Spesialenheten for politisaker har henlagt saken mot to politioverbetjenter i Oslo politidistrikt etter drapet på Rahavy Varatharajan. Varatharajan ble drept av en mann hun tidligere hadde anmeldt for hensynsløs adferd og brudd på besøksforbud.
Spesialenheten konkluderte med at politioverbetjentene begikk et grovt brudd på tjenesteplikten ved å nekte henne voldsalarm, men fant ikke tilstrekkelig bevis for grov uaktsomhet. Varatharajan hadde anmeldt mannen ti ganger og uttrykt frykt for sin sikkerhet.
Politiet begrunnet avslaget med manglende voldshistorikk og fravær av direkte trusler. Familien kritiserer politiets håndtering og kaller drapet et varslet drap.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Spesialenheten har henlagt saken mot politiet i forbindelse med drapet på Rahavy Varatharajan i Elverum i januar 2024. To politioverbetjenter er henlagt etter bevisets stilling, mens saken mot de øvrige involverte og Oslo politidistrikt er henlagt da intet straffbart forhold anses bevist. Varatharajan ble funnet drept, og mannen som var siktet for drapet døde senere på sykehuset. Politiet har fått kritikk for ikke å ha gitt kvinnen voldsalarm, til tross for gjentatte varsler om mannen og brudd på besøksforbud.
1 måned siden
Spesialenheten har henlagt saken mot politiet etter drapet på Rahavy Varatharajan utenfor Elverum i januar 2024. Etterforskningen har sett på politiets håndtering av brudd på besøksforbud og hvorfor Varatharajan ikke ble tildelt voldsalarm. Spesialenheten vurderte om Oslo politidistrikt hadde gjort nok for å beskytte henne. Varatharajan ble funnet drept i en bil, og hennes tidligere kjæreste, som var siktet for drapet, døde også. Det er kjent at mannen hadde brutt besøksforbudet flere ganger, og at Varatharajan gjentatte ganger hadde bedt om voldsalarm.
1 måned siden
Spesialenheten har henlagt sakene mot politiet etter drapet på Rahavy Varatharajan i Elverum 1. januar i fjor. Varatharajan var tidligere kjæreste med en 32 år gammel mann, som ble funnet skadet i samme bil og senere døde. Mannen var siktet for drapet. Det ble kjent at mannen hadde besøksforbud overfor kvinnen, og at hun flere ganger hadde bedt politiet om voldsalarm uten å få det. Oslo politidistrikt erkjente at de ikke ga Varatharajan den beskyttelsen hun burde hatt. Spesialenheten henla saken mot to politibetjenter etter bevisets stilling, mens saken mot de øvrige involverte ble henlagt da intet straffbart forhold anses bevist.
1 måned siden
Spesialenheten har konkludert med at en politimann i Sør-Øst politidistrikt begikk alvorlige feil i håndteringen av politiinformanten Bård Lanes, som ble drept i 2021. Politiets kontakt med Lanes var knyttet til Lasse Falch Bekken, som senere ble dømt for å ha bestilt drapet. Spesialenheten mener politimannen brøt tjenesteplikten ved å ikke registrere Lanes som informant i politiets systemer. Til tross for feilene, henlegges saken mot politimannen og politidistriktet på grunn av systemsvikt og omstendigheter knyttet til coronapandemien. Advokaten til Lanes er kritisk til avgjørelsen og mener ingen blir stilt til ansvar. Politimesteren i Sør-Øst politidistrikt viser til interne prosesser, men understreker at Spesialenheten ikke legger ansvar for drapet på Lanes verken på politimannen eller distriktet.
2 måneder siden
Politiet har gjennomført en intern evaluering av sin håndtering av anmeldelsene fra Jonas Aarseth Henriksen før han ble drept. Evalueringen viser at politiet ikke klarte å se sammenhengen mellom de 14 anmeldelsene han leverte om trakassering og forfølgelse. Politiet erkjenner at de ikke tilbød nødvendig beskyttelse, selv om både han og familien ba om det. En arbeidsgruppe konkluderer med at politiet burde ha utarbeidet en etterforskningsplan og vurdert personforfølgelse som en hypotese. Politiet beklager overfor familien og peker på manglende kompetanse som en mulig årsak til svikten. Rettssaken mot de fire tiltalte for drapet starter 25. februar.
2 måneder siden
Spesialenheten for politisaker har henlagt anmeldelsen mot politiet etter dobbeltdrapet i Kristiansund i 2023, hvor en 73 år gammel mann drepte sin 75 år gamle ektefelle før han tok sitt eget liv. Anmeldelsen kom fra de etterlatte. Spesialenheten betviler troverdigheten til et vitne som hevder å ha varslet politiet om drapsvåpenet. Drapsmannen var i besittelse av flere skytevåpen, og politiet hadde tidligere fraktet ham til sykehus med tvang i 2022, da det ble kjent at han eide åtte våpen. Til tross for en dom for ruskjøring i 2020 og kjennskap til mannens rusproblemer, ble det ikke levert bekymringsmelding om våpenholdet, og politiet inndro ikke våpnene. De etterlatte vurderer å klage avgjørelsen til Riksadvokaten.
2 måneder siden
Rettssaken mot fire menn tiltalt for drapet på Jonas Aarseth Henriksen starter. Drapet skjedde i august 2023, etter at Jonas i to år hadde levd under trusler og gjentatte anmeldelser til politiet. Faren er kritisk til politiets manglende oppfølging av anmeldelsene, og forteller at Jonas fryktet for sitt liv og sov med våpen. En intern evaluering viser at politiet burde ha sett sammenhengen mellom anmeldelsene. Familien er nå fokusert på å redde Jonas' selskaper og har fremmet erstatningskrav mot de tiltalte.
3 måneder siden
Riksadvokaten har stadfestet henleggelsen av saken der John Åreskjold ble skutt og drept av politiet i 2023. Spesialenheten for politisaker mente at politiets bruk av dødelig makt var nødvendig da de oppfattet Åreskjold som en livstruende fare. Familien klaget på henleggelsen og ba om ytterligere etterforskning, inkludert rekonstruksjon av skytingen og undersøkelser av våpenet, men Riksadvokaten avviste klagen. Det er fortsatt usikkert om Åreskjold skjøt mot politiet med sin gummikule-revolver før han selv ble skutt, men dette ble ikke ansett som avgjørende for vurderingen av politiets handlinger. Bistandsadvokaten reagerer sterkt på avgjørelsen og mener den svekker tilliten til politiet og påtalemyndigheten.
3 måneder siden
Spesialenheten for politisaker har henlagt saken mot politiet etter en ulovlig droneflyging ved Værnes. Dronen fløy over militært område og for nær rullebanen, noe som er brudd på luftfartsreglene. Avinor anmeldte Trøndelag politidistrikt for hendelsen. Selv om Spesialenheten konkluderte med at det forelå brudd på forskriftene og muligens politiets egne droneinstrukser, ble saken henlagt da det ikke ble ansett som en grov nok tjenestefeil. Det ble påpekt at flygingen burde vært varslet, men at farepotensialet var begrenset. Sivile dronepiloter straffes med forelegg og inndragning for lignende overtredelser.
4 måneder siden
Spesialenheten har henlagt saken mot Øst politidistrikt etter at tvillingene Mille og Mina Hjalmarsen ble funnet døde i en leilighet i Spydeberg i januar 2023. Jentene, som var 16 år gamle, døde trolig av en overdose. En mann i 20-årene er siktet for uaktsomt drap i saken. Fossumkollektivet, hvor jentene var bosatt, hadde sendt en bekymringsmelding til politiet før dødsfallet, men politiet unnlot å spore jentenes telefoner. Spesialenhetens etterforskning konkluderte med at det ikke var grunnlag for å hevde at politiet hadde begått straffbare handlinger eller unnlatelser i saken.