Artikkelen kritiserer Mark Zuckerbergs makt over sosiale medier og hans forsøk på å blidgjøre Donald Trump etter presidentvalget i USA. Zuckerberg har gitt Trump penger, ansatt en Trump-alliert i Meta-styret og fjernet en liberal leder.
Han vil også fjerne Facebooks faktasjekk og åpne for mer politisk debatt, spesielt om innvandring og kvinner, og flytte moderatorene til Texas.
Artikkelen hevder at Zuckerbergs handlinger tillater spredning av desinformasjon og polarisering, og argumenterer for at sosiale medier bør reguleres som annen industri.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Meta, under ledelse av Mark Zuckerberg, kunngjør store endringer i sin innholdsmoderering på Facebook og Instagram. Selskapet avslutter sitt faktasjekkprogram med uavhengige partnere og erstatter det med et fellesskapsdrevet system, likt det som brukes på X (tidligere Twitter). Zuckerberg begrunner endringene med et ønske om å redusere feil, forenkle retningslinjer og gjenopprette ytringsfriheten. Meta vil også fjerne noen retningslinjer rundt betente temaer som innvandring og kjønn, og justere innholdsfiltrene. Endringene kritiseres av blant andre utviklingsredaktør i VG, Øyvind Brenne, som mener dette er et politisk grep i favør Donald Trump og hans tilhengere, og at det vil føre til et hardere ordskifte med flere udokumenterte påstander.
3 måneder siden
USAs president Joe Biden kritiserer Meta for å fjerne faktasjekk av innlegg på Facebook og Instagram i USA. Meta begrunner endringen med at også eksperter er partiske, og vil la brukere merke villedende innlegg. Det internasjonale nettverket for faktasjekking (IFCN) frykter at dette kan føre til politisk ustabilitet og vold i sårbare land. Brasils regjeringsadvokat har gitt Meta en frist for å forklare sine planer for faktasjekking i Brasil. Meta fjerner også restriksjoner på ytringer om kjønn og seksuell identitet, samt programmer for mangfold og inkludering. Mark Zuckerberg erkjenner at Donald Trumps valgseier er en av årsakene til endringene.
3 måneder siden
Meta, tidligere kjent for å bekjempe falske nyheter, endrer nå sin strategi. Selskapet avslutter samarbeidet med tredjeparts faktasjekkere og vil i stedet støtte Donald Trumps politikk. Mark Zuckerberg begrunner dette med at faktasjekkerne har vært for partiske og skadet tilliten. Det nye systemet vil basere seg på brukerrapportering, likt X sin modell. Kritikere frykter økt desinformasjon, polarisering og mer skadelig innhold. Meta har også donert en million dollar til Trumps innsettelsesfond og utnevnt en av Trumps samarbeidspartnere til styret.
3 måneder siden
USAs president Joe Biden kritiserer Meta for å avslutte faktasjekking av innlegg på Facebook og Instagram. Biden kaller avgjørelsen skammelig og i strid med USAs verdier. Meta begrunner endringen med at også eksperter er partiske, og at dagens system fører til for mye sensur. De vil nå la brukere merke villedende innlegg, likt systemet på X. Metas toppsjef Mark Zuckerberg erkjenner at Donald Trumps valgseier er en av årsakene til endringene, og sier at endringen innebærer en prioritering av ytringsfriheten.
3 måneder siden
Meta har endret sine retningslinjer slik at brukere nå kan hevde at skeive har psykiske lidelser uten konsekvenser. Samtidig har temaene trans og ikke-binær blitt fjernet fra Messenger. Disse endringene skjer etter at Donald Trump ble tatt i ed, og hans politikk som kun anerkjenner to kjønn. Flere tech-milliardærer, inkludert Meta-sjef Mark Zuckerberg, var til stede under innsettelsen. Kritikere mener at Meta tilpasser seg Trumps politikk for å oppnå fordeler, mens transpersoner som Axel Holandsjø Følling føler seg marginalisert og skuffet over utviklingen.
3 måneder siden
Artikkelen undersøker den økende makten til amerikanske tech-milliardærer og deres nære forhold til president Trump. Flere av de rikeste tech-lederne, som Elon Musk, Mark Zuckerberg og Jeff Bezos, var til stede ved Trumps innsettelse, noe som har ført til spekulasjoner om et mulig oligarki. Det diskuteres hvordan tech-selskaper anklages for å gi etter for Trumps krav, og hvordan dette kan påvirke demokratiet. Artikkelen peker også på USAs lave plassering på demokrati-indeksen, delvis på grunn av finansnæringens og legemiddelindustriens innflytelse. Det uttrykkes bekymring for at tech-gigantenes økende mediemakt og samrøre med politikere kan true et åpent demokrati.
3 måneder siden
En analytiker hevder at Elon Musk, med støtte fra Donald Trump, fører en informasjonskrig mot EU ved å spre desinformasjon og konspirasjonsteorier. Musk og Mark Zuckerberg har posisjonert seg nær Trump i håp om støtte mot EUs nye tech-lover, som kan gi bøter i milliardklassen. EU har allerede bøtelagt Meta for brudd på personvernregler. Musk har også blandet seg inn i europeisk politikk og spredt falske nyheter. EU-kommisjonen kritiseres for å nøle med å reagere mot X, til tross for pågående granskning og bekymring for at plattformen brukes til massemanipulasjon. Flere mener EU må handle raskere og tydeligere for å forsvare demokratiet.
15 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps angrep på ytringsfriheten, inkludert å sparke en oberst etter kritikk av et visepresidentbesøk og nekte journalister adgang. USA skjerper også praksisen for visumsøknader basert på ytringer i sosiale medier, noe som skaper bekymring for manglende forutsigbarhet og vilkårlig håndheving. Artikkelen trekker paralleller til McCarthyismen og understreker viktigheten av å forsvare frie ytringer og støtte institusjoner som verner om dem.
3 måneder siden
Fredsprisvinner Maria Ressa advarer mot en farlig utvikling etter at Meta har besluttet å avslutte uavhengig faktasjekk på Facebook og Instagram. Hun kritiserer Mark Zuckerberg for å prioritere profitt over sikkerhet og mener at dette vil føre til en verden infisert av løgn og hat. Zuckerberg begrunner endringen med at også eksperter er partiske og at for mye innhold er blitt sensurert. Ressa avviser dette og mener at journalister har regler og etikk som Facebook nå kvitter seg med. Hun mener også at avgjørelsen vil føre til en splittet virkelighet og en verden som passer for en diktator. Avgjørelsen tolkes også som et forsøk på å blidgjøre Donald Trump.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Donald Trumps nylige uttalelser om utenrikspolitikk, inkludert forslag om anneksjon av Grønland, fordrivelse av palestinere fra Gaza, og en potensiell fredsavtale mellom Russland og USA uten Ukraina. Forfatteren argumenterer for at disse uttalelsene undergraver folkeretten og sender et farlig signal til autoritære ledere globalt, og oppfordrer statsminister Støre til å ta klarere avstand. Utenriksministerens reaksjon beskrives som for svak, og det hevdes at Trumps strategi er å normalisere det uakseptable gjennom ekstreme utspill.