Sør-Øst politidistrikt beklager overfor familien til Jonas Aarseth Henriksen for manglende oppfølging av anmeldelser før drapet. Politiet innrømmer at de burde ha vurdert 14 anmeldelser, som involverte Henriksen over en periode på to år, grundigere.
Undersøkelser viser at informasjonen politiet hadde tilgang til burde ha ført til en høyere prioritering av sakene, og at de burde ha sett sammenhenger mellom dem. Politiet erkjenner at sakene burde vært etterforsket som alvorlig personforfølgelse, og at Henriksen ikke ble tilbudt nødvendig beskyttelse, til tross for gjentatte forespørsler.
Politiet har nå oversendt rapporten til Spesialenheten for politisaker og Statsadvokaten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Sør-Øst politidistrikt beklager overfor familien til Jonas Aarseth Henriksen for manglende oppfølging i sakene før drapet. En intern gjennomgang viser at politiet burde ha sett sammenhenger mellom 14 anmeldte saker som involverte Henriksen over en toårsperiode. Politiet erkjenner at disse sakene samlet sett burde vært etterforsket som alvorlig personforfølgelse, og at Henriksen ikke ble tilbudt nødvendige beskyttelsestiltak til tross for gjentatte henvendelser. Politiet understreker at gjennomgangen er gjort for å lære og forbedre sine rutiner, og flere tiltak er allerede iverksatt.
2 måneder siden
Politiet i Sør-Øst beklager overfor familien til Jonas Aarseth Henriksen for manglende oppfølging av sakene før drapet i 2023. En intern evaluering viser at politiet hadde tilstrekkelig informasjon til å vurdere sakene grundigere og prioritere dem høyere. Henriksen anmeldte 11 forhold og kontaktet politiet flere ganger i tiden før drapet, men sakene ble ikke slått sammen eller prioritert til tross for at etterforskerne så en sammenheng. Familien mener drapet kunne vært unngått dersom politiet hadde tatt de tidligere sakene mer alvorlig. Politiet har iverksatt tiltak for å forhindre lignende hendelser i fremtiden.
2 måneder siden
Politiet har gjennomført en intern evaluering av sin håndtering av anmeldelsene fra Jonas Aarseth Henriksen før han ble drept. Evalueringen viser at politiet ikke klarte å se sammenhengen mellom de 14 anmeldelsene han leverte om trakassering og forfølgelse. Politiet erkjenner at de ikke tilbød nødvendig beskyttelse, selv om både han og familien ba om det. En arbeidsgruppe konkluderer med at politiet burde ha utarbeidet en etterforskningsplan og vurdert personforfølgelse som en hypotese. Politiet beklager overfor familien og peker på manglende kompetanse som en mulig årsak til svikten. Rettssaken mot de fire tiltalte for drapet starter 25. februar.
2 måneder siden
I Ringerike tingrett har «Skytteren» erkjent de faktiske forholdene rundt drapet på Jonas Aarseth Henriksen, men nekter for at det var planlagt. Det samme gjelder «Bestilleren», som erkjenner å ha bestilt vold, men ikke drap. Påtalemyndigheten holder fast på at drapet var overlagt, basert på bevisbildet. Motiv for volden var sjalusi, og «Skytteren» skulle motta 35.000 kroner for oppdraget. «Bestilleren» har beklaget hendelsen overfor Henriksens familie, og erkjent at Henriksen ikke ville vært død uten hans involvering.
2 måneder siden
Under rettssaken tilsto 29-åringen fra Rena drapet på Jonas Aarseth Henriksen og beklaget hendelsen overfor familien. Han forklarte at han var lovet 35.000 kroner for å skade Henriksen i beina med et brekkjern, men at situasjonen eskalerte. Etter å ha nektet å forklare seg i 15 måneder, samarbeidet han til slutt med politiet, noe som førte til funn av drapsvåpenet. Han fortalte at han lurte Henriksen til en hytte ved å late som han trengte hjelp til å reparere en brønn. Deretter oppsto en konfrontasjon hvor Henriksen trakk en blank gjenstand, og 29-åringen skjøt ham flere ganger. Han hevder at det aldri var meningen å drepe Henriksen.
1 måned siden
Spesialenheten har konkludert med at en politimann i Sør-Øst politidistrikt begikk alvorlige feil i håndteringen av politiinformanten Bård Lanes, som ble drept i 2021. Politiets kontakt med Lanes var knyttet til Lasse Falch Bekken, som senere ble dømt for å ha bestilt drapet. Spesialenheten mener politimannen brøt tjenesteplikten ved å ikke registrere Lanes som informant i politiets systemer. Til tross for feilene, henlegges saken mot politimannen og politidistriktet på grunn av systemsvikt og omstendigheter knyttet til coronapandemien. Advokaten til Lanes er kritisk til avgjørelsen og mener ingen blir stilt til ansvar. Politimesteren i Sør-Øst politidistrikt viser til interne prosesser, men understreker at Spesialenheten ikke legger ansvar for drapet på Lanes verken på politimannen eller distriktet.
2 måneder siden
Bergen kommune mottok informasjon om overgrep mot «Anne» ved tre anledninger, men unnlot å varsle politiet i to av tilfellene. Dette har ført til sterk kritikk fra psykolog Henry Molvær og bistandsadvokat Kai-Inge Gavle, som krever en umiddelbar beklagelse fra kommunen. Byråd Charlotte Spurkeland beklager mangelfull dokumentasjon i saken, men vil ikke eksplisitt beklage den manglende varslingen. «Anne» selv er skuffet over kommunens manglende vilje til å ta ansvar og mener at tidligere varsling kunne ha endret utfallet av saken. Hun understreker at kommunen har hatt flere måneder på å finne dokumentasjon, men fortsatt ikke kan forklare hvorfor politiet ikke ble varslet.
2 måneder siden
Rettssaken mot fire menn tiltalt for drapet på Jonas Aarseth Henriksen starter. Drapet skjedde i august 2023, etter at Jonas i to år hadde levd under trusler og gjentatte anmeldelser til politiet. Faren er kritisk til politiets manglende oppfølging av anmeldelsene, og forteller at Jonas fryktet for sitt liv og sov med våpen. En intern evaluering viser at politiet burde ha sett sammenhengen mellom anmeldelsene. Familien er nå fokusert på å redde Jonas' selskaper og har fremmet erstatningskrav mot de tiltalte.
3 måneder siden
Statsforvalteren i Agder har bedt Sivilrettsforvaltningen om å føre tilsyn med deres egen håndtering av vergemålet til Gjermund Orrego Bjørndal, som er dømt for overgrep. Dette skjer etter at Agder lagmannsrett rettet sterk kritikk mot både Fylkesmannen i Aust-Agder (nå Statsforvalteren) og politiet for manglende oppfølging av bekymringsmeldinger i 2017. Statsforvalteren erkjenner at det var feil å oppnevne Bjørndal som verge og jobber nå med å forbedre rutinene for å unngå lignende situasjoner. De har også tatt initiativ til et møte med politiet for å styrke samarbeidet i vergemålssaker.
1 måned siden
Spesialenheten for politisaker har henlagt saken mot to politioverbetjenter i Oslo politidistrikt etter drapet på Rahavy Varatharajan. Varatharajan ble drept av en mann hun tidligere hadde anmeldt for hensynsløs adferd og brudd på besøksforbud. Spesialenheten konkluderte med at politioverbetjentene begikk et grovt brudd på tjenesteplikten ved å nekte henne voldsalarm, men fant ikke tilstrekkelig bevis for grov uaktsomhet. Varatharajan hadde anmeldt mannen ti ganger og uttrykt frykt for sin sikkerhet. Politiet begrunnet avslaget med manglende voldshistorikk og fravær av direkte trusler. Familien kritiserer politiets håndtering og kaller drapet et varslet drap.