Statsforvalteren i Agder har bedt Sivilrettsforvaltningen om å føre tilsyn med deres egen håndtering av vergemålet til Gjermund Orrego Bjørndal, som er dømt for overgrep. Dette skjer etter at Agder lagmannsrett rettet sterk kritikk mot både Fylkesmannen i Aust-Agder (nå Statsforvalteren) og politiet for manglende oppfølging av bekymringsmeldinger i 2017.
Statsforvalteren erkjenner at det var feil å oppnevne Bjørndal som verge og jobber nå med å forbedre rutinene for å unngå lignende situasjoner.
De har også tatt initiativ til et møte med politiet for å styrke samarbeidet i vergemålssaker.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Tidligere Ap-politiker Gjermund Orrego Bjørndal er dømt for seksuelle overgrep mot unge asylsøkere. Agder lagmannsrett kritiserer politiet og Fylkesmannen i Aust-Agder for manglende oppfølging av bekymringsmeldinger. Retten mener overgrepene i stor grad kunne vært unngått dersom myndighetene hadde tatt anklagene mer alvorlig. Politiet henla saken uten tilstrekkelig etterforskning, og Fylkesmannen lot Bjørndal fortsette som verge til tross for alvorlige anklager. Lagmannsretten mener myndighetenes forklaringer bærer preg av ansvarsfraskrivelse. Både Statsforvalteren og politiet vil nå gjennomgå saken.
3 måneder siden
Statsforvalteren i Agder kritiseres for å ha ignorert advarsler og latt en homofil Ap-politiker begå overgrep mot mindreårige asylsøkere over flere år. Til tross for bekymringsmeldinger fra UDI, politietterforskning og varsel fra Skeiv ungdom, ble politikeren gjenoppnevnt som verge av Fylkesmannen. Politiet ba Fylkesmannen om ikke å gripe inn, angivelig for ikke å forstyrre etterforskningen. Statsforvalteren har nå gitt innsyn i dokumenter og bedt om tilsyn med egen saksbehandling. Saken har ført til endringer i praksis for å frata verger oppdrag.
3 måneder siden
En tidligere politiker i Agder er dømt for seksuelle overgrep mot mindreårige asylsøkere. Statsforvalteren i Agder nekter innsyn i dokumenter knyttet til saken, til tross for sterk kritikk fra lagmannsretten. Retten mener at fylkesmannen og politiet ikke tok bekymringsmeldinger alvorlig, og at dette førte til at overgrepene kunne fortsette. Fylkesmannen gjenoppnevnte politikeren som verge selv etter flere varsler om overgrep. Aviser har blitt nektet innsyn i saksbehandlingen, noe som undergraver tilliten til forvaltningen. Kommunalministeren oppfordres til å granske statsforvalterens håndtering av saken for å hindre at lignende hendelser skjer igjen.
4 måneder siden
Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland i Oslo og de tidligere vikenfylkene går av etter alvorlig svikt i klagebehandlingen om tvangsmedisinering og manglende behandling av 969 innsynskrav. Haugland beskriver situasjonen som en skandale og erkjenner ansvar, men peker også på manglende ressurser. Hun kritiserer systemet og manglende midler, men det understrekes at dette ikke unnskylder den åpenbare svikten. Klagere er ikke blitt informert om forsinkelsene før nå. Det er en tydelig opprydningsvilje i statsforvalterembetet.
3 måneder siden
Statens barnehus har for første gang varslet Statsforvalteren om sin bekymring for barnevernstjenesten i Sandefjord. De mener at barn har lidd unødvendig over lang tid på grunn av manglende inngripen fra barnevernet i flere saker med vold og omsorgssvikt. Barnehuset har sett flere tilfeller der barn har levd under uverdige forhold over år, og mener at barnevernet burde ha grepet inn tidligere. Statsforvalteren har åpnet tilsyn for å granske barnevernstjenestens praksis. Barnevernslederen i Sandefjord tar varselet til etterretning, men understreker at de ansatte gjør grundige vurderinger i alle saker. Tilsynssvaret fra Statsforvalteren vil vise om det har vært svikt i barnevernstjenesten.
4 måneder siden
Valgerd Svarstad Haugland trekker seg som statsforvalter i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus etter at to alvorlige interne avvik ble avdekket. Det dreier seg om brudd på offentlighetsloven, der 969 innsynskrav ikke er behandlet, og manglende behandling av 123 klagesaker om tvangsmedisinering. Statsforvalteren har iverksatt tiltak for å rette opp i feilene og har innhentet ekstern bistand. Svarstad Haugland skulle egentlig ha fortsatt i stillingen frem til Jan Tore Sanner tiltrer, men går nå av ved nyttår.
2 måneder siden
Bergen kommune mottok informasjon om overgrep mot «Anne» ved tre anledninger, men unnlot å varsle politiet i to av tilfellene. Dette har ført til sterk kritikk fra psykolog Henry Molvær og bistandsadvokat Kai-Inge Gavle, som krever en umiddelbar beklagelse fra kommunen. Byråd Charlotte Spurkeland beklager mangelfull dokumentasjon i saken, men vil ikke eksplisitt beklage den manglende varslingen. «Anne» selv er skuffet over kommunens manglende vilje til å ta ansvar og mener at tidligere varsling kunne ha endret utfallet av saken. Hun understreker at kommunen har hatt flere måneder på å finne dokumentasjon, men fortsatt ikke kan forklare hvorfor politiet ikke ble varslet.
4 måneder siden
Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland trekker seg etter at det er avdekket to alvorlige avvik ved Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus. Det ene avviket gjelder manglende behandling av 123 klagesaker om tvangsmedisinering, noe som har gått ut over pasienters rettssikkerhet. Det andre avviket omhandler brudd på offentleglova. Klagesakene, som gjelder perioden fra 2019 til sommeren 2023, ble lagt til side i strid med gjeldende rutiner. Statsforvalteren opplyser at de nå kontakter de berørte pasientene og har endret praksis for å unngå lignende hendelser i fremtiden. Haugland sier hun ikke lenger har tillit fra statsråden og tar konsekvensen av dette.
1 måned siden
Statsforvalteren i Trøndelag har åpnet tilsyn etter drapet på Linea Bjørnnes (20). Tilsynet omfatter Stjørdal kommune, Helse Nord-Trøndelag og Fosen barnevernstjeneste, som er bedt om å rapportere forbedringspunkter. Spesialenheten for politisaker etterforsker politiets håndtering av saken, med fokus på oppdragsløsningen i desember 2024 og månedene før. En mann i 30-årene, tidligere ilagt besøksforbud mot Linea, er siktet for drapet og sitter i varetekt. Han har ikke erkjent straffskyld og venter rettspsykiatrisk vurdering. Politiet rykket ut til en hendelse mellom Linea og siktede timer før drapet.
4 måneder siden
Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus har ikke behandlet 123 klager på tvangsmedisinering i psykiatrien. Dette har ført til at statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland måtte gå av. Pasientombudet mener at dette er en alvorlig svikt som går på tilliten og verdigheten løs. Professor Kjell Arne Rørvik omtaler saken som en «gedigen systemsvikt», og det er svært uvanlig at en statsforvalter blir avsatt på denne måten. Svarstad Haugland forklarer at de hadde vært presset på ressurser, men pasientombudet mener at dette ikke forsvarer at viktige oppgaver blir lagt til side. Pasientombudet mener også at politisk ledelse har et ansvar for å sikre at tjenestene har tilstrekkelige ressurser.