvalme, oppkast, magesmerter og diaré.
1 måned siden
Under Ski-VM i Trondheim har det oppstått et utbrudd av Norovirus på et av utøverhotellene. Flere utøvere ble rammet, men er nå symptomfrie og har reist hjem. Arrangøren har koblet inn helsemyndighetene og iverksetter tiltak for å begrense smitte, inkludert økt rengjøring på hotellene. Norovirusinfeksjon er svært smittsom og gir symptomer som kvalme, oppkast og diaré.
3 måneder siden
En ny variant av norovirus, også kjent som «Ferrari-viruset», sprer seg raskt i Nord-Europa og USA. I USA har det vært en kraftig økning i antall utbrudd, mens Norge også opplever en økning i positive prøver. Folkehelseinstituttet (FHI) bekrefter at en ny virusvariant, GII.17, kan være årsaken til den økte spredningen. Viruset forårsaker oppkast og diaré, og sprer seg lett i større forsamlinger, på sykehjem og cruisebåter. FHI understreker viktigheten av god hygiene, spesielt hyppig håndvask med såpe og vann, da alkoholbasert desinfeksjon er mindre effektivt mot norovirus. De oppfordrer også alle med symptomer til å holde seg hjemme for å begrense smittespredningen.