Artikkelen undersøker den økende makten til amerikanske tech-milliardærer og deres nære forhold til president Trump. Flere av de rikeste tech-lederne, som Elon Musk, Mark Zuckerberg og Jeff Bezos, var til stede ved Trumps innsettelse, noe som har ført til spekulasjoner om et mulig oligarki.
Det diskuteres hvordan tech-selskaper anklages for å gi etter for Trumps krav, og hvordan dette kan påvirke demokratiet. Artikkelen peker også på USAs lave plassering på demokrati-indeksen, delvis på grunn av finansnæringens og legemiddelindustriens innflytelse.
Det uttrykkes bekymring for at tech-gigantenes økende mediemakt og samrøre med politikere kan true et åpent demokrati.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
9 dager siden
Artikkelen undersøker påstander om at Donald Trumps presidentskap fører USA i retning av en politistat eller et autoritært styre. Eksperter peker på Trumps angrep på rettsvesenet, undergraving av sivilsamfunnet og frie medier, samt ignorering av rettsavgjørelser som tegn på en farlig utvikling. Det uttrykkes også bekymring for Kinas økende innflytelse over USAs økonomi. Samtidig understrekes det at USA har sterke demokratiske tradisjoner, og at en motreaksjon mot Trumps politikk er sannsynlig.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan Trump og Musk anklages for å undergrave amerikansk demokrati gjennom maktkonsentrasjon og nedbygging av staten. Trump har gitt Musk økt innflytelse over byråkratiet, noe som skaper frykt for et system basert på lojalitet fremfor lover. Kritikere mener de overkjører folkevalgte og at kuttene i offentlige tjenester vil ramme de svakeste. Musk anklages for institusjonalisert korrupsjon ved å berike seg selv gjennom offentlige kontrakter. Eksperter advarer om at nedbyggingen av byråkratiet kan hindre fremtidig politikkimplementering.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at økende økonomisk ulikhet truer demokratiet, både i USA og Norge. Den viser til eksempler som Elon Musks politiske innflytelse og norske milliardærers investeringer i politiske kampanjer. Forfatteren hevder at de rikeste i Norge ikke bidrar nok til fellesskapet, og at diskusjonen dreier seg om skattelette for de rike, selv om lærere og sykepleiere betaler en større andel av inntekten sin i skatt. Artikkelen konkluderer med at kostnadene for å møte store utfordringer må deles rettferdig, og at de rikeste må bidra mer.
3 måneder siden
I sin avskjedstale advarte president Joe Biden mot et voksende oligarki av superrike i USA, som han mener truer demokratiet. Han kritiserte sosiale medier for å tillate spredning av feilinformasjon og maktmisbruk, og uttrykte bekymring for et teknologisk-industrielt kompleks. Biden påpekte at flere teknologitopper, inkludert Elon Musk, Mark Zuckerberg og Jeff Bezos, støtter påtroppende president Donald Trump. Han tok også til orde for å endre grunnloven for å fjerne immunitet for sittende presidenter, etter en høyesterettskjennelse som ga Trump utbredt immunitet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler en innsettelse der flere tech-ledere deltok, spesielt Elon Musk som skapte kontrovers med en armhilsen som ble tolket som en nazihilsen. Det spekuleres i om dette var en bevisst handling eller et resultat av hans «asperger». Artikkelen kritiserer også tech-oligarkers økende politiske innflytelse, og hvordan de tilsynelatende smisker for Trump. Det trekkes frem at Musk har spredt antisemittisk innhold og støttet ytre høyre-grupperinger. Trump selv uttrykte ønske om å kjøpe Grønland og kontrollere Panamakanalen, noe som understreker hans ønske om politisk makt.
3 måneder siden
En forsker advarer om økende likhetstrekk mellom USA og Russland under Vladimir Putin, spesielt når det gjelder oligarkers innflytelse. Amerikanske oligarker har utviklet ideologiske ambisjoner og søker politisk makt, noe som minner om situasjonen i Russland. Teknologigiganter som Meta og Amazon viser tegn til å underkaste seg politisk press, og det er bekymring for at dette kan undergrave demokratiet. Trump-administrasjonens retorikk om Grønland har også likhetstrekk med Putins argumentasjon for å annektere Donbas. Utviklingen i USA kan føre til et styresett der personlige kontakter og lojalitet blir viktigere enn demokratiske prinsipper.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps anstrengte forhold til pressen og hvordan dette kan påvirke amerikanske medier i hans kommende presidentperiode. Reportere uten grenser uttrykker bekymring for Trumps angrep på pressen, inkludert trusler om å inndra TV-lisenser og fengsle journalister. De frykter også at Trumps tette bånd til Elon Musk kan skade mediebransjen. Samtidig ser organisasjonen muligheter for samarbeid med Trump i saker som omhandler pressefrihet i andre land. Artikkelen belyser også hvordan Trumps retorikk kan føre til vold og hvordan mediene selv har bidratt til tillitskrisen.
3 måneder siden
Ledere fra store teknologiselskaper, inkludert Elon Musk, Jeff Bezos og Mark Zuckerberg, deltok på Donald Trumps innsettelsesseremoni. Disse selskapene har også donert over 170 millioner dollar til Trumps innsettelse og politiske virksomhet. Eksperter spekulerer i om tech-lederne forsøker å navigere det politiske landskapet og påvirke Trumps politikk, da de er avhengige av politisk samhandling. Det er også en frykt for statlig inngripen og et ønske om færrest mulig restriksjoner. Forholdet mellom Elon Musk og Trump er tett, men Musks motivasjon er uklar.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer faren for demokratisk tilbakegang i USA under Trump, men argumenterer for at demokratiet fortsatt har gode sjanser til å overleve. Forfatteren fremhever at Trump-administrasjonen har satt i gang flere prosesser som undergraver demokratiet innenfra, som å svekke pressen, lovstyret og byråkratiet. Dette kan føre til en situasjon der valg ikke lenger er frie og rettferdige. Samtidig påpekes det at demokratier er robuste, spesielt i rike land med etablerte institusjoner, og at det finnes mange motkrefter som kan mobiliseres for å forsvare demokratiet. Forfatteren tror en for rask fremrykning fra Trumps side kan ha gjort flere oppmerksomme på faren, og at dette kan føre til økt motstand.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan store pengedonasjoner fra rike enkeltpersoner og selskaper kan undergrave demokratiet. Det argumenteres for at politikere kan bli avhengige av donorer, og dermed prioritere deres interesser fremfor velgernes. Anonyme donasjoner, som den til Frp i 2023, skaper mistillit. Artikkelen peker på at både høyresiden og venstresiden er avhengige av pengestøtte, noe som hindrer dem i å ta et oppgjør med pengemakten. Det advares mot en utvikling mot et oligarki, der de rikeste har uforholdsmessig stor innflytelse.