Spesialenheten har konkludert med at en politimann i Sør-Øst politidistrikt begikk alvorlige feil i håndteringen av politiinformanten Bård Lanes, som ble drept i 2021. Politiets kontakt med Lanes var knyttet til Lasse Falch Bekken, som senere ble dømt for å ha bestilt drapet.
Spesialenheten mener politimannen brøt tjenesteplikten ved å ikke registrere Lanes som informant i politiets systemer. Til tross for feilene, henlegges saken mot politimannen og politidistriktet på grunn av systemsvikt og omstendigheter knyttet til coronapandemien.
Advokaten til Lanes er kritisk til avgjørelsen og mener ingen blir stilt til ansvar. Politimesteren i Sør-Øst politidistrikt viser til interne prosesser, men understreker at Spesialenheten ikke legger ansvar for drapet på Lanes verken på politimannen eller distriktet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Spesialenheten for politisaker har henlagt saken mot to politioverbetjenter i Oslo politidistrikt etter drapet på Rahavy Varatharajan. Varatharajan ble drept av en mann hun tidligere hadde anmeldt for hensynsløs adferd og brudd på besøksforbud. Spesialenheten konkluderte med at politioverbetjentene begikk et grovt brudd på tjenesteplikten ved å nekte henne voldsalarm, men fant ikke tilstrekkelig bevis for grov uaktsomhet. Varatharajan hadde anmeldt mannen ti ganger og uttrykt frykt for sin sikkerhet. Politiet begrunnet avslaget med manglende voldshistorikk og fravær av direkte trusler. Familien kritiserer politiets håndtering og kaller drapet et varslet drap.
1 måned siden
Spesialenheten har henlagt saken mot politiet i forbindelse med drapet på Rahavy Varatharajan i Elverum i januar 2024. To politioverbetjenter er henlagt etter bevisets stilling, mens saken mot de øvrige involverte og Oslo politidistrikt er henlagt da intet straffbart forhold anses bevist. Varatharajan ble funnet drept, og mannen som var siktet for drapet døde senere på sykehuset. Politiet har fått kritikk for ikke å ha gitt kvinnen voldsalarm, til tross for gjentatte varsler om mannen og brudd på besøksforbud.
2 måneder siden
Sør-Øst politidistrikt beklager overfor familien til Jonas Aarseth Henriksen for manglende oppfølging av anmeldelser før drapet. Politiet innrømmer at de burde ha vurdert 14 anmeldelser, som involverte Henriksen over en periode på to år, grundigere. Undersøkelser viser at informasjonen politiet hadde tilgang til burde ha ført til en høyere prioritering av sakene, og at de burde ha sett sammenhenger mellom dem. Politiet erkjenner at sakene burde vært etterforsket som alvorlig personforfølgelse, og at Henriksen ikke ble tilbudt nødvendig beskyttelse, til tross for gjentatte forespørsler. Politiet har nå oversendt rapporten til Spesialenheten for politisaker og Statsadvokaten.
2 måneder siden
Sør-Øst politidistrikt beklager overfor familien til Jonas Aarseth Henriksen for manglende oppfølging i sakene før drapet. En intern gjennomgang viser at politiet burde ha sett sammenhenger mellom 14 anmeldte saker som involverte Henriksen over en toårsperiode. Politiet erkjenner at disse sakene samlet sett burde vært etterforsket som alvorlig personforfølgelse, og at Henriksen ikke ble tilbudt nødvendige beskyttelsestiltak til tross for gjentatte henvendelser. Politiet understreker at gjennomgangen er gjort for å lære og forbedre sine rutiner, og flere tiltak er allerede iverksatt.
2 måneder siden
Politiet har gjennomført en intern evaluering av sin håndtering av anmeldelsene fra Jonas Aarseth Henriksen før han ble drept. Evalueringen viser at politiet ikke klarte å se sammenhengen mellom de 14 anmeldelsene han leverte om trakassering og forfølgelse. Politiet erkjenner at de ikke tilbød nødvendig beskyttelse, selv om både han og familien ba om det. En arbeidsgruppe konkluderer med at politiet burde ha utarbeidet en etterforskningsplan og vurdert personforfølgelse som en hypotese. Politiet beklager overfor familien og peker på manglende kompetanse som en mulig årsak til svikten. Rettssaken mot de fire tiltalte for drapet starter 25. februar.
2 måneder siden
Politiet i Sør-Øst beklager overfor familien til Jonas Aarseth Henriksen for manglende oppfølging av sakene før drapet i 2023. En intern evaluering viser at politiet hadde tilstrekkelig informasjon til å vurdere sakene grundigere og prioritere dem høyere. Henriksen anmeldte 11 forhold og kontaktet politiet flere ganger i tiden før drapet, men sakene ble ikke slått sammen eller prioritert til tross for at etterforskerne så en sammenheng. Familien mener drapet kunne vært unngått dersom politiet hadde tatt de tidligere sakene mer alvorlig. Politiet har iverksatt tiltak for å forhindre lignende hendelser i fremtiden.
4 måneder siden
Spesialenheten har henlagt saken mot flere tjenestepersoner i Øst politidistrikt etter at tvillingene Mille og Mina Hjalmarsen ble funnet døde. En operatør husker ikke en viktig samtale fra Fossumkollektivet der de ba om nødsporing av jentenes mobiltelefoner. Samtalen ble heller ikke loggført, og operasjonslederen ble ikke varslet. Spesialenheten mener det er alvorlig svikt i rutinene, men at det ikke er grunnlag for straff. Moren til tvillingene er skuffet og ber justisministeren se på regelverket. Politiet erkjenner behov for bedre organisering av savnetsaker.
4 måneder siden
En politimann fra Kongsberg er frifunnet for unødig voldsbruk av Høyesterett og får tilbake jobben. Han har vært suspendert i halvannet år i påvente av rettslig avklaring. Ansettelsesrådet har opphevet suspensjonen, og politimesteren i Sør-Øst politidistrikt bekrefter at politimannen vil bli fulgt opp videre. Politiets Fellesforbund har rettet kritikk mot toppledelsen i politiet for dårlig ivaretakelse av politimannen, mens Politidirektoratet mener kritikken ikke primært gjelder dem. Politidirektoratet vil se på læringspunkter knyttet til personaloppfølging.
3 måneder siden
Forsvareren til Geir Roald Hodne, som er siktet for å ha skutt og drept politimannen Markus Botnen på Jæren, ber om at ryktespredning opphører. Han understreker at dette er viktig både for den avdødes ettermæle og for politiets etterforskning, da rykter kan påvirke vitneforklaringer. Spesialenheten for politisaker har bekreftet at det var Hodne som avfyrte det første skuddet. En annen politibetjent ble også skadet i skytingen. Den drepte politimannen skal begraves 13. januar. En mann som først var siktet for medvirkning ble løslatt etter at mistanken mot ham ble svekket.
1 måned siden
Spesialenheten har henlagt sakene mot politiet etter drapet på Rahavy Varatharajan i Elverum 1. januar i fjor. Varatharajan var tidligere kjæreste med en 32 år gammel mann, som ble funnet skadet i samme bil og senere døde. Mannen var siktet for drapet. Det ble kjent at mannen hadde besøksforbud overfor kvinnen, og at hun flere ganger hadde bedt politiet om voldsalarm uten å få det. Oslo politidistrikt erkjente at de ikke ga Varatharajan den beskyttelsen hun burde hatt. Spesialenheten henla saken mot to politibetjenter etter bevisets stilling, mens saken mot de øvrige involverte ble henlagt da intet straffbart forhold anses bevist.