En forsker advarer om økende likhetstrekk mellom USA og Russland under Vladimir Putin, spesielt når det gjelder oligarkers innflytelse. Amerikanske oligarker har utviklet ideologiske ambisjoner og søker politisk makt, noe som minner om situasjonen i Russland.
Teknologigiganter som Meta og Amazon viser tegn til å underkaste seg politisk press, og det er bekymring for at dette kan undergrave demokratiet. Trump-administrasjonens retorikk om Grønland har også likhetstrekk med Putins argumentasjon for å annektere Donbas.
Utviklingen i USA kan føre til et styresett der personlige kontakter og lojalitet blir viktigere enn demokratiske prinsipper.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen undersøker den økende makten til amerikanske tech-milliardærer og deres nære forhold til president Trump. Flere av de rikeste tech-lederne, som Elon Musk, Mark Zuckerberg og Jeff Bezos, var til stede ved Trumps innsettelse, noe som har ført til spekulasjoner om et mulig oligarki. Det diskuteres hvordan tech-selskaper anklages for å gi etter for Trumps krav, og hvordan dette kan påvirke demokratiet. Artikkelen peker også på USAs lave plassering på demokrati-indeksen, delvis på grunn av finansnæringens og legemiddelindustriens innflytelse. Det uttrykkes bekymring for at tech-gigantenes økende mediemakt og samrøre med politikere kan true et åpent demokrati.
2 måneder siden
Artikkelen utforsker faren for at USA under Donald Trump utvikler seg i retning av et diktatur. Den amerikanske grunnloven er ment å hindre maktkonsentrasjon, men Trumps handlinger utfordrer dette. Han forsøker å styre gjennom presidentordrer, krever politisk lojalitet, og reduserer statsapparatet. Artikkelen hevder at USA kan bli et diktatur dersom loven ikke respekteres, rettsvesenet svekkes, eller Kongressen blir en nikkedukke. Dette kan lede til en situasjon som ligner Russland, preget av oligarki og korrupsjon.
9 dager siden
Artikkelen undersøker påstander om at Donald Trumps presidentskap fører USA i retning av en politistat eller et autoritært styre. Eksperter peker på Trumps angrep på rettsvesenet, undergraving av sivilsamfunnet og frie medier, samt ignorering av rettsavgjørelser som tegn på en farlig utvikling. Det uttrykkes også bekymring for Kinas økende innflytelse over USAs økonomi. Samtidig understrekes det at USA har sterke demokratiske tradisjoner, og at en motreaksjon mot Trumps politikk er sannsynlig.
2 måneder siden
En dansk sikkerhetsekspert advarer mot økende amerikansk teknologisk dominans og potensielle sikkerhetsrisikoer ved å bruke selskaper som Google og Microsoft. Eksperten mener at danske myndigheter og virksomheter bør være oppmerksomme på at en Trump-regjering kan bruke amerikanske teknologiselskaper til å spionere på allierte. En professor i cybersikkerhet anbefaler å vurdere europeiske alternativer for å redusere avhengigheten. USA har også truet Ukraina med å stenge ned Starlink for å få tilgang til landets mineraler, noe som skaper bekymring i Europa. Situasjonen er spesielt alvorlig for Danmark, da Trump tidligere har antydet muligheten for å bruke pressmidler for å kontrollere Grønland.
1 måned siden
Demokratisk senator Chris Murphy anklager Donald Trumps administrasjon for korrupsjon uten sidestykke i amerikansk historie. Han viser til flere eksempler, blant annet Trumps engasjement i kryptovaluta, en påstått avtale med New Yorks ordfører, og favorisering av Elon Musks selskap Starlink. Statsviter Hilmar Mjelde påpeker et problematisk samrøre mellom presidenten og næringslivsledere, men mener det er for sterkt å sammenligne situasjonen med Putins Russland. Murphy uttrykker bekymring for at denne normaliseringen av korrupsjon undergraver demokratiet, mens Mjelde mener Trump sentraliserer makten og svekker kontrollmekanismene i det politiske systemet.
3 måneder siden
En russisk eks-generalløytnant og TV-propagandist, Andrej Gurulyov, har antydet at president Putin bør ta kontroll over både Grønland og Svalbard. Gurulyovs uttalelser kommer etter at Donald Trump har signalisert at USA bør overta Grønland. Tidligere Nato-topp Arne Bård Dalhaug mener Trumps uttalelser legitimerer russisk retorikk og svekker troverdigheten til USA og Nato. Nupi-forsker Jakub M. Godzimirski påpeker at Trumps utspill skaper usikkerhet og kan sette Svalbard i spill. Selv om Svalbard er Nato-territorium, kan en svekkelse av alliansen redusere sikkerhetsgarantien. Svalbardtraktaten gir Russland rett til økonomisk aktivitet på øygruppen.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige karakterisering av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som en «diktator» har vakt bekymring blant eksperter angående Natos fremtid og USAs engasjement i Europa. Forsker Iver B. Neumann antyder at dette kan signalisere begynnelsen på slutten for forsvarsalliansen. Andre eksperter, som Jan Arild Snoen, avviser Trumps påstander som grunnløse. Uttalelsene har ført til spekulasjoner om at USA vil redusere sitt nærvær i Europa til fordel for Kina, noe som presser europeiske nasjoner til å styrke sin egen sikkerhet. Flere eksperter anser Trumps uttalelser som skadelige for det transatlantiske samarbeidet og mener han gjentar russisk retorikk.
2 måneder siden
Tidligere MI6-sjef Alex Younger hevder at Donald Trump ikke forstår Vladimir Putins mål i Ukraina, og advarer mot å gjenta feilgrepene fra Afghanistan. Younger understreker at internasjonal politikk er i endring, hvor sterke ledere og avtaler overtar for internasjonale institusjoner. Forsker Marianne Riddervold påpeker at USA prioriterer Kina som sin største utfordring, og at Europa må ruste opp for å være en relevant partner. Friedrich Merz, potensiell tysk statsminister, mener Europa må forberede seg på at Trump kan avslutte NATO-samarbeidet. Younger fremhever at Putin vil hindre Ukrainas suverenitet og Natos utvidelse, men at Trump kan være en joker i forhandlingene.
3 måneder siden
Rødt krever at statsminister Jonas Gahr Støre fordømmer Donald Trumps uttalelser om bruk av militær makt og økonomiske virkemidler for å sikre USA kontroll over Grønland. Rødts Bjørnar Moxnes sammenligner Trumps oppførsel med Putins retorikk før Ukraina-invasjonen og mener Trump må settes på plass. Støre har uttalt at det ikke er greit å antyde at man vil ta land, spesielt overfor nære allierte. Rødt mener USA utgjør en trussel mot Norge og at norsk sikkerhetspolitikk må revurderes. Trump har uttalt at USA trenger Grønland av hensyn til nasjonal sikkerhet og naturressurser, og har truet Danmark med straffetoll og militær makt.
4 måneder siden
Donald Trumps uttalelser om amerikansk eierskap av Grønland har skapt bekymring i Danmark. Eksperter tror ikke Trump vil forsøke det samme med Svalbard, men frykter at USA vil prioritere Kina fremfor Arktis. Russland anses ikke som en stor trussel mot Svalbard på grunn av logistiske utfordringer og lav gevinst. Kina viser økende interesse for Arktis, spesielt gjennom forskning, men anses ikke som en militær trussel mot Svalbard. Svalbard-traktaten fra 1920 sikrer norsk suverenitet, men forplikter Norge til å likebehandle alle traktatland. Det er en økende andel utlendinger på Svalbard, noe som understreker viktigheten av norsk tilstedeværelse.